Hamster: Rase și specii, caracteristici și sfaturi pentru îngrijire

Hamster: Rase și specii, caracteristici și sfaturi pentru îngrijire
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Hamsterii sunt animale de companie excelente – sunt distractivi, drăguți și relativ ușor de îngrijit. Caracteristicile lor fizice și comportamentale le-au adus popularitatea în întreaga lume, oferind bucurie atât copiilor, cât și adulților.

Dacă te gândești să-ți cumperi sau să adopți un hamster, acest ghid te va ajuta să-ți dezvolți abilitățile și cunoștințele necesare pentru a-i oferi micului rozător cea mai bună viață posibilă. Sfaturile noastre detaliate despre tipurile de hamsteri, nevoile alimentare și întreținerea lor sunt utile pentru oricine este interesat de creșterea acestor animale de companie.

1. Hamster: istoric și caracteristici 

Termenul de „hamster” se referă la o serie de specii diferite de rozătoare din întreaga lume, vechi de mii de ani, care își au originea în Orientul Mijlociu, Siberia și China.

Cuvântul provine din termenul german „Hamstern” (care se traduce ca tezaurizator), fiind aplicat acestei specii datorită tendinței lor instinctive de a stoca hrană. Pentru a supraviețui în sălbăticie, hamsterii au fost nevoiți să-și petreacă mult timp strângând rezerve de hrană, astfel încât să-și poată continua supraviețuirea și în condiții neprielnice. Această caracteristică de adaptare se poate observa și la hamsterii domesticiți, care trăiesc alături de oameni ce pot înțelege mesajele transmise de animale în casele lor și cu care dezvoltă relații sociale importante. Astfel, proprietarii de hamsteri pot găsi în mod regulat mici rezerve de hrană pe care hamsterul lor le-a colectat și depozitat cu multă grijă.

ADVERTISING

Din punct de vedere biologic, hamsterii aparțin familiei rozătoarelor, la fel ca și alte animale din această categorie care pot fi domesticite, precum șoarecii, chinchilla, sau cobaii. Rozătoarele sunt un grup de mamifere care trăiesc pe pământ sau în spații subterane. Prin urmare, pot viețui adesea în vizuini sau în zonele cu vegetație mai stufoasă, care le ajută să se ferească de prădători.

Hamsterii sunt rozătoare de talie mică, cu picioare și cozi scurte - trăsături caracteristice unui animal care petrece o mare parte din timpul său sub pământ. Picioarele lor sunt extrem de puternice și îi ajută pe hamsteri să parcurgă până la 12 kilometri într-o singură noapte, în căutare de hrană. Coada, urechile și picioarele lor sunt acoperite cu o blăniță fină, iar restul corpului e acoperit cu o blană mai groasă. Acest lucru ajută la menținerea temperaturii optime a corpului în nopțile reci de iarnă.

Probabil cea mai cunoscută trăsătură a hamsterilor este, desigur, capacitatea lor de a-și îndesa mâncare în obraji. Această caracteristică anatomică le permite să transporte hrana chiar dacă sunt departe de vizuină. 

În continuare, iată câteva informații despre cele 5 simțuri ale hamsterilor:

Vederea: Hamsterii sunt în general activi în zori și la amurg. Chiar dacă au ochi mari, asta nu înseamnă că au o vedere bună - acestora le lipsește total percepția asupra adâncimii. Totodată, dacă un hamster detectează mișcare de sus, acesta se va târî pe spate, astfel încât să se poată apăra folosindu-și picioarele și dinții. În sălbăticie, acest pericol ar putea fi reprezentat de o pasăre în zbor, însă în casă, asta ar putea însemna orice om care își întinde mâna spre el pentru a-l ridica. De aceea ar trebui să te apropii mereu de hamsterul tău din față, cu mișcări line.

