Municipiul Deva este reședința județului Hunedoara și se mai numește „oraș cetate” datorită vechimii acestuia. Frumusețea peisajelor din rezervațiile naturale și clădirile medievale sau din timpuri demult apuse îi atrag pe turiști din ce în ce mai mult în aceste ținuturi de basm. Dacă vrei să afli ce obiective turistice sunt foarte interesante și vizitate cel mai mult în Hunedoara vei descoperi din următorul articol tot ce te interesează pentru o călătorie de neuitat.
Cuprins
1. Obiective turistice din Hunedoara - ideale pentru turiștii români și nu numai
Se știe că în acest ținut au apărut primele așezări cu peste 5 mii de ani în urmă și că oamenii care au viețuit aici și-au lăsat amprenta în edificiile rămase sau în ruinele acestora.
Atât turiștii români, cât și cei străini sunt încântați să descopere o mulțime de locuri de vizitat în Hunedoara cu o încărcătură istorică sau religioasă deosebită.
Cu ce munți se învecinează Hunedoara?
- Apuseni
- Parâng
- Retezat-Godeanu
- Orăștiei
- Poiana Ruscă
- Șureanu
- Vâlcan
Ce ape trec prin Hunedoara?
- Crișul Alb
- Jiul
- Mureș
- Râul Mare
- Strei.
Formarea Depresiunilor Hațegului și Zarandului fac din cadrul natural locuri de poveste care sunt tot mai apreciate de turiști.
Care sunt zonele etnografice? Iată AICI!
- Valea Jiului
- Țara Hațegului
- Țara Zarandului
- Ținutul Pădurenilor
- Valea Mureșului.
Suprafața județului Hunedoara este de 7.063 Kmp și reprezintă aproximativ 2,9% din suprafața României.
Există foarte multe locuri de vizitat în Hunedoara. Dintre acesta se remarcă următoarele:
- Fortărețele dacice care se află în Munții Orăștiei
- Castelul Corvinilor numit și Castelul Huniazilor sau Castelul Hunedoarei
- Ulpia Traiana Sarmizegetusa
- Turnul de pază din perioada medievală de la Crivadia
- Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina
- Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”
- Edificiile din perioada medievală de la: Deva, Hunedoara, Densuș, Strei, Sântămăria-Orlea.
Datorită Parcului Național Retezat, valoarea peisagistică a regiunilor de o frumusețe rară fac din Hunedoara unul din cele mai frumoase județe din țară. Cu atât mai important este faptul că Fortărețele Dacice din Munții Orăștiei au intrat în patrimoniul Mondial UNESCO.
Dacă mergi pe traseul Via Transilvanica vei descoperi al treilea județ de pe ruta care străbate Munții Carpați și Podișul Transilvaniei.
TOP 3 preferințe ale românilor în călătoria prin Hunedoara
- Fortărețele Dacice din Munții Orăștiei
Aceste fortărețe au fost construite în perioada secolului I î.Hr - secolul I d.Hr cu scop de apărare și protecție a Daciei împotriva atacurilor romane. Fortărețele dacice din Munții Orăștiei, cunoscute și sub numele de "Complexul Muzeal Național Castrele Dacice din Munții Orăștiei," sunt situri arheologice remarcabile din România.
Sunt cunoscute șase fortărețe dacice care fac parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO din anul 1999:
- Sarmizegetusa Regia
- Cetatea dacică Piatra roșie de la Luncani
- Cetatea Dacică Costești-Blidaru
- Cetatea dacică Costești-Cetățuie
- Bănița
- Căpâlna.
Prin arhitectura lor și prin poziționarea într-un peisaj minunat, aceste cetăți sunt remarcabile. Ele sunt niște mărturii ale civilizației dacice, ale istoriei și reprezintă adevărate atracții ale turismului cultural din munții Orăștiei.
- Castelul Corvinilor care se mai numește Castelul Huniazilor sau Castelul Hunedoarei
Acest edificiu, ridicat în secolul al XV-lea pe vremea lui Iancu de Hunedoara, este cetatea medievală a Hunedoarei care s-a construit în stil gotic. Castelul Huniazilor este una dintre cele mai faimoase atracții turistice din România. Are o istorie bogată și este situat în centrul orașului Hunedoara.
