Insula care renunță la sute de mii de turiști pentru a proteja 100 de pisici

Insula care renunță la sute de mii de turiști pentru a proteja 100 de pisici

Autoritățile din prefectura japoneză Okinawa vor restricționa numărul vizitatorilor pe insula Iriomote pentru a preveni turismul excesiv și a proteja habitatul pisicilor sălbatice, o specie pe cale de dispariție.

Înaintea pandemiei, aproximativ 300.000 de persoane vizitau în fiecare an insula Iriomote, care are doar 2.400 de locuitori. Autoritățile vor limita numărul vizitatorilor la maximum 1.200 pe zi, ceea ce va reduce drastic turismul în zonă – se estimează că doar 33.000 de vizitatori vor ajunge pe insulă în fiecare an, relatează CNN.

ADVERTISING

Creșterea numărului de vizitatori din anii de vârf a dus la reducerea rezervelor de apă potabilă și a provocat accidente rutiere, multe dintre acestea soldate cu moartea sau rănirea unor pisici sălbatice, specie protejată în Japonia. Mai sunt cel mult 110 exemplare în viață.

Restricționarea turismului este, deocamdată, în faza de propunere legislativă, însă oficialii locali le cer deja companiilor de turism să coopereze în acest sens.

Iriomote, a doua insulă ca mărime din Okinawa, face parte din arhipelagul Yaeyama, și este renumită pentru frumusețea sa. Mai apropiată geografic de Taiwan decât de Japonia, beneficiază tot anul de o climă caldă, ceea ce o face o destinație atractivă pentru turiștii care vor să facă scufundări, înot și drumeții.

ADVERTISING

Pe lângă limitarea vizitatorilor în Iriomote, guvernul prefecturii a confirmat că accesul în cinci situri incluse în Patromoniul Mondial UNESCO din jurul insulei Okinawa va fi, de asemenea, restricționat în următorul an, inclusiv pe muntele Komi și râul Nishida. În aceste locuri ar putea fi impuse, de asemenea, limitări ale numărului de vizitatori, accesul doar în anumite intervale orare și cu rezervări din timp.

Japonia și-a deschis mai târziu granițele după pandemie în comparație cu alte țări și a început să primească grupuri restrânse de turiști în iunie 2022, renunțând patru luni mai târziu la toate restricțiile. Turismul și-a revenit, dar odată cu dorința impulsivă a multor oameni de a călători a reapărut și turismul în masă, cu consecințe negative asupra mediului.

ADVERTISING

O altă insulă pe care trăiesc specii aflate pe cale de dispariție este cea indoneziană Komodo, unde trăiește dragonul Komodo. Guvernul indonezian a îngreunat accesul aici, taxându-l cu 3,75 milioane de rupii (252 de dolari). Inițial, autoritățile plănuiau să interzică total accesul turiștilor, dar au decis să aplice un sistem de taxare.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