ADVERTISING

Mirosul: Ceea ce îi lipsește unui hamster la capitolul vedere este compensat cu simțul mirosului. Hamsterii pot distinge imediat alimentele lor preferate. Verdețurile proaspete și, mai ales o frunză de păpădie pot trezi chiar și cel mai somnoros hamster.

Auzul: Hamsterii au un auz foarte bun. Atunci când sunt activi sau în alertă, urechile hamsterilor se pun în poziție verticală pentru a capta cât mai multe sunete. Când sunt relaxați sau somnoroși, urechile lor se vor pleca. Întrucât hamsterul poate învăța sunetul vocii tale, ar trebui să-i vorbești în mod regulat, chiar dacă nu vei primi mereu un răspuns foarte clar din partea lui.

Gust (preferințe alimentare): Hamsterii sunt omnivori, așadar mănâncă atât legume, cât și carne. În sălbăticie, se hrănesc îngeneral cu semințe și ierburi, dar sunt destul de fericiți când găsesc și insecte.

Atingerea: Labele din față ale acestor rozătoare sunt foarte bine coordonate. Dacă te uiți cu atenție la hamsterul tău atunci se hrănește sau se curăță singur, vei vedea cu câtă dexteritate își poate mișca degetele. În plus, fiind un animal nocturn, mustățile lor sensibile joacă un rol important în orientarea în spațiu. 

2. Hamsteri - rase și specii

Deși toți hamsterii sunt rozătoare, nu toți hamsterii aparțin aceleiași rase. În prezent, există peste 20 de specii de hamsteri diferite în întreaga lume. Acestea se disting prin diferite forme ale corpului, dimensiuni și culori - caracteristici adaptate la mediul în care trăiesc. Hamsterii se pot regăsi în diferite tipuri de climate și regiuni - de la întinderile deșertice siriene până la regiunile înzăpezite din Siberia.

ADVERTISING

Totodată, în funcție de rasa de hamster, masculii și femelele pot fi destul de diferiți. Unii proprietari au sesizat că masculii tind să fie mai prietenoși, în timp ce femelele pot fi mai zgomotoase și mai pline de caracter - însă această regulă nu a fost dovedită din punct de vedere științific.

În principiu, există trei rase principale de hamsteri domestici, adică cei care pot fi ținuți ca animale de companie: hamsterii sirieni, chinezi și pitici. Rasa poate influența modul de îngrijire și tipul de hrană pe care trebuie să i le oferi animăluțului. De asemenea, unele rase de hamster nu trebuie crescute niciodată la comun, deci este bine citești în continuare pentru a te informa corect. 

Hamsterii sirieni

Provin din regiunea muntelui Alep din Siria, iar în prezent sunt cei mai răspândiți dintre toate rasele de hamsteri de companie. În mod normal, au o lungime între 15 și 20 cm și pot cântări între 150 și 200 de grame. Femelele acestei specii tind să fie mai mari decât masculii.

Hamsterii sirieni au diferite culori (auriu, crem, alb, negru, gri, tricolor etc.), iar blana lor poate fi de diferite tipuri și lungimi (blană dreaptă sau ondulată; cu aspect stralucitor sau mat etc.). Masculii au în general un păr mai lung, în timp ce femelele au un aspect mai pufos și compact al blănii. Ambele sexe sunt extrem de solitare și teritoriale, așa că vor trebui ținute separat după ce împlinesc 4-5 săptămâni.

Hamsterii sirieni sunt printre cei mai ușor și rapid de îmblânzit hamsteri, având un temperament docil și curios. Sunt potriviți pentru proprietarii de animale fără experiență.

Hamsterii pitici

Hamsterii pitici provin din multe părți diferite ale lumii, din state precum China și Rusia. Există 3 tipuri de hamsteri pitici:

  1. Russian Campbell

Acesta are doar aproximativ 10 cm lungime și se distinge prin colorit. Blănița lor poate avea culori sau combinații de culori cu crem, argintiu, alb, liliac, opal, platină etc.. Hamsterii Russian Campbell sunt sociabili față de alți hamsteri, însă cu oamenii sunt destul de timizi.

