Moartea vine de sus! Jocul video în care ataci forțele ruse din dronă a creat controverse

Moartea vine de sus! Jocul video în care ataci forțele ruse din dronă a creat controverse

Un nou joc video în care utilizatorii atacă forțele ruse cu o dronă a declanșat o dezbatere despre etică. Dezvoltatorul german susține că va dona o parte din încasări.

O companie din Germania a creat un joc video denumit „Death From Above„, având ca temă războiul din Ucraina. Jocul, care simulează un atac cu dronă, a fost lansat pe platforma online de distribuție Steam.

Debutul a fost, însă, precedat de o dezbatere privind etica creării unor astfel de jocuri despre războiul care se desfășoară în Ucraina.

Unii l-au considerat de prost gust, alții i-au apreciat latura satirică, comparând jocul cu filmul în care Charlie Chaplin l-a parodiat pe Hitler, „Dictatorul" („The Great Dictator"), din 1940, relatează Deutsche Welle.

ADVERTISING

„Sfânta Javelina" din SUA

Prima versiune a jocului a fost realizată în limbile engleză și ucraineană.

Jucătorul primește timp de 90 de minute rolul unui soldat ucrainean care aruncă bombe din dronă asupra tancurilor rusești marcate cu literele „V" și „Z", dar și asupra unor personaje denumite "forțele ruse de ocupație".

La sfârșit, gamerul restabilește comunicațiile radio.

Acțiunea se desfășoară în locuri fictive.

Jocul e presărat cu simboluri ucrainene, precum câmpuri de floarea soarelui și drone care lasă pe cer dâre în culorile drapelului ucrainean, galben și albastru.

Există însă și elemente pe care Hendrik Lesser, proprietarul companiei Remote Control Productions din Munchen, care a dezvoltat „Death From Above", le consideră „de umor", de exemplu o imagine cu „Sfânta Javelina", cum au botezat ucrainenii lansatorul american de rachete antitanc Javelin, sau un poster cu imaginea lui Vladimir Putin pe care scrie că acesta e căutat de Curtea Penală Internațională.

Dezvoltatorul vede jocul ca pe o continuare a așa-numitei tradiții NAFO, o comunitate pro-ucraineană de internauți cu zeci de mii de membri din toată lumea care luptă împotriva propagandei ruse online și care s-a remarcat prin glumele sale virale.

ADVERTISING

Parte din războiul informațional

„E un joc de propagandă", a spus Hendrik.

„Am făcut intenționat un joc simplu, pe care oricine îl poate juca și în care luăm o poziție clară. Într-o anumită măsură, tratăm subiectul cu umor", a adăugat el.

Nu toată lumea este de acord cu el.

„E puțin de prost gust să prezinți un război în desfășurare ca pe un joc relativ obișnuit", consideră psihologul german Benjamin Strobel.

„Death From Above" poate fi acuzat și de amestecarea activismului politic cu interesele economice, susține acesta.

Psihologul apreciază, însă, faptul că dezvoltatorii și-au asumat implicarea în propaganda ucraineană de război și consideră că jocul face parte din războiul informațional care însoțește conflictul din Ucraina.

ADVERTISING

„Dacă jocul reflectă situația de pe câmpul de luptă, unde soldații luptă cu soldați, e justificat", a explicat Diana Dutsyk, șefa Institutului de media și de comunicare din Ucraina și membră a Comisiei de Etică a Jurnalismului din această țară.

Aceasta a adăugat că jocul nu ar trebui să provoace violență împotriva civililor sau unor grupuri etnice - dacă s-ar întâmpla așa ceva, ar fi la fel de rău ca televiziunile din Rusia care fac apel la uciderea ucrainenilor, a precizat ea.

Donații pentru armata ucraineană

Jocul a fost creat și cu ajutorul ucrainenilor, precum trupa Antytila, ale cărei piese de război precum „Fortăreața Bahmut" sunt foarte populare în Ucraina.

În mai 2022, trupa a cântat într-o stație de metrou din Kiev alături de legendara U2.

Antytila a compus pentru acest joc video piesa „Șoimul meu", denumirea pe care o poartă și versiunea ucraineană a jocului. Cântărețul Taras Topolia a spus că cel mai important lucru pentru trupă a fost că jocul va genera donații pentru armata ucraineană.

Dezvoltatorul a promis că va dona 30% din profit unor fonduri ucrainene care oferă sprijin „non-ofensiv" armatei Kievului, derulate de fundația ucraineană „Come Back Alive".

Lesser a declarat că i s-au dat asigurări că donațiile vor fi folosite pentru cumpărarea de drone de supraveghere, nu de atac, dar a menționat că nu poate fi sigur de acest lucru.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