Dacă te-ai gândit că este momentul să evadezi din cotidian și să descoperi mai mult România, atunci trebuie să știi că există o multitudine de locuri care pot fi vizitate și chiar în care poți merge cu autorulota, dacă dispui de un astfel de vehicul. Litoralul românesc ascunde reale „comori” care așteaptă să fie descoperite de turiști. Există locații de vis, cu o istorie aparte, cu o comunitate autentică și peisaje care îți taie răsuflarea. Litoralul românesc este bogat în plaje sălbatice, menite să aducă liniște și relaxare.
Țara noastră este des vizitată de turiștii străini, fiind impresionați de frumusețea naturală, de cultură, dar și de arta gastronomică. De altfel, turismul la Marea Neagră, de exemplu, s-a dezvoltat considerabil în ultimii ani, primindu-i cu brațele deschise pe cei care își doresc un concediu aparte și liniștitor. Există, de altfel, zone de pe litoralul românesc unde nisipul este foarte fin, iar apa limpede. În cele ce urmează, vei descoperi cele mai populare plaje sălbatice din România, cum poți ajunge la aceste destinații de vacanță, ce poți vizita prin împrejurimi, dar și în ce spații se poate campa.
Cuprins
1. Plaje sălbatice din România unde poți petrece un concediu pe cinste
România este o țară des vizitată de turiștii străini. „Comorile” țării noastre sunt îndelung apreciate chiar și de cele mai mari reviste de profil, declarând că statul are o bogăție naturală aparte, cu faună și floră diversă. De altfel, aici se regăsesc și câteva plante și animale care sunt ocrotite prin lege, existând o legislație bine pusă la punct, în condițiile în care cineva o încalcă. Țara noastră are un habitat perfect pentru speciile respective, mai ales datorită pădurilor extinse. Printre speciile de animale, pești și păsări care sunt protejate prin lege, în România, se numără păstrăvul, lostrița, vipera, corbul, cocoșul de munte și de mesteacăn, egreta (mică și mare), pelicanul (comun și creț), dar și rândunica și o serie de specii de vulturi (codalb, hoitar, pescar, pleșuv sur, pleșuv brun). Totodată, pe listă se mai află ursul carpatin, râsul, capra neagră și zimbrul. Pentru cel din urmă există chiar o rezervație (Rezervația de Zimbri Neagra din Bucșani). De asemenea, există și o multitudine de plante protejate prin lege, o parte dintre ele regăsindu-se atât la munte, cât și la mare.
De data aceasta, vei descoperi informații despre cele mai frumoase plaje sălbatice din România, unde se află, cum poți ajunge la ele, dar și ce alte obiective ai putea să vizitezi, în timpul vacanței.
- Plaja sălbatică Tuzla
Unul dintre colțurile de natură pe care le poți vizita și chiar poți petrece un concediu pe cinste reprezintă plaja sălbatică Tuzla. Această plajă este situată între Constanța și Mangalia, la mijlocul distanței, la cinci kilometri de șoseaua principală, foarte aproape de stațiunea Eforie Sud. Deși nu reprezintă o zonă neapărat turistică, aici vei găsi liniște. Este printre plajele litoralului românesc unde nisipul este fin, iar apa mării capătă o nuanță verde-albastră. Totodată, dacă vrei să-ți petreci un concediu în această zonă, trebuie să știi că apa este adâncă, iar zona nu este brăzdată de salvamari. Zona are o istorie bogată, aici ascunzându-se cel mai vechi far de pe litoral, care a fost ridicat în anul 1900. Localitatea Tuzla are în jur de 7.000 de locuitori. De altfel, dacă vrei să „guști” altfel din vacanță, poți merge cu cortul. Nu se poate amplasa pe plajă, ci în spațiile special amenajate în acest sens.
- Plaja sălbatică Corbu
Plaja sălbatică Corbu este un alt colț de natură unde poți avea un concediu pe cinste. Zona sălbatică, aproape neatinsă de pașii turiștilor, ascunde o liniște asurzitoare, un nisip fin, încărcat cu scoici, iar apa capătă o nuanță turcoaz. Tot aici, turiștii pot găsi o multitudine de pești colorați, fiind zona de pe litoralul românesc în care viața marină este foarte activă. Tot în apropiere, se află o veche pescărie, o zonă de golf, dar și un iaz natural cu păsări, pești și stuf, fiind specifice Biosferei Deltei Dunării.
Există și o zonă de agrement în preajma plajei Corbu. Se poate lua parte la activități precum sporturi cu vele, windsurfing și kitesurfing. Tot în această zonă sălbatică a litoralului se poate practica pescuitul sportiv (lacul Corbu), birdwatching (o zonă protejată unde poți privi păsările), dar și scufundări. Se recomandă scufundările în această zonă, pentru că apa este mai limpede.
Există și câteva obiective turistice în zonă, precum Cetatea Histria și Cetatea Enisala. Se pot face excursii de o zi, cu vaporul, în Deltă (plecarea se face din Tulcea sau din Jurilovca).
- Plaja sălbatică Periboina
Această plajă sălbatică se află la 30 de kilometri de Constanța, între lacul Sinoe și Marea Neagră. Pentru a ajunge la această destinație de vis, unde se regăsește liniște și relaxare, trebuie să traversezi Plaja Vadu și Rezervația Naturală a Biosferei Deltei Dunării. Este un adevărat paradis sălbatic și o reală bucurie pentru cei care doresc să observe îndeaproape natura.
- Plaja 23 august
O altă plajă sălbatică, cu o frumusețe aparte, este cea din localitatea 23 august, regăsindu-se pe drumul ce duce spre Vama Veche. Pentru a ajunge în zona respectivă, trebuie să parcurgi un drum pietruit. Dacă mergi cu autorulota sau cortul, există spațiu unde să campezi în apropierea plajei.
