Un arbitru TAS detaliază: Cum se poate apăra Simona Halep după suspendarea pentru dopaj

Un arbitru TAS detaliază: Cum se poate apăra Simona Halep după suspendarea pentru dopaj

Simona Halep a fost suspendată pentru o perioadă provizorie din tenis după ce a ieșit pozitivă la un test anti-doping, cu o substanță denumită Roxadustat, iar în acest moment trebuie să-și pregătească o apărare extrem de bine fundamentată.

Cristian Jura, arbitru român la Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, TAS, de asemenea și membru în Comisia de Apel a Agenţiei Naţionale Anti-Doping, dar și membru al Diviziei Antidoping a TAS, a dezvăluit care sunt pașii pe care Halep ar trebui acum să îi urmeze.

ADVERTISING

Jura spune că Simona Halep are 21 de zile pentru a contesta decizia de suspendare la TAS, până ca ea să devină definitivă: “Dacă nu contestă decizia, ea devine definitivă. Are 21 de zile la dispoziţie pentru a merge la TAS. Pe baza dovezilor pe care ea le aduce se poate duce până la îngheţarea pedepsei, adică să nu fie deloc suspendată. Una dintre cele mai cunoscute cazuri este Maria Şarapova. I s-a redus pedeapsa. Destul de rar se întâmplă să se îngheţe de tot pedeapsa, dar totul depinde de probe. Ce dovezi ai, este foarte important. Pentru această faptă, suspendarea este de patru ani. De la patru ani se poate discuta reducerea. În sistemul anti-doping, suspendarea standard este de 4 ani. Pe codul vechi era 2 ani, acum este 4 ani. S-a schimbat în 2021″, a declarat arbitrul român pentru cotidianul Fanatik.

ADVERTISING

Legat de variantele de apărare pe cale legală, Jura a adăugat: “Sunt mai multe variante pe lege prin care să se apere. Trebuie să vedem dacă avea o scutire de uz terapeutic. Dacă era o reţetă prescrisă de un medic pentru o problemă de sănătate şi medicamentul conţinea o substanţă interzisă, ea trebuia să aibă o scutire de uz terapeutic. Nu ştim dacă are sau nu are această scutire. Există sportivi care au un istoric de o anumită boală la care se ia un anumit timp de medicaţie. A doua variantă este lipsa de intenţie sau neglijenţă semnificativă. Adică a luat accidental medicamentul. Asta se întâmplă când medicamentele se dau, în limbaj popular “din mână”. Când vine doctorul, maseurul şi îţi dă medicamentul. Între medic şi sportiv există o relaţie de încredere şi de obicei, sportivii nu mai întreabă ce le dă.

ADVERTISING

Țiriac, despre situația Simonei Halep: "Are o problemă mare"

Poate exista şi varianta în care a luat un supliment şi a fost contaminat. În cazul în care aceste suplimente se iau, trebuie să vii cu flaconul care are un număr pe el şi trebuie să iei un alt flacon, sigilat, ca să demonstrezi că cel din care ai luat tu era contaminat. Au mai fost cazuri. Adică eu iau un supliment de bună credinţă şi el e contaminat”, mai adaugă Jura pentru sursa mai sus citată.

Halep era locul 9 WTA la auzul acestei vești, iar testul picat pozitiv l-a făcut după eliminarea din turul I de la US Open în fața ucrainencei Daria Snigur.

D.A.


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri despre Simona Halep!