  1. Russian Winter White

Acest hamster este puțin mai mic decât Campbell, având aproximativ 8 cm lungime. Această rasă are doar 5 culori (alb, safir, perla normală, perla safir și mix pestriț) și un temperament puțin mai dificil de controlat.

  1. Roborovski

Este cel mai mic dintre hamsteri (aproximativ 5 cm lungime) și, de asemenea, cel mai rapid - din această cauză, nu este un animal de companie ideal pentru copiii mici. Sunt disponibili în mai multe culori, iar cel mai bun mediu pentru ei este unul solitar.

Hamsterii chinezi

Acest hamster, deși poate fi încadrat la clasa de „pitic”, este mai asemănător șoriceilor, crescând până la aproximativ 12 cm lungime. Are o coadă puțin mai lungă decât ceilalți hamsteri. Există doar două culori disponibile în acest moment - pământiu cu o dungă neagră pe spate și cei cu pete albe. Ca animale de companie, acești hamsteri sunt docili, ușor de îngrijit, însă pot fi uneori indignați dacă sunt întrerupți de la activitățile lor.

Dacă intenționezi să păstrezi acești hamsteri împreună, unii experți recomandă să fie grupați în funcție de gen, întrucât vor fi mai prietenoși unii cu ceilalți.

3. Cât traiește un hamster? Sfaturi de îngrijire

Chiar dacă hamsterii sunt animale de companie de dimensiuni mici, pot necesita mai multă muncă decât ai putea crede. Durată medie de viață a unui hamster este de numai 2-3 ani. Rasa de hamster sirian, de dimensiuni mai mari, poate trăi puțin mai mult decât tipurile pitice. O regulă generală pe care trebuie să o reții: cu cât specia este mai mică, cu atât durata de viață a acestuia este mai scurtă

Factorii care pot influența ciclul de viață al unui hamster sunt: dieta, rasa (predispoziția genetică), habitatul în care trăiesc, îngrijirea zilnică și modul de interacțiune cu oamenii.

  • Dieta 

În sălbăticie, hamsterii se hrănesc cu plante, semințe, fructe și insecte. Recomandarea medicilor veterinarii legată de dieta hamsterilor de companie este să li se ofere hrană uscată, obținută prin pelenizarea semințelor, legumelor și altor plantele. Concentrația optimă de proteine este de 15-20%. Batoanele cu semințe sunt permise, însă acestea tind să fie bogate în grăsimi și pot duce la obezitate și deficiențe de calciu când sunt unica sursă de hrană.

Alte suplimente care pot fi date hamsterului cu moderație:

  • cereale pentru micul dejun fără zahăr
  • brânză nesărată
  • mere
  • pere
  • broccoli
  • pătrunjel
  • morcovi
  • napi (feliați subțire)

Se vor evita:

  • ceapa
  • usturoi
  • arpagic
  • praz
  • salata verde
  • cartofi
  • portocale

Un baton lemnos de mestecat îi poate ajuta să-și rodeze dinții în creștere.

Totodată, micile rozătoare ar trebui să aibă întotdeauna la dispoziție și apă proaspătă, cel mai ușor de băut prin intermediul dispozitivelor verticale, fixate direct pe cușcă. Asigură-te că tubul este suficient de jos, astfel încât hamsterul să poată ajunge la el și că apa este schimbată cel puțin o dată pe zi.

