Din cauza scumpirii alimentelor, unii hotelieri nu vor mai oferi pachete all-inclusive în următorul sezon estival, potrivit Asociației Hotelurilor și Restaurantelor din Bulgaria.
Creșterea prețurilor produselor alimentare îi împinge pe hotelierii din ţara vecină să ia în calcul renunțarea la regimul all-inclusive, relatează Novinite.
Asta nu înseamnă că sectorul hotelier bulgar va renunța complet la all-inclusive. Unii experți din turism spun că, pentru a rămâne competitivi pe piața turismului, hotelierii bulgari trebuie să ofere şi pachete all-inclusive.
"Există o concepție greșită despre ce este all-inclusive. În Turcia, de exemplu, sunt multe hoteluri care preferă strategia all-inclusive, pentru că sunt situate în mijlocul pustietății. Nu-i nimic în apropiere ce poate fi văzut ca un reper, așa că serviciul lor este axat pe menținerea turiștilor complet în complex. Grecia a respins all-inclusive în cele mai multe locuri, fiindcă grecii își prețuiesc tavernele și spun că vor să păstreze economia locală prin intermediul lor.
Complexurile noastre de la Marea Neagră au fost create pe bază de all-inclusive, noi l-am numit pensiune completă, pentru că nu era loc pentru oaspeți să mănânce în afara hotelului. All-inclusive există în Bulgaria de peste 60 de ani și va continua să existe acolo unde serviciul funcționează în beneficiul hotelierilor", a spus Rumen Draganov, directorul Institutului pentru Analiză și Evaluarea Turismului.
"Suntem într-o luptă competitivă acerbă în turism. Cine e mai bun și cine știe ce să facă va câștiga turiști. Concurența face ca raportul preț-calitate să fie foarte bun și publicitatea trebuie să fie din gură în gură. Turiștii le recomandă locul rudelor și prietenilor", a mai spus Draganov.
Serviciul all-inclusive s-a scumpit constant, iar creșterea prețurilor se reflectă în costul mai mare al sejurului la mare. Din această cauză, hotelierii oferă acum doar micul dejun sau mic dejun și cină.
"Anul acesta, prețurile au ajuns la 700 până la 900 de leva (aproximativ 358-460 de euro) per cameră cu pachet all-inclusive. Vrem să fim mai competitivi, vrem să le dăm turiștilor posibilitatea să aleagă, fiindcă există turiști care la prânz preferă să plece într-o excursie, preferă să fie în afara complexului hotelier", a spus Pavlin Kosev, președintele Asociației Hotelurilor și Restaurantelor din Bulgaria.
Totuși, hotelierii de lângă Varna spun că turiștii sunt dispuși să plătească pachetul complet pentru vacanță. Aceștia caută de obicei oferte care, pe lângă all-inclusive, au și umbrelă și șezlong.
Turiștii preferă regimul all-inclusive, dar acesta nu este avantajos financiar pentru hotelieri. "Știți ce înseamnă să produci ceva care stă în vitrină, cineva umple farfuria și apoi aruncă mâncarea la gunoi", a spus vicepreședintele asociației, Atanas Dimitrov.
În Bulgaria se vorbește de mai mult timp despre renunțarea la all-inclusive, dar oferirea acestui serviciu încă rămâne o practică răspândită. Renunțarea la acesta se potrivește mai degrabă hotelurilor de lux vizitate de turiștii bogați.
"Hotelurile care au peste 300, 400, 500 de paturi, 4 stele, așa e în Grecia, așa e în Turcia, se bazează doar pe all-inclusive, pentru că așa cere operatorul de turism, așa cere clientul. Deci concurența pune presiune pe noi și cel puțin în viitorul apropiat nu văd o renunțare la all-inclusive pe coasta Mării Negre, fiindcă am rămâne fără turiști", a spus un specialist în turism, Stoyan Marinov.
Potrivit experților din acest sector, echilibrul dintre preț și calitatea ofertelor all-inclusive este greu de găsit. Ei spun că, din cauza scumpirii alimentelor, prețul următoarei vacanțe estivale va fi mai mare cu cel puțin 5-10%.
T.D.