Expert: Ce specii de viperă trăiesc în România, cum le identificăm și evităm

Expert: Ce specii de viperă trăiesc în România, cum le identificăm și evităm

Este perioada concediilor, iar la munte, în special, există pericolul mușcăturii de vipere. Doru Panaitescu, formator la Fauna României – Conservare prin Educație și autor al mai multor cărți și albume foto pe teme outdoor (speologie, păsări, offroad, reptile), explică ce specii de vipere trăiesc în țara noastră, unde pot fi întâlnite, cum să le identificăm și ce este bine să facem pentru a evita să fim mușcați de acești șerpi.

„Când mergeți la munte în sezonul cald (imediat e iulie și încep concediile „serioase”), aveți șansa de a găsi în potecă atât vipera comună, cât și cea cu corn. De notat că viperele nu stau doar pe stânci, ci și pe liziere, în păduri rare, în fânețe și alte habitate deschise și semideschise etc, fiind animale destul de adaptabile”, subliniază Panaitescu într-o postare pe Facebook.

ADVERTISING

Iată ce specii de viperă trăiesc în România și unde pot fi întâlnite:

Vipera comună (Vipera berus)

  • Este o viperă de talie medie (mai mică decât vipera cu corn, cel puțin pentru populațiile din țara noastră) și poate fi întâlnită de la altitudini joase până pe crestele munților (chiar la peste 2.000 de metri deasupra nivelului mării).
  • Pot fi întâlnite și exemplare aproape negre sau complet negre - aceasta nu e altă specie rară și reapărută, cum mai găsiți info în presa doritoare de senzațional - e doar variabilitate cromatică tipică speciei. În stânga aveți o femelă, cu zigzagul mai puțin evident, în dreapta un mascul, cu zigzagul mai pronunțat. Puteți vedea exemplare de diverse culori, specia având o variabilitate cromatică pronunțată.
  • Poate fi întâlnită în toate județele din Banat, Crișana, Transilvania, plus vestul Olteniei, nordul și centrul Moldovei și nordul Munteniei. Lipsește în sudul Moldovei (Galați), Dobrogea și Câmpia Română (este absentă în județele de la Dunăre de la est de Jiu - din Dolj până în Brăila).

La rugămintea lui Sabin Cornoiu de la Serviciul Public Salvamont Romania, am realizat, pentru publicul larg, două planșe...

Publicată de Doru Panaitescu pe Joi, 27 iunie 2024

Vipera cu corn (Vipera ammodytes)

ADVERTISING
  • Este o viperă de talie mare (mai mare decât vipera comună, cel puțin pentru populațiile din țara noastră) și poate fi întâlnită de la altitudini joase până la 800-1000 m (rar mai sus de 1.000 m, cel puțin la noi în țară, de pildă în Munții Metaliferi - în apropiere de Deva).
  • Contrar unor legende locale, nu este introdusă de rangerii din parcurile naționale și nici nu se extinde din motive de încălzire globală, cum mai găsiți info în presa doritoare de senzațional. În stânga aveți o femelă, cu zigzagul mai puțin evident, în dreapta un mascul, cu zigzagul mai pronunțat. Puteți vedea exemplare de diverse culori, și această viperă având o variabilitate cromatică pronunțată.
  • Poate fi întâlnită în Dobrogea și vestul și centrul țării (în anumite locuri din județele Timiș, Caraș Severin, Mehedinți, Gorj, Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea).
ADVERTISING

"Și un ultim secret - cel mai bun antiviperin este o distanță de cel puțin 1 metru de animal!", avertizează expertul.

Iată și ce trebuie să faci în cazul mușcăturii de viperă: Cum să eviți mușcătura de viperă și ce să faci în cazul în care ești mușcat de șarpe


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