Grecia: Vaccinarea între recompensă şi mită

Grecia: Vaccinarea între recompensă şi mită
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentru a salva sezonul turistic, guvernul de la Atena acordă tinerilor cu vârste sub 26 de ani o bonificaţie de 150 de euro dacă se vaccinează. Nu toţi cred că este bine ce se întâmplă.

Strada este plină ochi în faţa localului „Chelsie”. Teoretic, nu este permis să stai acolo de când există coronavirusul. Trebuie să te aşezi pe scaune care nu sunt foarte aproape unele de altele. Dar clienţii, majoritatea tineri cu vârste între 20 şi 30 de ani, par să fi uitat de pandemie.

Este vară, este cald, este timpul petrecerilor. Frica de virus a dispărut, iar oamenii nu mai vor să se vaccineze. În loc de peste 100.000 de vaccinări zilnic, în Grecia se înregistrează acum 85.000. De aceea, guvernul elen încearcă să-i animeze pe cetăţeni să se vaccineze. Inclusiv oferindu-le bani.

Începând din 15.07.2021, toţi vaccinaţii cu vârste sub 26 de ani vor primi un bonus de 150 de euro. Premiul va fi plătit după primul vaccin sub formă de voucher digital, care va putea fi folosit pentru plata unor bilete de călătorie cu trenul, vaporul sau avionul, pentru cazare în staţiunile de vacanţă sau bilete de intrare la concert sau muzeu.

ADVERTISING

Premierul Kyriakos Mitsotakis a vorbit solemn despre un "Freedom Pass" (paşaport al libertăţii), de care ar putea profita până la 940.000 de tineri eleni.

"Cred că este o idee excelentă. Aşa îmi voi putea petrece un sfârşit de săptămână pe o insulă", spune Marialena, în vârstă de 20 de ani, care savurează o bere în Chelsie şi care nu s-a vaccinat până acum. După mesajul premierului, care a spus că prin cei 150 de euro "statul vrea să mulţumească tinerilor pentru comportamentul lor responsabil", Marialena s-a programat la vaccinare.

"O nesimţire"

Perechea de tineri de alături nu este deloc de acord cu afirmaţiile ei. "Aceasta este o mare nesimţire. Noi ne-am vaccinat deja, fiindcă suntem de părere că aşa este bine. Nu avem nevoie de o recompensă pentru asta", afirmă Costas, în vârstă de 24 de ani, care s-a dus de la Atena la Nafplion, la o depărtare de 140 de kilometri, pentru a se putea vaccina împotriva coronavirusului.

Prietena lui, Chrysanthi, a adăugat că oamenii care nu vor să se lase vaccinaţi nu îşi vor schimba părerea în schimbul unor bani.

Nena, care lucrează în barul învecinat "Ramon", consideră că bonificaţia de 150 de euro nu este altceva decât "mită în forma cea mai pură". Tânăra în vârstă de 25 de ani este de-a dreptul revoltată. Ea consideră că "Guvernul ar trebui să investească aceşti bani în înmulţirea autobuzelor, astfel încât să nu mai trebuiască să călătorim înghesuiţi ca vitele, îmbolnăvindu-ne unii pe alţii."

ADVERTISING

Ea trebuie să schimbe două autobuze pentru a ajunge la locul de muncă şi autobuzele sunt aproape mereu pline, iar pasagerii nu poartă adesea mască sau o poartă sub bărbie.

Lipseşte voinţa pentru vaccinare

Nena este supărată şi pe concetăţenii mai în vârstă care nu vor să se vaccineze.

"Am avut mare grijă timp de un an întreg să-i protejăm pe bunicii şi părinţii noştri. Iar acum, când există această protecţie, mulţi dintre ei refuză să se vaccineze", a explicat ea.

Într-adevăr, până la începutul lunii iulie, doar 62 la sută din cetăţenii eleni cu vârste între 50 şi 60 de ani s-au lăsat vaccinaţi, deşi puteau să obţină o programare de mai bine de două luni.

În total, până pe 5 iulie s-au vaccinat complet aproape patru milioane de eleni, adică puţin peste o treime din populaţia ţării. Este un rezultat cu mult sub aşteptări.

