Anii Drumeției: un proiect unic, o experiență de neuitat, o „salvare” a omului modern

Anii Drumeției: un proiect unic, o experiență de neuitat, o „salvare” a omului modern
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Acum 3 ani, în inima României, câțiva pasionați de natură și mișcare în aer liber s-au gândit să dezvolte un proiect care să pună în valoare toată bogăția celor trei munți care îmbrățișează Sibiul: Cindrel, Lotru și Făgăraș. 

Cu susținerea Consiliului Județean Sibiu, au fost refăcute toate traseele turistice din zonă, iar proiectul a primit numele de „Anii Drumeției”, pentru că inițiatorii l-au gândit ca fiind startul către turism montan susținut pe termen lung. 

De ce e unic acest proiect? Pentru că este un exemplu de succes de dezvoltare a unui ecosistem în jurul unei idei, prin crearea unor adevărate experiențe – cât se poate de... personalizate – care pot cupinde, pe lângă drumețiile organizate și îndrumate de ghizi profesioniști, experiențe culinare, cazare în pensiuni rustice sau chiar sub cerul liber, ciclism montan și așa mai departe. Totul, o experiență completă pentru simțuri, o desfătare pentru minte și o regenerare pentru corp.

ADVERTISING

În timp, proiectul a adunat în jurul său o adevărată comunitate, toți membrii fiind îndrăgostiți de natură. Este un exemplu extrem de grăitor despre cum pasiunile - dar mai ales muntele – adună oameni care împărtășesc aceleași valori și care, cu ajutorul acestor grupuri de montaniarzi, reușesc să le insufle și copiilor lor, creând noi și noi generații de iubitori de drumeții. 

Acum, odată cu dezmorțirea vremii, organizatorii au creat noi experiențe. Iată câteva titluri de „aventuri” care sună minunat nu doar pentru cunoscători, dar mai ales, poate, pentru cei care vor să abandoneze betoanele orașelor și gadgeturile în favoarea muntelui, pădurii, mișcării și aerului curat:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Traseu Masiv Cindrel - Răşinari - Cătun Prislop - Poiana Trandafirilor (link)

Traseu Masiv Făgărasş - Cabana Bârcaciu - Culmea Scărişoara - Şaua Scării (link)

Masiv Cindrel - Staţiunea Păltiniş - Poiana Găujoara - Şaua Bătrâna (link)

program-aprilie-24-Recovered-01

Masivul Cindrel e un munte blând, cu poteci oierești și priveliști de poveste. Aici se organizează drumeții pe tot parcursul anului, fiind foarte potrivit pentru începători.

Despre Masivul Făgăraș, drumeții care bătătoresc potecile spun că există o vorbă: „Făgărașu-i Făgăraș”, nu poți să îl compari cu nimic altceva. Este măreț și dur, impresionant și amenințător. Are acel magnet care îi face mereu pe temerari să se întoarcă la el. Trebuie, însă, să te întorci cu smerenie, căci nu acceptă aroganțe și nici începătorii nu sunt pe placul lui.

ADVERTISING

Lotrul e un fel de Cindrel mai necunoscut, mai puțin umblat și mai sălbatic. Fiind mai greu accesibil, este mai degrabă un loc pentru persoanele cu mai multă experiență și în căutare de aventuri exclusiviste și mai solitare. Sunt mai multe programe, despre care puteți afla detalii accesând www.aniidrumetiei.ro. Pe site vă puteți înscrie la oricare dintre programele curente ale proiectului. 

Deși a pornit abia acum 3 ani, programul a adus nenumărate beneficii celor care au participat la drumeții, dincolo de starea de bine pe care ți-o dă mișcarea.

Oamenii au descoperit sau regăsit trasee uitate, care îl poartă pe călător pe cărări de vis. Copiii învață ce înseamnă „să fii una cu natura”, să respecte, îngrijească și iubească. 

Toate drumețiile presupun un ghid cu mare experiență nu doar în ascensiuni, ci și în... bună dispoziție, povești despre munți și legendele lor. 

„Anii Drumeției” sunt un exemplu de bune practici în conservarea ariilor naturale, a tradițiilor și culturii locale. E un proiect care, odată pornit, a crescut prin și pentru oameni. Prin pasiunea lor, prin fiecare aventură pe care au trăit-o pe munte, fiecare prieten nou și fiecare zâmbet. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