5 secrete (ne) împărtășite despre muzică

toader.paun

Jurnalist, Consultant digital

Toader Păun este un jurnalist cu peste 20 de ani de experiență în radio, presa scrisă și online, dar și în prezentarea unor evenimente de anvergură. A participat la transformarea digitală a unor importante stații de radio private, dar și la introducerea televiziunii publice în social media și accelerarea deschiderii către noile tehnologii digitale. În ultimii ani a fost realizatorul unor emisiuni radio populare de la Europa FM, post de radio al cărui director de programe a fost până în martie 2022. Coordonează dezvoltarea digitală a singurei platforme românești de combatere a fake news și a dezinformărilor, Veridica.ro, care are o echipă activă în statele din Europa Centrală și de Est. În calitate de director de comunicare al Zaga Brand, a participat la poziționarea agenției în topul celor mai vizibile online din România, potrivit monitorizărilor lunare ZeList. În prezent, este Senior Editor și responsabil de comunicare pentru revistele Biz și Haute Culture. Pasionat de călătorii și de oamenii cu povești capabile să-i inspire și pe alții, Toader Păun scrie și pe platformele proprii – demilioane.ro și campaniidemilioane.ro.
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacă citești acest articol de pe un telefon, te rog să te gândești când ai dat play ultima data unei piese de pe el. La cât de mult folosim telefoanele pentru a citi, a explora locuri noi, a-i ”spiona” pe prieteni sau oameni la care ne uităm cu oarecare curiozitate, cred că merită puțină atenție și cum am ajuns să-l folosim ca walkman.

Pentru cei care nu au prins vremea casetei, erau vremuri de vise frumoase când puteai să iei cu tine 90 de minute de muzică preferată. Azi poți lua practic lumea întreaga în palmă. Net să fie!

Adevărul este că muzica face parte dintr-o magie secretă pe care toată lumea o cunoaște, dar puțini știu să o și aprecieze. Unii caută beat, alții caută mesaje. Unii caută un fundal sonor, alții caută vindecare. Iar muzica are talentul să fie pentru toți și pentru fiecare fix ceea ce caută.

Nu știu de unde au artiștii atâta suflet cât să-și rupă câte un pic pentru fiecare nouă creație, dar cert este că asta se întâmplă de mii de ani.

ADVERTISING

Cea mai veche piesă muzicală din lume, gravată în urmă cu aproximativ 3.400 de ani pe o tăbliţă de argilă, a fost descoperită în situl Ugarit din Siria, în 2014. După standardele și gusturile de azi nu pare mare lucru, dar probabil atunci era savurată cu plăcere de norocoșii care ajungeau la ea.

Din toată varietatea de azi e greu de spus ce va trece testul timpului. Dacă în zona comercială se nasc multe dispute, în muzica clasică lucrurile par ceva mai bine aranjate. Să fie instrumentele ”crude” sursa?

„Sigur, o vioară bună te ajută întotdeauna, dar în cele din urmă este vorba despre sunetul violonistului. Adică, dacă un violonist slab ține în mână un Stradivarius, el nu va deveni automat un violonist mai bun. Din contră, îi va fi chiar foarte greu, pentru că îți trebuie o flexibilitate cu totul aparte ca să faci trecerea de pe un instrument modern, unde poți să cânți cu orice presiune îți dorești, la un instrument italian, mai ales o vioară Stradivarius, care este extrem de sensibilă la presiuni prea mari.

ADVERTISING

Trebuie să ai acest simț al vibrației instrumentului ca să simți care este punctul lui optim de vibrație și să îl lași să vibreze. Trebuie să asculți instrumentul și asta pentru foarte mulți violoniști e greu de făcut, pentru că sunt obișnuiți să-și impună energia lor instrumentului. Sunt instrumente moderne unde poți să impui și instrumentul sună. Viorile Stradivarius impun un anumit tip de respect, vor să fie și ele ascultate, să fie și ele parte din acest dans care se petrece acolo pe scenă. (...)

Maestrul Voicu chiar îmi spusese la un moment dat că lui i-au luat 10 ani să se împrietenească cu vioara Stradivarius și la vremea respectivă mi s-a părut că eu, dacă aș avea vioara asta în mâini, aș studia 100 de ore pe zi și m-aș împrieteni cu ea în 5 zile.

