Munții Apuseni: Obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi

Munții Apuseni: Obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi

Munții Apuseni au o istorie îndelungată și interesantă, care începe cu miile de ani în urmă. Situat în Transilvania, acest lanț muntos face parte din Carpații Occidentali, având cel mai înalt vârf, vârful Bihor, situat la o altitudine de 1849 de metri. Munții Apuseni au o poziție particulară, abătându-se de la direcția lanțului sinuos al Carpaților românești și închid triunghiul care circumscrie Depresiunea Transilvaniei.

1. De ce obiectivele turistice din Munții Apuseni sunt atât de căutate: Scurt istoric despre acest lanț muntos

Zonele montane ale Munților Apuseni au fost locuite de oameni încă din perioada preistorică. De altfel, au existat numeroase descoperiri arheologice, inclusiv așezări, instrumente și artefacte din această perioadă. Se spune că în acest lanț muntos au existat locuințe ale triburilor dacice până la cucerirea romană a Daciei în secolul al II-lea d.Hr. Evident, după această cucerire romanii au introdus elemente reprezentative culturii lor în zonă, iar unele urme ale acestei perioade pot fi observate chiar și astăzi în ruinele și drumurile antice de prin zonă.

În perioada medievală în regiunile din Apuseni au existat diverse comunități agricole și miniere. Au fost construite numeroase castele și biserici de lemn care au supraviețuit până în prezent. Un astfel de exemplu este Biserica de la Lupșa, care se află într-un sat din Munții Apuseni și este, de altfel, cea mai veche biserică din lemn din Transilvania, construită din lemn de stejar. Această biserică a fost ctitorită de boierul Stanislav și are, din 2009, hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Astfel de lăcașuri reprezintă doar o parte din obiectivele turistice din Munții Apuseni.

ADVERTISING

În secolul al XX-lea, Munții Apuseni au devenit un loc important pentru exploatarea resurselor minerale, în special minereuri de metale neferoase. Acest lucru a dus la dezvoltarea așezărilor miniere și a infrastructurii din zonă. Potențialul de metale a fost estimat atât pe baza unor date concrete, cât mai ales pe baza factorilor geologici. Întrucât principalul agent de transport al metalelor îl constituie rețeaua de râuri din zonă, potențialul de metale va fi prezentat pe bazine hidrografice.

După căderea regimul comunist în România în 1989, Munții Apuseni au devenit o destinație turistică tot mai populară în rândul oamenilor care erau dornici de mișcare și explorare. Oamenii din întreaga țară, dar și din străinătate au început să viziteze această zonă pentru frumusețea sa naturală, peisajele pitorești și posibilitățile de drumeții și activități în aer liber.

Relieful Apusenilor este unul carstic, bine dezvoltat, alcătuit din peșteri, chei și defilee. Munții Apuseni sunt recunoscuți pentru multitudinea de peșteri, câteva dintre ele fiind amenajate în scop turistic pentru a putea fi vizitate de câți mai mulți vizitatori. În geografia subterană a Apusenilor se găsesc peșteri împodobite cu formațiuni de calcar, gheață sau cristale. Aceste spații subterane sunt spectaculoase iar pentru asta au primit pseudonimul țara de sub pământ. De asemenea, acestea pot reprezenta adevărate atracții turistice în Munții Apuseni, în special pentru cei pasionați de speologie. În județul Alba, se regăsesc două peșteri amenajate, dintre care doar Gheţarul de la Scărişoara este electrificată.

În ceea ce privește clima, aceasta este una temperat-continentală moderată și una tipică de munte, în general umedă și rece pe culmile înalte. Temperatura medie anuală se situează între 6 și 10°C, precipitațiile fiind de 700-1.000 mm/an. Lunile mai și iulie sunt cele mai bune pentru drumeții datorită vremii bune și stabile pe toată durata zilei.

ADVERTISING

Astăzi, Munții Apuseni sunt cunoscuți pentru frumusețea lor naturală, peisajele montane variate, bogăția culturală și istorică, precum și pentru activitățile turistice diverse pe care le oferă. Această regiune montană continuă să fie o destinație populară pentru turiști și exploratori oferind numeroase zone de vizitat în Apuseni.