Acest castel a fost restaurat pentru a fi transformat în muzeu. Este foarte vizitat atât de români, cât și de străini. În ultimii ani a fost unul din cele mai vizitate edificii din Transilvania. În centrul județului, în Sud-Vestul orașului Hunedoara, se află pe ramificația estică a Munților Poiana Ruscă.
De asemenea, Castelul Corvinilor este printre cele mai bune opțiuni în ceea ce privește locurile de vizitat cu copiii în Hunedoara. Aici, cei mici pot admira armurile și diverse obiecte de mobilier vechi și interesante.
- Mănăstirea Prislop din Hațeg
Această mănăstire este situată în Hațeg, în apropiere de Silvașu de Sus din Hunedoara și este construită în secolul al XVI-lea, fiind declarată acum monument istoric.
În incinta acestei mănăstiri se află atât mormântul Părintelui Arsenie Boca, cât și Peștera Sfântului Ioan de la Prislop. Aceștia au viețuit aici și au sfințit aceste locuri de o frumusețe rară. Sfântul Ioan de la Prislop - sihastrul care a trăit aici în secolul al XVII-lea și Părintele Arsenie care a plecat la Domnul în anul 1989, pe 28 noiembrie, au lăsat amprenta credinței pe aceste meleaguri minunate. Numărul turiștilor a crescut foarte mult în ultimii ani datorită încrederii pe care o au oamenii în puterea rugăciunii. De asemenea, această mănăstire ortodoxă este un loc important pentru pelerinaj.
Deși până în anul 1948 a fost mănăstire greco-catolică, după 1948 Prislopul a devenit mănăstire ortodoxă. Astfel, primul stareț a devenit Arsenie Boca și, după 1950, a devenit mănăstire de maici, evenimentele devenind tot mai tumultoase până în 1989.
În prezent, este mănăstire de maici și pelerinii vin din ce în ce mai mult pentru frumoasele slujbe bisericești și pentru a trece pe la mormântul Părintelui Arsenie Boca sau prin Peștera Sfântului Ioan de la Prislop. Desigur, peisajul din împrejurimi îți „taie respirația” ori de câte ori vizitezi zona, în fiecare anotimp.
De asemenea, vei găsi și câteva peșteri de vizitat în Hunedoara și împrejurimile sale. Merită menționate Peștera Vântului, Peștera Șura Mare, Peștera Muierilor și Peștera Farcu.
Prin urmare, găsești și în orașul Hunedoara o mulțime de locuri de vizitat care sunt foarte frumoase și căutate de către turiștii români și străini. Dacă ești interesat și de alte locuri fermecătoare din România, cu o istorie aparte, poți explora și obiectivele turistice din Brașov.
2. Hunedoara și obiective turistice perfecte de vizitat indiferent de anotimp
Dacă vizitezi o dată zona, cu siguranță te vei îndrăgosti de acele locuri și edificiile pe care le vezi. Poți vizita Hunedoara în fiecare anotimp și te vei bucura de fiecare dată ca și cum ai vedea locurile pentru prima oară. Dacă iubești muntele și drumețiile, vei descoperi o serie de peșteri de vizitat în Hunedoara. Printre acestea se remarcă: Peștera Zeicu, Peștera Bolii, Peștera Dâlma cu Brazi. Obiectivele turistice din Hunedoara dau senzația că istoria s-a oprit în loc pentru un timp și că viața se perpetuează datorită naturii care este perfectă.
Încă te mai întrebi ce ai de vizitat în Hunedoara? Iată cele mai interesante locuri și atracții turistice de aici!
- Grădina din Banpotoc sau Grădina lui Zoe al cărei proiect a fost început de către italianul Giovanni Salvatelli. Este printre cele mai noi locuri de vizitat din Hunedoara.
- Cetatea Devei este situată pe cel mai înalt deal din oraș și vara poți vedea totul înverzit din turnul cetății.
- Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor are o arhitectură foarte frumoasă în stil gotic care prezintă un pod înalt din lemn peste râul Zlaști și turnuri care par că ating norii. Totuși, spațiile expuse vizitării necesită restaurare pentru a rezista în timp.
