Muzeul Brukenthal din Sibiu va fi închis între 27 şi 31 ianuarie, decizie luată în cadrul unei campanii pentru susţinerea muzeelor şi angajaţilor acestora, de conştientizare şi atenţionare cu privire la protejarea patrimoniului cultural naţional.
„Abuzurile asupra operelor de artă sunt o oglindire a abuzurilor pe care oamenii le exercită unii asupra altora. Atunci când o pictură este furată sau distrusă, nu doar proprietarul este păgubit, ci generaţii la rând de vizitatori.
Avem cu toţii nevoie să evităm astfel de tragedii, avem cu toţii nevoie de un regim normal de desfăşurare a dinamicii culturale, fără îngrădiri ale accesului la cultură. Avem nevoie de autostrăzi, de spitale, de şcoli, dar avem nevoie şi de investiţii în muzee!!!”, este mesajul instituţiei muzeale de la Sibiu.
Muzeul va găzdui o serie de discuţii focalizate pe problemele de securitate şi siguranţă a patrimoniului; totodată, va realiza informări în mediul online şi prin distribuire de pliante în susţinerea unui proces de conştientizare a publicului asupra importanţei patrimoniului cultural şi a importanţei muzeelor care depozitează, conservă, restaurează, cercetează, expun şi promovează piesele deţinute.
Deschis în 1817, Muzeul Naţional Brukenthal este cea mai veche instituţie muzeală din România, având cea mai importantă colecţie de artă europeană; de asemenea, muzeul are cea mai vastă colecţie din ţară, peste 1,6 milioane de piese, şi administrează atât piese ale statului român, cât şi piese ale Parohiei Evanghelice CA din Sibiu, retrocedate în anul 2005 şi aflate în comodat în cadrul instituţiei muzeale.
În medie, doar 10% dintre lucrările de artă furate au şansa de a fi recuperate.
Muzeul Brukenthal a trăit o asemenea traumă în 1968, când au fost furate 8 tablouri dintre care au fost recuperate doar 4. A fost cel mai mare furt de opere de artă din România.
Peste 20% din bugetul total al instituţiei este direcţionat către firma de pază şi securitate.