Copiii care joacă minim trei ore pe zi jocuri video au avut rezultate mai bune la testele de memorie și de control al impulsurilor decât cei care nu au jucat astfel de jocuri, potrivit unui studiu.
Cercetarea desfășurată de Institutul Național de Sănătate din Statele Unite și publicată de JAMA Network Open a observat o activitate intensă și niveluri mai mari de oxigen în sânge în regiunile frontale ale creierului, asociate cu sarcini mai solicitante din punct de vedere cognitiv, și o activitate redusă în regiunile cerebrale care au legătură cu viziunea, la copiii care joacă astfel de jocuri.
Cercetătorii nu au găsit, însă, o dovadă a unei legături directe între jocurile video și îmbunătățirea funcțiilor cognitive, notează CNN.
Studiul a inclus date ale unui eșantion de 2.000 de copii cu vârsta de nouă și zece ani din Statele Unite împărțiți în două grupuri - cei care au jucat cel puțin trei ore pe zi jocuri video și cei care nu au jucat deloc. Fiecare grup a făcut teste de măsurare a memoriei pe termen scurt și a controlului impulsurilor.
Pe lângă rezultatele mai bune ale acestor funcții, la copiii care au jucat jocuri video s-a observat și o activare a regiunilor creierului legate de atenție.
Potrivit autorilor studiului, părinții ar trebui să ia în considerare că jocurile video sunt mai bune pentru copii decât televiziunea. Asta nu înseamnă, însă, că rezultatele studiului pot fi generalizate și că mai mult timp alocat jocurilor video poate duce la rezultate mai bune la școală, precizează cercetătorii.