2. Cele mai frumoase obiective turistice în Apuseni: Ghiduri și sfaturi practice

Nu este niciun secret că există numeroase atracții turistice în Apuseni, iar de frumusețile acestei regiuni muntoase bucurându-se anual foarte mulți oameni. În anul 2018, Munții Apuseni au fost incluși de către cei de la CNN pe lista celor 17 obiective turistice din Europa care trebuie vizitate, ca cele mai frumoase locuri de pe continent. Fauna, flora, relieful și tradițiile care încă se păstrează în acest loc completează lista de motive care-l descriu drept un loc pe care niciun turist nu ar trebui să-l rateze.

Iată câteva dintre cele mai spectaculoase destinații turistice din Munții Apuseni:

1. Uriașul de Gheață de la Scărișoara – adăpostul celui mai mare ghețar subteran din România

Cea mai faimoasă peșteră din Munții Apuseni și una dintre cele mai mari din Europa. Peștera găzduiește un ghețar uriaș și o populație de lilieci. Peștera Scărișoara își păstrează de mult timp faima și un statut aparte în rândul curioșilor, deoarece aici se găsește cel mai mare ghețar subteran din România, o masă de gheață de milenii. Numele de Scărișoara i-a rămas de pe vremea când aparținea de comuna cu același nume, situată la doar 16 km mai jos. Astăzi, această peșteră aparține unei alte comune, mai exact comuna Gârda de Sus din județul Alba. Cândva, aici curgea la suprafață un rău, care a dizolvat treptat calcarele, adâncindu-se tot mai mult, apele ajungând, într-un final, în subteran.

ADVERTISING

Ca să ajungi la peștera Scărișoara poți alege să îți lași mașina la Gârda de Sus și să pleci într-o drumeție ușoară pe traseul marcat cu cruce roșie ce se întinde pe 10 km sau poți să urmezi drumul asfaltat de 23 de kilometri până la cătunul Ghețar.

2. Peștera Vântului

O peșteră impresionantă cu numeroase galerii și săli, bogată în formațiuni stalactite și stalagmite. Este cunoscută, mai ales pentru sistemele sale complexe de galerii. Aceasta este cea mai lungă peșteră din România, cu o lungime totală a galeriilor de cca 52 de km. Se află în Munții Pădurea Craiului, în imediata apropiere de localitatea Șuncuiuș. Numele acestei peșteri nu a fost ales la întâmplare, deoarece la intrarea în peșteră se formează un curent de aer foarte puternic, datorat, în special, numărului mare de galerii existent. Dacă te gândești să vizitezi această peșteră trebuie să cunoști faptul că accesul se face numai prin intermediul unor operatori locali, care îți vor face o ofertă de preț și-ți vor facilita vizita în peșteră. Aceștia îți vor pune la dispoziție echipamentul necesar și te vor însoți pe toată durata vizitei.

3. Cascada Vârciorog

Una dintre cele mai spectaculoase atracții turistice din Munții Apuseni, cu o înălțime de peste 15 metri, este cascada Vârciorog, situată la poalele Vârfului Piatra Grăitoare. Aceasta se găsește în Arieșeni, în apropierea satului Vanvucești. Perioada propice pentru vizitare este primăvara, deoarece atunci debitul râului Vârciorog este foarte mare, acest fapt  datorându-se topirii zăpezii. Totuși, dacă ajungi în mijlocul verii și până la apariția toamnei, în drum spre cascadă poți gusta fructe de pădure de pe drum, precum fragi, afine, zmeură și mure. Nu trebuie să-ți faci griji cu privire la drumul către cascadă, cât timp zăpada este mică poți ajunge destul de ușor.

4. Rezervația Naturală Cheile Turzii

Cheile Turzii reprezintă o rezervație naturală deosebit de importantă, situată în partea estică a Munților Apuseni, în județul Cluj. Un defileu spectaculos săpat de râul Hășdate prin calcare, cu peretele stâncos înalt de până la 250 de metri. Aici poți face drumeții și escaladă. Cel mai popular traseu este numit Circuitul Crestelor. Traseul urmează o potecă foarte bine delimitată și include trecerea peste Hășdate de câteva ori. Acest traseu este de dificultate mică și, anual, îl parcurg zeci de mii de vizitatori. Unele porțiuni ale traseului sunt susținute de corzi metalice. În Cheile Turzii vei găsi o mulțime de specii de plante și animale, unele dintre acestea fiind protejate prin lege. Tot ce trebuie să faci este să te echipezi corespunzător și să fii pregătit de drum. Accesul în rezervație este gratuit.

