Amenajarea unei locuințe implică mult efort și răbdare, dacă îți dorești să conturezi un spațiu pe care să îl numești acasă și care să-ți satisfacă toate nevoile. Atenția la detalii în acest context este foarte importantă pentru a reuși să amenajezi un spațiu echilibrat din toate punctele de vedere.
Una dintre camerele care necesită multă atenție nu doar pentru a fi amenajată, ci și organizată este bucătăria, unul dintre cele mai utilizate spații ale locuinței.
Dacă vrei să-ți organizezi bucătăria astfel încât să dispui de un spațiu funcțional, citește mai departe și descoperă ce presupune acest proces, precum idei și sfaturi pentru o organizare impecabilă.
Cuprins
1. Organizarea bucătăriei – Ce implică acest proces?
Organizarea bucătăriei poate părea un proces la fel de dificil ca și amenajarea acesteia, în special când există anumite limitări impuse de spațiul disponibil.
Indiferent dacă vorbim despre organizarea unei bucătării mici sau mari, forma și modul în care este amenajată contează într-o proporție foarte mare. În plus, există două stiluri de organizare a bucătăriei: ascuns și la vedere.
Înainte de orice este indicat să efectuezi o evaluare a spațiilor de depozitare disponibile în zona amenajată. Cum numărul acestora poate varia în funcție de modul de compartimentare a dulapurilor, este esențial ca în ele să încapă cât mai multe lucruri.
Dacă unele stiluri permit lăsarea la vedere a mai multor obiecte, altele nu sunt atât de permisive, pentru ca spațiul să rămână cât mai curat și aerisit.
Calitatea și culorile accesoriilor, ustensilelor, electrocasnicelor și a veselei contează la fel de mult, pentru a crea un echilibru vizual, dar nu numai.
Etapa următoare include organizarea sertarelor, a dulapurilor și a spațiilor de depozitare adiacente din bucătărie. În cazul în care deții și o cămară mică, organizarea bucătăriei ar putea fi mai ușoară.
1.1. Organizarea sertarelor în bucătărie
Când se află în partea de jos a dulapurilor din bucătărie, sertarele reprezintă o soluție de depozitare foarte practică și sunt mult mai avantajoase față de rafturi. În acest fel, atunci când deschizi un sertar, ai vizibilitate asupra întregului conținut al acestuia și nu mai trebuie să te urci sau să tragi de ele de la un alt nivel.
Totuși, pentru fi menținute ordonate și curate, este recomandat să apelezi la diverse organizatoare interioare, special create pentru sertarele de bucătărie. Astfel îți va fi mult mai ușor să păstrezi tacâmurile la locul lor și alte accesorii necesare în bucătărie.
Pe piață găsești o mulțime de tipuri de separatoare, iar în dacă ai ustensile lungi pe care dorești să le organizezi în sertare, există și variante pentru poziționarea pe diagonală. Din acest motiv, înainte de a face vreo achiziție privind astfel de accesorii, trebuie să stabilești pentru ce vei utiliza fiecare sertar în parte, astfel încât să faci cele mai bune alegeri.
Un sfat care merită luat în considerare este să nu amesteci lucrurile din sertare, ci să le poziționezi inteligent, astfel încât lucrurile necesare pentru aragaz să fie în imediata apropiere a acestuia, iar lângă frigider să depozitezi de exemplu caserole, pungi cu închidere ermetică, folii de aluminiu și alte lucruri folositoare în această zonă. Dacă îți pui creativitatea la contribuție și organizezi totul, vei câștiga timp prețios.
1.2. Organizarea dulapurilor în bucătărie
Odată ce ai stabilit cum urmează să organizezi sertarele, te poți ocupa de restul dulapurilor și de spațiul disponibil. Păstrarea ordinii în dulapurile foarte încăpătoare poate părea de multe ori o provocare, deoarece există tendința de a pune mai multe lucruri unele peste altele și, prin urmare, amestecarea și uitarea de existența acestora.
Din acest motiv, o soluție ingenioasă sunt rafturile glisante care permit vizibilitatea asupra tuturor obiectelor din interior și facilitează utilizarea acestora. Însă, dacă vrei să rămâi la rafturile clasice, încearcă să sortezi totul pe categorii și să le delimitezi cât mai bine. E de preferat ca farfuriile să fie puse într-o zonă, oalele în alta, la fel și toate ustensile și accesoriile pe care le ai.
De asemenea, pentru a profita de spațiu poți să așezi capacele oalelor în suporturi practice, montate pe uși. Astfel, nu va fi necesar să le lași pe oale sau lângă acestea, unde vor ocupa foarte mult spațiu.
În multe cazuri, electrocasnicele mai mici sunt deseori depozitate în dulapuri. Dacă nu vrei să le ții pe blatul de bucătărie, încearcă să aloci un spațiu doar pentru ele.
Dacă nu dispui de foarte mult spațiu în dulapuri și ai optat pentru un sistem cu etajere sau suporturi pentru vase, tacâmuri sau condimente, atunci trebuie să ai în vedere câteva aspecte pentru ca totul să fie ordonat funcțional. De exemplu, dacă vrei să utilizezi etajere pentru borcane cu diverse condimente, este de preferat ca acestea să fie transparente, iar dacă sunt opace, o soluție este aplicarea de etichete cu denumirea conținutului acestora.
