Jocurile sunt o alternativă bună de cadou de Crăciun, atunci cand casa e plină de jucării și plușuri care adună praf și de care cei mici se satură în maximum zece minute.
Mai mult decât atât, se pare că pentru cei mici sunt suficiente 1-2 jucării, când vine vorba despre cadoul de Crăciun, spun specialiștii în educație financiară.
”E demonstrat științific că se plictisesc în 5 minute dacă au sub un an, în 10 minute dacă au între 1-2 ani, iar cei peste 4-5 ani au nevoie de maximum 2-3 jucarii în ziua de Crăciun”, a explicat Ileana Iliescu, profesor la Școala de bani, pentru spotmedia.ro.
Așadar, un board game sau un joc de strategie completează perfect lista Moșului.
Dar pentru că paleta de opțiuni este foarte largă, am stat de vorbă și cu Narcisa Niculescu, mămică și fondatoare a magazinului De-a joaca, pentru a afla ce jocuri sunt mai apreciate de copii.
”Noi, de exemplu, ne jucăm foarte mult prin casă când e frig și nu putem sta afară. Fetelor le place să găsim activități în care să fim toți implicați, iar jocurile de tip board game sunt printre preferate. Când erau mai mici, ne jucam mult „Nu te supăra, frate” sau „Jocul Gâștelor” – adică jocuri în care dai cu zarul, îți aștepți rândul și, bineînțeles, poți să câștigi sau să pierzi, lucruri destul de greu de gestionat la copiii mici. Apoi, când au crescut puțin mai mari, am început să jucăm cărți (Macao, Șeptică, Trombon) sau „Sandwich” de la Ludattica, care e bazat pe rapiditatea reacțiilor”, povestește ea.
”După 8 ani au învățat Rummy (le place la nebunie să încingem în 4 câte un joc de rummy cu reguli cât mai grele) sau Monopoly, care mi s-a părut că le-a ajutat foarte mult să facă legătura între bani și proprietăți, dar și să socotească. Apoi, fetița mai mare este îndrăgostită de puzzle-uri, așa că sunt seri în care ne așezăm cu toții și facem doar asta”, mai spune Narcisa.
”Pe lângă jocurile propriu zise, lor le place foarte mult „de-a v-ați ascunselea” prin casă - ba chiar au inventat varianta lor și, când se întunecă devreme, stingem toate luminile, iar ele se îmbracă în haine închise la culoare, se camuflează și se ascund prin casă în diverse cotloane. Nouă ne rămâne sarcina grea de a le găsi.
Desigur, și jucăriile contribuie la dezvoltarea abilităților, dar importantă este și implicarea părinților în joc.
”Ne-am jucat foarte mult cu fetele noastre încă de când erau mici, pentru că în acest fel am reușit să le ajutăm în diverse situații. Dacă, de exemplu, cea mică nu suferea să piardă și nu avea niciodată răbdare - ne-am jucat mult jocuri de societate de tip board game adaptate vârstei, care au ajutat-o să învețe că poate să și piardă, că trebuie să respecte niște reguli, să-și aștepte rândul. Consider că astfel de jocuri ajută foarte mult copiii să-și regleze diversele emoții pe care le au, iar faptul că se întâmplă în familie le oferă o anumită siguranță de care au nevoie.
Jocurile de rol iarăși au fost foarte utile în reglarea emoțiilor și trecerea peste anumite frici sau situații cu care s-au confruntat de-a lungul zilei. Nu de multe ori, în joaca cu păpușile în mână își exprimau diverse frustrări sau nervi prin care trecuseră peste zi, la grădiniță sau la școală. Faptul că le exprimau în cuvinte, le ajuta să le gestioneze mai bine”, spune ea.
Ce jocuri aleg părinții de sărbători?
”La De-a joaca, cele mai vândute jocuri în perioada sărbătorilor sunt cele de societate care se joacă în familie, apoi sunt cele de logică, cele cu experimente științifice, puzzle-urile, jocurile de rol, cele educative”, explică Narcisa Niculescu.
”Există și jocuri care să-i familiarizeze pe copii cu banii, există bani de jucărie sau jocuri de tip Monopoly în care copiii învață să facă schimburi în bani de joacă și învață să socotească”.
Însă, în ceea ce privește relația copiilor cu banii, cel mai important este ca părinții să le povestească foarte mult despre aceștia, de unde provin, cum alege fiecare familie să-i gestioneze, care e valoarea bunurilor exprimată în bani și alte astfel de lucruri.
”Cu cât sunt expuși mai mult la aceste informații, cu atât vor învăța să-și gestioneze timpul și bănuții lor din pușculiță”, spune ea.
Apoi, în preajma sărbătorilor le putem vorbi copiilor și despre faptul că nu toți sunt norocoși și că fiecare, după posibilități, poate să ajute persoanele aflate în dificultate.
”Cei mici, de exemplu, pot să doneze din jucăriile cu care nu se mai joacă sau să aleagă ei hăinuțe pe care nu le mai poartă și le-ar putea dona. În felul acesta este încurajată bunătatea și sunt învățați să facă fapte bune.
Avem și pe site diverse joculețe care încurajează generozitatea. Pachetul „Fapte bune cu Zmeișorii” este inspirat din educația finlandeză și îi ajută pe copii să recunoască și să înțeleagă ce sunt faptele bune, responsabilitățile și rutinele zilnice”, povestește fondatoarea De-a Joaca.