Restaurantele din Saint-Tropez acceptă doar clienți cu buzunare foarte adânci. Suma imensă pe care o cer pentru rezervarea unei mese

Restaurantele din Saint-Tropez acceptă doar clienți cu buzunare foarte adânci. Suma imensă pe care o cer pentru rezervarea unei mese

Primarul stațiunii franceze St-Tropez a amenințat că va aplica sancțiuni localurilor care impun o consumație minimă și își selectează clienții în funcție de sumele plătite anterior.

Scandalul a izbucnit în St-Tropez, o destinație preferată de peste o jumătate de secol de celebritățile și oamenii foarte bogați din toată lumea, după ce s-a aflat că unele restaurante oferă rezervări doar clienților bogați, stabilind o sumă minimă pentru rezervarea unei mese și pe baza sumelor cheltuite anterior, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Potrivit unor surse citate de cotidianul Nice Matin, unele restaurante din stațiune au început să caute numele clienților în baza de date și refuză să facă rezervări, dacă o consumație anterioară sau bacșișul nu au fost suficient de mari.

Refuzul nu este direct, dar clienților li se spune că nu există mese disponibile. "În mare, e cam așa: o să arunci mulți bani sau faci o notă mică? Dacă alegi a doua variantă, ți se spune simplu că nu există mese libere până la începutul lui septembrie", a spus o sursă pentru ziarul local.

ADVERTISING

Alți angajați și clienți au povestit că una dintre cele mai folosite tehnici de selecție este să ți se spună că există o masă liberă, dar cu un preț. "Îți spun: 'Sigur, avem o masă la 5.000 de euro. Este în regulă?'."

Un alt client a spus că i s-a impus o consumație de cel puțin 1.500 de euro pentru fiecare persoană aflată la masă.

Restaurantele sunt acuzate că cer și bacșișuri mari. Un cuplu bogat din Italia a fost urmărit până în parcare de un chelner supărat că primise doar 500 de euro bacșiș, reprezentând 10% din valoarea notei, în loc de 20%, cum se obișnuiește. De regulă, bacșișul este inclus în notă în Franța.

ADVERTISING

"Aceste acuzații sunt extrem de șocante pentru mine, fiindcă din păcate sunt adevărate", a spus primarul din St-Tropez, Sylvie Siri, presei locale, adăugând că ea și "întregul consiliu local se opun total unor asemenea practici josnice care distrug imaginea orașului".

Edilul se va întâlni cu patronii restaurantelor la sfârșitul sezonului, pentru a le reaminti care sunt responsabilitățile lor, dar întrucât practica s-a răspândit atât de mult, este nevoită să ia deja măsuri: localurile care au folosit "tactici de extorcare organizată și care au folosit ilegal, fără consimțământ, baze de date, cu încălcarea completă a legilor privind confidențialitatea datelor", ar putea primi licențe mai scumpe pentru funcționarea până noaptea târziu, a avertizat ea.

Totodată, în colaborare cu asociația Esprit Village a patronilor de magazine din St-Tropez, au fost distribuie 1.000 de stickere prin care turiștii și localnicii sunt încurajați să anunțe primăria și autoritatea de protecție a consumatorilor dacă se simt furați.

"Astfel de practici sunt odioase pentru localitate, dar și pentru clientelă și localnici. Am fost deja alungați din locuințele noastre și curând vom fi alungați și din restaurantele noastre - nu vom mai putea lua masa aici", a spus Siri.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