- Plaja de la Gostinu
Această plajă sălbatică nu este legată de litoralul românesc, însă în ultimii ani a căpătat popularitate în rândul turiștilor. Se situează la o distanță de 70 de kilometri de București, în județul Giurgiu, în localitatea Gostinu. A fost denumită „marea fără valuri”. Zona, perfectă pentru pescarii amatori, ascunde o oază de liniște și poate reprezenta destinația în care să evadezi în zilele însorite de vară. Pentru a ajunge la plaja de la Gostinu, cu autoturismul, se părăsește drumul principal, apoi se virează la dreapta, trecând peste dig. Este printre puținele plaje sălbatice din România unde există umbră, pentru că destinația are o zonă împădurită. Nu este o plajă oficial amenajată și nici nu are salvamari.
- Plaja sălbatică Șuncuiuș
Precum și în cazul plajei de la Gostinu, nici aceasta nu este parte a litoralului românesc. Însă, poate reprezenta o altfel de experiență pentru turiștii care vor să descopere Defileul Crișului Repede. Această plajă sălbatică este situată la 60 de kilometri de Oradea. Poate fi o oază de liniște și un mod prin care să evadezi de temperaturile caniculare, deoarece zona se află la poalele Munților Pădurea Craiului. De altfel, tot aici poți face diverse trasee montane, însă să ai o atenție sporită la vreme și drum. Trebuie să ai un echipament adecvat și să cunoști marcajele care îți apar în cale, în timpul efectuării traseului montan.
2. Plaje din România sălbatice care fac parte din Biosfera Deltei Dunării
De asemenea, există și câteva plaje din România sălbatice care fac parte din Biosfera Deltei Dunării.
- Plaja Gura Portiței te transpune într-o altă realitate
O altă plajă pe care nu ar trebui să o ratezi reprezintă plaja Gura Portiței. Însă, pentru a ajunge acolo, drumul va trebui parcurs cu barca. Distanța nu este extrem de mare, pe ambarcațiune petrecând în jur de jumătate de oră. Există posibilitatea de a merge fie cu o barcă publică, fie cu una privată, însă există un aspect pe care nu trebuie să îl ignori, dacă vrei să vizitezi acest loc desprins din basm. Pentru a ajunge la Gura Portiței, se va plăti permisul de vizită Delta Dunării. Gura Portiței este o zonă izolată, care, în trecut, era brăzdată doar de pescari. Acum, a devenit un punct de atracție pentru mulți turiști. În zonă se regăsesc unități de cazare, dar și preparate autentice din pește din care te poți înfrupta. Deși este o zonă protejată din ecosistem, există o plajă mică unde te poți bronza. Nu uita că de aici poți vedea și delfinii din Marea Neagră.
- Plaja Sfântu Gheorghe, destinația unde pescărușii fac spectacol pe cer
O altă destinație de vis ar putea fi plaja Sfântu Gheorghe. Peisajul îți taie răsuflarea și ai parte de un adevărat spectacol natural creat pe cer de pescăruși. Accesul către plajă este mai dificil, spre deosebire de exemplele anterioare. Există o zonă pe care va trebui să o parcurgi pe jos, pornind din sat (în jur de doi kilometri), pentru a ajunge la destinație. De acolo se pot admira și delfinii. Singura variantă de transport reprezintă o remorcă, sub forma unui tren micuț, pe care localnicii îl numesc „trocarici”. De altfel, există opțiuni de cazare, precum unități turistice care oferă și masă, dar și o zonă unde îți poți instala cortul.
- Plaja Perișor din județul Tulcea
O altă plajă pe care ai putea să o vizitezi este cea de la Perișor. Se află la confluența Mării Negre cu Delta Dunării. Pentru a ajunge la plajă, trebuie să mergi cu barca. Plaja Perișor este înconjurată de mai multe arii protejate, precum Periteasca-Leahova și Sacalin-Zatoane. Se pot vizita lacurile Gura Filatului, Isac, Chiril și Uzlina.
- Plaja Sulina
Cu o lungime de doar doi kilometri, plaja Sulina ascunde o adevărată „comoară” naturală. Sulina, oraș important din Delta Dunării, ascunde un loc sălbatic, un port mic ce poate fi vizitat, plaja fiind parte a Biosferei Deltei Dunării. Există câteva obiective care pot fi bifate într-un concediu, la Sulina. De exemplu, expoziția Sulina Veche, Turnul de Apă, Catedrala sau Farul Comisiei Europene.
În concluzie, există o multitudine de plaje sălbatice pe litoralul românesc, retrase, cu nisip fin și apă limpede. Atunci când te pregătești de concediu, asigură-te că îți concepi un traseu încă dinainte, pentru a cuprinde și câteva obiective turistice de la malul Mării Negre. Printre cele mai populare plaje sălbatice în România se numără Corbu, Vadu și Tuzla, fiind preferate de turiștii care vor să experimenteze altfel o vacanță. Mersul cu rulota și cortul ar putea reprezenta activitatea care să te apropie mai mult de natură.
De asemenea, atunci când mergi pentru prima oară pe o plajă sălbatică din România, la Marea Neagră, asigură-te că afli regulile fiecărei zone în parte, mai ales cele în care ai voie să campezi. Cele mai sălbatice plaje din România ascund reale „comori” care așteaptă să fie descoperite. Nu uita faptul că există o serie de plante, animale, păsări și pești care sunt protejați prin lege. Persoanele care nu respectă legea riscă sancțiuni dure, de la amenzi usturătoare, până la posibila condamnare la închisoare.
Sursă foto: Pexels.com