Dacă vrei să aranjezi și vesela la vedere pe etajere, ai grijă ca aceasta să fie impecabilă, întrucât aspectul vizual joacă și el un rol important, în special în păstrarea stilului de amenajare. De asemenea, ai grijă la stabilitatea suporturilor pentru a evita accidente neplăcute și nu aranja mai mult de zece farfurii una peste alta.
2. Idei de organizare a bucătăriei
Pentru că organizarea bucătăriei e o misiune care necesită multă răbdare și atenție la detalii, ți-am pregătit câteva idei de organizare din care să te inspiri:
Organizarea blatului de bucătărie
Blatul din bucătărie reprezintă principalul spațiu de lucru din această încăpere, așa că este ideal să nu îl aglomerezi cu foarte multe lucruri care nu sunt folosite frecvent. Astfel, poți alege să ții un element de decor sau cel mult niște electrocasnice care să nu ocupe foarte mult din spațiu.
De asemenea, dacă îți place să gătești des, deasupra blatului poți pune un suport pentru ustensile de bucătărie pe care le utilizezi des.
Organizarea zonei aragazului
Aceasta este indicat să rămână cât mai liberă și curată. Dacă alegi să dispui în jurul aragazului diverse lucruri, există riscul ca acestea să se murdărească mult mai repede și chiar să se deterioreze. Așadar, încearcă să depozitezi tot ceea ce ai nevoie în dulapurile și sertarele din preajmă.
Organizarea zonei chiuvetei
În zona chiuvetei poți menține spațiul liber sau poți pune un suport pentru uscarea vaselor și tacâmurilor. În rest, e de preferat ca toate ceștile, farfuriile și oalele să fie puse într-un dulap la care ai acces facil.
Organizarea insulei
În cazul în care ai o bucătărie open space și dispui de o insulă, ține cont că spațiul de sub aceasta poate fi utilizat pentru depozitare. Dincolo de acest lucru, pe insulă poți ține câteva elemente precum un bol cu fructe, o vază cu flori sau o decorațiune, însă este indicat să nu exagerezi. Cu cât spațiul este păstrat mai aerisit, cu atât va fi amplificată impresia de ordine și curățenie, iar acest lucru te va face cu siguranță să te simți bine.
În plus, atunci când ai musafiri, bucătăria va fi ușor de întreținut și ordonat dacă știi unde trebuie puse toate lucrurile după ce le utilizezi.
Organizarea frigiderului
Deși poate părea banal, organizarea frigiderului e un pas important în tot acest proces, întrucât reprezintă un spațiu de depozitare a alimentelor. La fel ca în cazul dulapurilor, este ideal să nu amesteci categorii de alimente, ci să le sortezi și să le dispui în funcție de temperatura de care au nevoie.
În general, în cazul frigiderelor, este bine să te documentezi asupra compartimentării acestora pentru a vedea ce și unde este recomandat a fi pus. În acest fel, bucătăria va fi organizată din toate punctele de vedere și îți va fi mult mai ușor să menții curățenia.
Organizarea cămării
Dacă te numeri printre norocoșii care dispun de o cămară sau un spațiu adiacent de depozitare, atunci trebuie să ai în vedere că poți folosi acest spațiu pentru lucrurile pe care nu le utilizezi atât de des, precum și pentru diverse alimente care nu trebuie ținute la frigider.
Indiferent de spațiul disponibil, trebui să fii cont de modul în care utilizezi spațiul și eventual să optezi pentru multe rafturi, unde să pui pe categorii lucrurile de care ai nevoie.
3. Sfaturi și soluții pentru organizarea bucătăriei
Chiar dacă organizarea bucătăriei și întreținerea ordonată a acesteia poate fi o activitate obositoare, trebuie să ai în vedere că doar așa îți vei putea desfășura activitățile eficient și nu vei petrece foarte mult timp punând lucrurile înapoi la loc. De aceea, trebuie să identifici nevoile și metodele prin care poți face acest lucru.
Utilizează organizatoare
Organizatoarele reprezintă o soluție foarte ingenioasă în multe cazuri, dar în special în cazul sertarelor, după cum am și menționat. Datorită formelor și dimensiunilor care sunt special concepute în vederea eficientizării procesului de organizare, organizatoarele pot fi una dintre cele mai avantajoase variante pentru a menține toate ustensilele și obiectivele în funcție de categorii la locul lor.
Utilizează suporturi
Suporturile pentru vase, căni sau tacâmuri sunt perfecte în cazul în care nu dispui de un spațiu încorporat și închis în care să le depozitezi pentru a se usca. Dacă dispui de mașină de spălat vase, acest proces este mult mai ușor de realizat, însă trebuie să știi că există soluții în orice situație.
Utilizează rafturi rotative
În bucătăriile care prezintă multe colțuri, o soluție inventivă este instalarea unor sisteme de rafturi rotative, care pot fi trase cu ușurință atunci ai nevoie să treci și care pot fi utilizate drept suport atunci când gătești sau faci ceva în bucătărie.
De asemenea, organizarea electrocasnicelor mari trebuie făcută cu mare atenție. În cazul unui cuptor, este indicat ca acesta să fi poziționat într-o zonă de unde poate fi observat cu ușurință, iar în ceea ce privește mașina de spălat vase este avantajos ca aceasta să fie sub sau lângă chiuvetă, pentru a nu fi necesar să plimbi vasele.
În concluzie, organizarea bucătăriei nu este o misiune imposibilă dacă ții cont de majoritatea aspectelor menționate anterior. Fiecare spațiu are particularitățile sale, însă identificând cele mai bune soluții de depozitare și organizare, rezultatul va fi unul care să se ridice la nivelul așteptărilor.