Două refugii montane panoramice au fost amplasate în premieră în România, în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş.
Acestea reprezintă punctul final al unor trasee educative care le vor dezvălui turiştilor informaţii despre frumuseţea şi unicitatea zonei.
Proiectul este derulat de Asociaţia "Gyilkosto Adventure", din Gheorgheni, în colaborare cu Serviciul Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita şi în parteneriat cu Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş.
Preşedintele Asociaţiei, Simon Laszlo, a declarat, pentru Agerpres, că s-a dorit, în acest fel, să se facă "un pas spre Vestul Europei" în ceea ce priveşte infrastructura turistică.
ADVERTISING
"Punctele de belvedere sunt foarte populare în rândul vizitatorilor şi ne-am gândit să amenajăm aceste cabine pentru ca turiştii să poată sta mai mult, pentru cei care doresc să se uite la un apus, un răsărit, să poată petrece un timp mai îndelungat, chiar o noapte întreagă", a explicat Simon Laszlo.
Unul dintre refugiile panoramice este situat pe Piatra Poienii, iar celălalt pe muntele Uncigaş, iar priveliştea este una extraordinară, turiştii putând să o admire atât prin ferestrele mari ale construcţiei cât şi folosind telescoapele care vor fi instalate.
ADVERTISING
"La una dintre cabine, din geamul principal se vede o parte din Cheile Bicazului şi, în faţa, Piatra Altarului, iar din partea laterală se vede Suhardul Mic şi partea din Cheile Bicazului care conduce spre staţiunea Lacu Roşu. Iar la cabina panoramică de pe muntele Uncigaş se vede zona Lacului Roşu, până în creasta principală a Hăşmaşului", a precizat Simon Laszlo.
Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a declarat, pentru Agerpres, că amplasarea acestor refugii a fost "o muncă extraordinar de periculoasă şi de grea, la prima încercare intervenţia elicopterului fiind anulată din cauza vântului.
ADVERTISING
Fekete Örs a mai arătat că aceste refugii sunt unice în România şi că mai sunt patru de acest gen în Europa.
Unul dintre refugii este amplasat la o altitudine de 1.100 de metri, iar celălalt la 1.200 de metri.