Iniţial, Guvernul voia să vaccineze cel puţin 50 la sută din populaţie până la începutul sezonului turistic, la mijlocul lunii mai. Întâi au lipsit însă dozele de vaccin necesare, acum lipseşte voinţa de vaccinare.

Avantaje pentru spaţiile comerciale "COVID Free"

Pe lângă voucherele pentru tineri, Guvernul a anunţat şi avantaje pentru cei vaccinaţi complet şi noi restricţii pentru cei care nu se vaccinează.

ADVERTISING

Începând din 15 iulie, patronii vor putea decide singuri dacă vor permite doar celor vaccinaţi accesul în cafenelele, barurile şi restaurantele lor.

În acest caz, ei vor putea umple până la 85 la sută din capacitate. Altminteri vor trebui să ofere "spaţii mixte", cu maximum 50 la sută din capacitate.

Se va face o diferenţă între două opţiuni, a comunicat ministerul de resort la sfârşitul lunii iunie: între "spaţiile comerciale "COVID Free", în care nu vor avea acces decât cei vaccinaţi complet sau cei vindecaţi şi "spaţiile mixte",  în care vor avea acces şi cei nevaccinaţi.

Pe lângă cei din branşa HoReCa, şi patronii cluburilor de noapte şi ai discotecilor sunt liberi să aleagă una din cele două variante.

Un gust amar

Lina Haritou, patroana barului "Ramon", s-a decis deja. "Renunţ la avantajele oferite de opţiunea 'COVID Free'. Nu vreau să verific dacă clienţii mei sunt vaccinaţi sau nu. Ba chiar mai rău, să controlez dacă certificatele lor de vaccinare nu sunt cumva contrafăcute", a explicat ea pentru DW.

Femeia în vârstă de 40 de ani este vaccinată de mai multă vreme şi încearcă să-şi convingă şi angajaţii să se vaccineze. Dar ea crede că ideea spaţiilor comerciale "COVID Free" lasă "un gust amar".

"Nu avem nevoie de şi mai multă discriminare", spune ea, adăugând: "Din câte ştiu, în Grecia nu există vaccinare obligatorie."

Cu trei săptămâni în urmă, ministrul Economiei, Adonis Gheorghiadis, a declarat că angajaţii care refuză să se vaccineze pot fi concediaţi. Dar afirmaţia sa a fost rapid contrazisă de o purtătoare de cuvânt a Guvernului. Cu toate acestea, dezbaterea privind obligativitatea vaccinării va intra într-o fază fierbinte, chiar dacă nu este ancorată în Constituţie.

Stadioane doar pentru vaccinaţi

Pe stadioanele sportive, redeschise publicului de la 1 iulie, vor avea acces doar persoanele vaccinate complet.

Anunţul a fost făcut mai întâi de patronul clubului F. C. Olympiakos Pireu, Vanghelis Marinakis, pentru stadionul care-i aparţine. Ulterior, Guvernul a anunţat că măsura este valabilă pentru toate stadioanele din ţară.

Începând cu 15 iulie, persoanele care nu sunt imunizate trebuie să prezinte un test negativ la intrarea în spaţiile închise - cluburi, discoteci, săli de concert - dar şi la intrarea în cinematografe şi teatre în aer liber, oriunde se strâng mase mai mari de oameni.

Testarea nu este suficientă

Şi pasagerii nevaccinaţi au obligaţia să prezinte începând din 5 iulie un test rapid efectuat de un medic la ambarcarea pe o navă. Măsura are sens dacă se doreşte stoparea la timp a răspândirii variantei Delta a coronavirusului. Dar până acum nu se fac niciun fel de controale pe feriboturile, care asigură legătura între Grecia continentală şi insule.

Grecii şi-au propus să câştige în această vară cel puţin 50 la sută din încasările realizate în 2019. În acel an de vârf pentru branşa turistică s-au încasat 18 miliarde de euro, fără a pune la socoteală şi croazierele.

Dar turiştii din Marea Britanie nu au venit încă, germanii abia acum sosesc, iar ruşii ezită. Aceasta fiindcă vaccinul rusesc "Sputnik V" nu este recunoscut de autorităţile elene. Visul unei veri benefice pentru turism ar putea să rămână doar un vis şi nimic mai mult.

Kaki Bali

Vezi şi unde poți să călătorești vara asta: Tulpina Delta readuce restricțiile în mai multe țări preferate de români ca destinații de vacanță


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