Lucrurile pe care le fac părinții care cresc copii pregătiți pentru viață

Lucrurile pe care le fac părinții care cresc copii pregătiți pentru viață

Esther Wojcicki, educatoare și autoare a bestseller-ului „How to Raise Successful People„, a crescut trei copii care au cariere de succes – doi sunt directori generali ai unor companii, iar unul este medic. Ea spune că părinții care fac câteva lucruri au cele mai mari șanse să crească copii care vor reuși în viață.

Cheia pentru a fi un părinte bun este să înțelegi că reprezinți cel mai important model în viața copilului tău. De la o vârstă foarte fragedă, copilul te va urmări foarte atent și îți va prelua exemplul, astfel că modul în care te comporți va avea o mare influență asupra lui, spune Wojcicki.

ADVERTISING

Pe baza experienței sale de mamă și de educatoare, experta americană spune ca dacă ai deja anumite modele de comportament, te descurci mai bine decât majoritatea părinților, scrie CNBC.

Ești o persoană punctuală în general

Dacă nu reușești să ajungi la timp la o întâlnire sau la un eveniment, cel puțin anunță telefonic sau trimite un mesaj persoanei care te așteaptă. E de înțeles că se poate întâmpla să întârzii, dar este o chestiune de bun simț să anunți și să te pui în situația celuilalt.

Punctualitatea arată că respecți timpul celorlalți, iar dacă obișnuiești să întârzii asta arată opusul. Asta le transmite mereu Wojcicki elevilor săi, precum și copiilor și nepoților săi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ai o relație sănătoasă cu tehnologia

Iată o condiție importantă ca să-ți crești bine copiii. Un sondaj recent a arătat că americanii își verifică telefoanele, în medie, de 144 de ori pe zi. Experta în tehnologie Linda Stone numește acest fenomen "atenție parțial continuă".

Un astfel de comportament este dăunător nu numai pentru copiii mici, pentru că ei trebuie să se concentreze asupra temelor, dar și pentru cei mai mari. Un studiu din 2022 a arătat că minorii ai căror mame foloseau des telefonul fac mai greu față stresului emoțional.

Ai o relație sănătoasă cu mâncarea

Cum arată în general obiceiurile tale alimentare? Să ai grijă de sănătatea ta este cel mai bun mod de a-ți învăța copilul să facă același lucru.

ADVERTISING

Nepoții lui Esther Wojcicki au învățat să citească etichetele produselor alimentare și știu să evite produsele procesate. Iar elevii ei știu bine că le confiscă sucurile acidulate. Nicio excepție nu e permisă, pentru că sănătatea lor este mai importantă decât satisfacția de moment pe care le-o oferă produsele nocive.

Pui familia pe primul loc

Chiar și în căminele monoparentale, părinții ar trebui să ofere un model de colaborare și înțelegere. Prioritizarea familiei înseamnă și împărtășirea unor experiențe, la bine și la greu. Asta îi învață pe cei mici să se descurce cu orice le oferă viața.

Unul dintre cele mai bune moduri de a le arăta copiilor cât de importantă este familia e să vă distrați împreună. Cu cât aveți mai multe experiențe pozitive, cu atât mai susținuți se simt cei mici. Fie că vă jucați împreună un joc sau mergeți în parc ori săriți pe trambulină, pentru ei este cea mai plăcută senzație.

Nu-ți minți copilul

"Cred că toți părinții își mint copiii câteodată. Le spunem chestii de genul 'Nu cred că e deschis la magazinul unde are înghețată'. După o vreme, copiii se prind. Dar nu toate tipurile de minciuni sunt dăunătoare. Minciunile despre lucruri importante provoacă o lipsă de încredere", spune experta.

Să-i spui copilului că nu se duce nimeni la spectacolul care îi place lui e o mare problemă dacă toată lumea merge la acel eveniment. Încrederea este temelia tuturor relațiilor și ultimul lucru pe care vrei să-l faci e să o distrugi.

Nu-ți pierzi firea

Toți țipăm uneori. Dar cei care își obișnuiesc copiii că a țipa e un mod convenabil de comunicare fac o mare greșeală. Un adult care vorbește urât sau înjură de față cu copilul nu are niciun drept să-i reproșeze copilului că face la fel.

Nu-i bine să-ți ascunzi emoțiile, dar ar putea să-ți fie de ajutor să înțelegi că furia nu îmbunătățește lucrurile, dimpotrivă. E o alegere și un mod de viață de care copiii trebuie învățați să se ferească.

Ești dispus să recunoști când greșești

Toți pretindem bunătate și iertare, dar asta nu înseamnă și că știm să le oferim. "În deceniile în care am predat, am învățat să-mi iert elevii, orice ar face. Asta nu înseamnă că nu-i pedepsesc, ci că le dau mereu o șansă să facă ceva bine", spune Wojcicki.

"Deși e greu să recunosc când greșesc, am descoperit că este mult mai puțin dureros decât să încerc să acopăr o greșeală pe care am făcut-o. Învăț și mă dezvolt tot timpul și vreau să le transmit asta și următoarelor generații", adaugă ea.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