- Sarmizegetusa Regia adăpostește o mulțime de mistere de pe vremea lui Decebal deoarece a fost capitala Daciei și un important centru strategic. Aici există o așa numită „zonă sacră” unde sunt atrași foarte mulți vizitatori datorită faptului că este considerată a fi centru energetic.
- Rezervația de zimbri din apropierea orașului Hațeg. Din vechea rezervație au rămas puține exemplare de zimbri și acestea pot fi admirate într-un cadru natural superb.
- Biserica din Densuș este cea mai veche biserică de piatră din țara noastră și se spune că ar fi de pe vremea romanilor care au construit-o cu piatră de la Ulpia Traiana în cinstea Zeului Marte. În prezent, aici se oficiază slujbe de către preoți ortodocși, la care poți participa dacă te afli prin Hunedoara.
- Sarmizegetusa Ulpia Traiana adăpostește ruinele Forului Roman, ale Amfiteatrului, precum și ale altor temple dedicate unor zei. Poți descoperi aici urmele existenței unor instalații de încălzire prin pardoseală care se utilizau în vremea romanilor.
- Cetatea Mălăiești care este construită în perioada medievală se află pe coama unui deal de unde poți admira peisajul și o poți vizita deoarece este reabilitată cu fonduri europene.
- Cascada Lolaia din Parcul Național Retezat se află la 10 Km de Cetatea Mălăiești și este situată într-un cadru mirific. Dacă ajungi acolo vei avea surprinderea să descoperi cât de mare și frumoasă este această cascadă. Astfel, în Hunedoara, vizitând aceste obiective turistice naturale te vei bucura de răcoare pe perioada anotimpului cald.
Încă mai cauți în Hunedoara locuri de vizitat? Iată în continuare și alte obiective pe care nu trebuie să le treci cu vederea!
- Biserica din Sântamarie Orlea construită din piatră este una din cele mai vechi edificii spirituale din țară și se află la 3 Km de orașul Hațeg.
- Fundătura Ponorului este un loc destul de greu accesibil, însă merită efortul pentru a te bucura de un cadru natural de poveste. Cei câțiva locuitori trăiesc parcă în vremuri primordiale, fără electricitate și alte utilități. Aceștia se ocupă cu grădinăritul și creșterea animalelor. Acest drum anevoios te introduce într-o zonă retrasă și liniștită, unde viața se desfășoară în liniște și pace în „Palma Lui Dumnezeu”.
- Cheile Băniței se află pe niște stânci înalte pe o lungime de 200-300 de metri pe care le poți traversa mergând prin apă.
- Peștera Bolii este situată la 2 km de Cheile Băniței și are o înălțime destul de mare. Din acest motiv, prezintă un grad sporit de spectaculozitate.
- Termele Romane, ca și Cascada Clocota, se află în Geoagiu Băi, sunt accesibile turiștilor. Acestea sunt de o frumusețe rară și au o încărcătură istorică deosebită.
Când cauți obiective turistice din orașul Hunedoara nu uita să le pui pe listă pe cele prezentate și vei avea satisfacții suficient de mari pentru a-ți dori să repeți experiența. Desigur, este nevoie de minimum 5 zile pentru a reuși să te bucuri pe deplin de fiecare obiectiv.
Deși există relativ puțin turism în Hunedoara este momentul să promovezi aceste obiective, fie că ai ocazia să le vizitezi sau nu.
Dacă ti-ai propus o vizita în Hunedoara pentru a te bucura de atracțiile turistice deosebite, este momentul să-ți aloci suficient timp și să te înarmezi cu răbdare pentru a explora cât mai mult din aceste zone de vizitat în județul Hunedoara. Cunoscut în special pentru Castelul Corvinilor, acest oraș are însă mult mai multe obiective turistice interesante pe care merită să le adaugi pe lista ta.
În concluzie, indiferent dacă te hotărăști să pleci în concediu, să practici turism cultural sau turism rural, Hunedoara are câte ceva pentru fiecare tip de călătorie pe care vrei să o întreprinzi.