5. Cascada Iadolina

O altă cascadă deosebit de frumoasă, situată în apropiere de stațiunea Stâna de Vale, renumita stațiune de schi. Se ajunge aici printr-o plimbare ușoară și este înconjurată de pădure. Aceasta este cea mai cunoscută cascadă dintre cele de pe cursul văii Iadului și leagă staţiunea Stâna de Vale şi satul de vacanţă Coada Lacului Leşu. Accesul se face destul de ușor, atât cu mașina cât și cu motorul sau bicicleta. Chiar dacă drumul este un pic mai lung până la cascadă, pe parcursul lui vei întâlni și alte cascade minunate, precum Vălul Miresei, Săritoarea Ieduțului sau Cascada Miss.

6. Lacul Tarnița

Este locul unde natura și mâna omului s-au întâlnit și au creat un peisaj grandios. Lacul are o lungime de 8 km, iar adâncimea maximă este de 70 m. Lacul Tarnița este un lac de acumulare, cel mai frumos și mai reprezentativ pentru județul Cluj. În acest loc se poate ajunge destul de ușor. Până în apropierea lacului este un drum de acces și se poate merge foarte bine atât cu mașina cât și cu bicicleta, foarte multe persoane preferând drumeția pe două roți. În plus, pasionații de pescuit care ajung în această zonă se pot considera fericiți, deoarece aici este permisă și practicarea acestei activități. În decursul anului existând câteva competiții extrem de interesante cu premii atractive.

7. Satele tradiționale

Munții Apuseni sunt presărați cu sate tradiționale, cum ar fi Arieșeni, Rimetea, Beliș, și altele. Aceste sate păstrează atmosfera și arhitectura tradițională a zonei, reprezentând obiective de vizitat în Apuseni în orice perioada a anului. Odată ce ai ajuns într-un astfel de loc, vei avea parte de momente de liniște, de reconectare cu natura și de cel mai curat aer de munte posibil. În top atracții din Apuseni, Peștera Urșilor reprezintă o capodoperă a naturii, fiind unică în Europa. Această peșteră se află în satul Chișcău, comuna Pietroasa din județul Bihor.

8. Stațiunile balneare

Un astfel de exemplu este reprezentat de stațiunea Băile Felix, una dintre cele mai renumite din România, fiind, de altfel, cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din țară și unul dintre cele mai importante obiective din Munții Apuseni. Izvoarele minerale termale și nămolul sapropelic din Băile Felix sunt indicate în special în tratarea unor afecțiuni ale aparatului locomotor și anumitor boli ginecologice, metabolice și endocrine.

9.  Pârtiile de schi din Apuseni

Dacă ești pasionat al sporturilor de iarnă, află că în Munții Apuseni există numeroase domenii schiabile care îți pot satisface pofta de adrenalină. Unul dintre cele mai renumite domenii schiabile din această zonă geografică este Vârtop-Arieșeni, acesta fiind situat la limita județelor Alba și Bihor. Vei avea la dispoziție trei pârtii, cea mai mare dintre ele având o lungime de 1800 de metri, iar cea mai mică de 1100 metri. O altă stațiune de vis din Apuseni și care este foarte frecventată de iubitorii de schi este Băișoara, aflată în județul Cluj. Aceasta dispune de doar două zone schiabile, ambele fiind de o dificultate medie.

Probabil cea mai renumită stațiune montană din județul Bihor este Stâna de Vale. Domeniul schiabil dispune de patru pârtii cu dificultate medie și ușoară, iar pentru cei care nu știu să schieze, aceștia se pot da cu sania sau pot încerca unul dintre traseele de tubing.

În concluzie, cu siguranță vei găsi obiective de vizitat în Apuseni, această zonă fiind una nelipsită de atracții turistice pe gustul oricărei persoane care ajunge în acest loc minunat și primitor. Înainte de a pleca în explorarea unei astfel de zone, nu uita că este foarte important să te pregătești corespunzător, în special în ceea ce privește echipamentul. De asemenea, nu strică să arunci un ochi peste starea vremii pentru a ști ce fel de condiții meteorologice sunt în zona unde vrei să ajungi.

Foto: Unsplash, Pexels


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