  • Habitatul

Fiecare hamster trebuie să aibă habitatul sau spațiul propriu separat de cel uman. Există mai multe tipuri de cuști pentru hamsteri disponibile, confecționate din diferite materiale: sârmă, oțel inoxidabil, plastic durabil sau sticlă. Cuștile din sticlă și plastic pot oferi o ventilație insuficientă - așadar este important să existe o secțiune deschisă care să asigure circulația aerului pentru a preveni umiditatea, temperaturile ridicate și concentrația de mirosuri neplăcute. Materialele precum lemnul, plasticul și alte materiale moi ar trebui evitate, deoarece hamsterilor le place să roadă și astfel pot să își creeze rute de scăpare. 

image-145
Foto: Pexels

Accesoriile pentru cuști sunt o necesitate pentru hamsteri. Roțile din plastic, pe care le pot folosi la exerciții, sunt alegeri inspirate, întrucât îi vor ajuta să se mențină activi și să nu se plictisească.

De asemenea, poți cumpăra o minge mare de plastic cu găuri în care să îți pui hamsterul, astfel încât acesta să poată alerga prin cameră și să exploreze lumea în afara cuștii. Acest lucru poate fi foarte distractiv pentru ei, însă desigur, supravegherea este importantă. Alte opțiuni grozave pentru hamsteri includ scări și diverse tipuri de tuburi care pot fi folosite ca tuneluri. 

  • Îngrijirea

Cu excepția cazului în care medicul veterinar îți indică altfel, majoritatea hamsterilor nu necesită o baie clasică cu apă și săpun. Cu toate acestea, hamsterul tău ar putea avea nevoie de ajutor ocazional pentru curățarea părții din spate pentru a înlătura orice tip de mizerie. Dacă acest tip de îngrijire este ignorat, se poate ajunge la probleme urinare sau chiar de reproducere.

Totodată, este foarte important ca așternutul din cușcă să fie absorbant, non-toxic, neparfumat (poate provoca probleme respiratorii sau digestive) și să nu fie contaminat cu mucegai sau alte substanțe. Aici funcționează foarte bine hârtia sau șervețele mărunțite, așchii de lemn și știuletele de porumb prelucrate. Cușca și toate accesoriile trebuie curățate cu apă și săpun o dată sau de două ori pe săptămână. De asemenea, așternutul trebuie schimbat săptămânal și înlocuit total.

  • Interacțiunea umană

Chiar dacă sunt considerați drept animal de companie, hamsterii au nevoie de timp să se obișnuiască să fie în preajma oamenilor. În funcție de specia de hamster pe care o alegi, acest proces poate fi unul mai rapid sau de durată.

Mulți oameni consideră că hamsterii nu trebuie deloc atinși sau ridicați, întrucât vor manifesta semne de agresivitate și îi pot mușca. Cu toate acestea, hamsterii care au fost obișnuiți cu astfel de contact uman de la o vârstă fragedă rămân adesea obicei destul de docili și prietenoși. Hamsterii ar trebui să fie ridicați din cușcă prinzându-i ușor cu una sau ambele mâini și ținându-i de corp. 

În general, hamsterii nu au nevoie de prea multă interacțiune umană, însă este bine să-i supraveghezi în mod regulat pentru a te asigura că mediul pe care l-ai creat este unul sigur pentru el.  Dacă petrec prea mult timp în afara habitatului în care sunt obișnuiți, vor manifesta semne vizibile de stres, așadar este bine să îi pui la loc în cușca lor. Totodată, chiar dacă copiii au jucat un rol crucial în domesticirea animalelor, este indicat ca aceștia să nu fie lăsați nesupravegheați să manipuleze hamsterii dacă au mai puțin de 8 ani.

Dacă experiența de a avea un hamster este una nouă și nu ești sigur de personalitatea lui, este mai bine să fii precaut atunci când te apropii de acesta. În cazul în care hamsterul dă semne de agitație, ar putea exista riscul să devină defensivi și să muște. Chiar și cei mai docili dintre hamsteri pot mușca dacă sunt luați prin surprindere sau treziți brusc (hamsterii sunt mai degrabă animale nocturne, deci nu ar trebui treziți în mijlocul zilei) - așa că este important să ții cont de toate aceste aspecte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