Dar adevărul este că acum, după aproape 15 ani de când cânt pe această vioară, cred că acel timp de 10 ani nu era exagerat. Am parcurs diverse etape, diverse drumuri împreună, ne-am împrietenit pe parcurs, dar după 10 ani într-adevăr există o altă simbioză care are loc pe scenă (...)

ADVERTISING

Vioara violonistului trebuie să devină o parte integrantă a corpului său, este vocea ta. Prin ea tu trăiești, tu vibrezi și trebuie să o simți în fiecare zi.”, spune Alexandru Tomescu, în podcastul Cronicari Digitali, cel mai ascultat podcast cultural din România.

Primul ”secret” este că nu instrumentul face muzica, tot mâna și sufletul artistului sunt esența magiei.

Al doilea secret este că muzica are puteri speciale. Există multe studii în acest sens. Muzica eliberează endorfine şi produce o stare similară de plăcere ca după o masă bună, după sport, droguri sau chiar sex. Unii cercetători au concluzionat că muzica ajută la formarea de anticorpi şi chiar la întărirea sistemului imunitar. Nu întâmplător festivalurile sunt un curent atât de puternic.

Muzica este universală. Pare clișeu, dar e sugestivă ultima ediție Eurovision, iar spotmedia.ro are un tablou perfect pe această temă. "Stefania", piesa interpretată de trupa Kalush Orchestra, un omagiu pe care solistul l-a compus inițial pentru mama sa,  a devenit un imn al mamelor din Ucraina și a câștigat Eurovision 2022.

Al patrulea secret (ne)împărtășit este că tot mai mulți se folosesc de muzică pentru a-și trage seva în momentele grele.

Federația Internațională a Industriei Fonografice (IFPI) concluziona în studiul „Engaging With Music 2021” că a existat o creștere a timpului petrecut ascultând muzică în timpul pandemiei. Cei peste 43.000 de participanți la studiu au avut în medie 18,4 ore în fiecare săptămână ascultând muzică – cam 368 de melodii de trei minute – în creștere de la 18 ore în 2019.

De urmărit ce efect are războiul asupra muzicii, dincolo de oportunitățile de marketing simțite rapid de mai mulți artiști internaționali.

Muzica întinerește. Nu, nu mă refer la Loredana (sic!). Este vorba despre oamenii care și-au găsit misiunea, chemarea, pasiunea absolută – sau cum vrem să-i spunem – și fac artă din ea.

Dar și despre cei care știu să le absoarbă pe toate acestea când dau play.

Avem U2, Depeche Mode,  Queen, Madonna și mulți artiști inclusiv de la noi care nu lasă să li se vadă vârsta și au găsit în muzică energia pentru a-i alimenta atât pe ei, cât și pe alții. ”Sunt un artist care-și dăruiește inspirația și energia, grija față de oameni mari și mici”, îmi mărturisea Margareta Pâslaru, într-un interviu, când împlinea 77 de ani și se pregătea să lanseze un nou album.

Muzica are darul ei special nu doar pentru creator, dar și pentru receptor. Dacă începem să o ascultăm și cu sufletul, îi dăm puterea să vindece, să lege, să ne aducă împreună și să vibrăm pe aceleași frecvențe.

Sunt multe lucruri pe care le luăm în viață ca un dat, uitând să ne bucurăm de ele și să le absorbim toată energia. Întorcându-mă la telefonul cu care am început, deschide acum YouTube, Shazam, Spotify sau orice program preferi pentru muzică și dă play unei piese care-ți place.

Ascultă-i ritmul și versurile și trăiește conștient 3 minute cu muzica în urechi. Vei simți toate cele 5 „secrete” împărtășite de ea. Va fi ca un medicament. Pentru această zi. Și pentru oricare de aici înainte.

Încep eu cu o piesă de la Alexandra Ungureanu, în care vine alături de mama ei cântând despre mămuca, trecut, prezent și viitor. O conectare frumoasă prin muzică.

Alexandra Ungureanu feat. Skizzo Skillz - Mamuca (Official Video)
 

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