Bucătăriile clasice integrau armonios în acelaşi spaţiu instrumentele de pregătit hrana cu locul de servire a mesei. Modelul american de amenajare de tip open space a fost integrat în construcţiile româneşti prin reducerea semnificativă a spaţiului bucătăriei. Dacă eşti adeptul unei bucătării care să reunească întreaga familie pentru mese, cafea sau timp de calitate petrecut împreună, îţi prezentăm câteva idei moderne de amenajare.
Pentru nostalgici: colţar
Generaţii întregi au crescut în bucătării în care principalul mobilier era colţarul. Canapeaua în formă de L, cu spaţii de depozitare integrate, era lipită de pereţi şi acoperea două laturi ale mesei din bucătărie. Acest tip de amenajare este încă populară şi are avantajul de a elibera celelalte două părţi ale mesei atunci când nu sunt multe persoane de servit. Materialul din care este confecţionat colţarul, designul şi dimensiunile depind de suprafaţa camerei, stilul de amenajare şi buget.
Insulă cu multiple utilizări
Pentru bucătăriile generoase din punct de vedere al spaţiului s-au inventat insulele folosite atât ca banc de lucru, cât şi ca masă pentru gustări. Întrucât piesa de mobilier este de fapt o prelungire distinctă a blatului de bucătărie, înălţimea va fi superioară unei mese. Din acest motiv sunt mai potrivite scaunele de tip bar. Există două tipuri de amenajare a insulei: cu sau fără sanitare şi instrumente de gătit. Poţi alege să instalezi atât chiuveta cât şi plita sau cuptorul sau poţi lăsa blatul liber doar pentru pregătit şi mâncat.
Masă centrală
Dacă mobilierul de bucătărie rămâne lipit de perete, vei avea nevoie de o masă distinctă. Aceasta poate fi aşezată în centrul camerei, cu scaune de jur împrejur. Locul poate fi delimitat fie printr-un covor, fie printr-un corp de iluminat dedicat. Modelele sunt atât de variate din punct de vedere al materialelor, dimensiunilor şi stilurilor încât acoperă orice gust sau buget. Consultă oferta de mese şi scaune de bucătărie de la Tamos pentru a găsi setul care se potriveşte cel mai bine nevoilor familiei tale.
Soluţii pentru spaţii mici
În special în cazul apartamentelor de bloc există o problemă cu privire la amenajare. Pentru bucătăriile mici sau înguste există soluţia instalării unei mese pliabile pe peretele opus mobilierului propriu-zis. Astfel câştigi spaţiu de trecere atunci când nu serveşti masa. Scaunele pot fi la rândul lor pliabile sau stivuite. Cei câţiva centimetri de blat fixaţi în perete, atunci când masa este coborâtă, pot fi folosiţi drept suport pentru obiecte de decor. Bucătăriile de formă dreptunghiulară permit alăturarea a două mese pliabile, suficiente pentru o familie de patru persoane.
Canapea pentru bucătăriile mari
Nu doar bucătăriile mici ridică probleme când vine vorba de amenajare. Dacă nu respecţi câteva reguli de bază, camerele mari vor părea disproporţionate. Să zicem că ai construit o casă în care bucătăria preia şi rolul livingului. Acolo vă întâlniţi cu toţii pentru mic dejun şi cină în cursul săptămânii şi pentru prânz sau socializare în week-end. În acest caz, o latură a mesei de mari dimensiuni poate fi ocupată de o canapea generoasă. Astfel, atunci când staţi la masă canapeaua înlocuieşte scaunele, iar în restul timpului rămâne spaţiu de odihnă şi relaxare. Aceasta presupune că în bucătărie vei instala şi un televizor sau un sistem audio, iar masa propriu-zisă devine ocazional suport pentru jocuri de familie.
Amenajarea locului de luat masa în bucătărie nu are doar raţiuni estetice, ci şi practice. Poţi închide uşa camerei atunci când găteşti şi mirosurile nu vor migra către sufragerie. Scapi de grija nenumăratelor drumuri de la bucătărie către living pentru aşezarea şi strângerea mesei. Pentru toate aceste beneficii ai la dispoziţie o mulţime de idei de design pe care le poţi integra în arhitectura casei tale.