Mai mulți oameni de sport și-au exprimat regretul după dispariția marelui campion la kaiac-canoe Ivan Patzaichin, cel care duminică a încetat din viață la Spitalul Elias din București la vârsta de 71 de ani.
Multiplul campion olimpic și mondial era internat acolo de peste 3 luni luptând cu o boală nemiloasă. La puțin timp după moartea sa, familia lui Ivan Patzaichin a publicat un mesaj dureros pe contul său de Facebook: „Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce”.
Au început să apară imediat și reacții din tot sportul românesc. Primul a fost Leon Rotman, dublu campion olimpic la canoe, la JO de la Melbourne din 1956: "O tragedie imensă pentru sportul românesc. Practic, Ivan a fost cel care a preluat ștafeta canoei românești de la mine. Când m-am retras eu, a venit el la Dinamo. Avea vreo 16 ani. A muncit mult și așa a devenit un mare campion. Eram prieteni dar ne vedeam cam rar. Anul trecut când am fost premiat de președinte Johannis, cu Ordinul Meritul Sportiv în grad de Comandor, cu ocazia anului nou evreiesc, în septembrie, la o festivitate la Templul Coral, a fost și Patzaichin acolo.
A vorbit asistenței despre mine, a vorbit foarte frumos. Fusesem ȘI eu la ziua lui, când și-a serbat a 71-a aniversare. Chiar nu mă așteptam la o asemenea veste. Păcat, s-a stins o mare stea a sportului românesc și mondial. Condoleanțe familiei!", a declarat fostul mare campion român, pentru Gazeta Sporturilor.
Pentru același cotidian a oferit o declarație scurtă și cel mai mare antrenor din gimnastica din România, Octavian Bellu, care a spus: "S-a dus în Olimp printre Zei! Dumnezeu să-l odihnească în pace! Nu îl vom uita!". Tot pentru același cotidian mai sus citat a oferit o declarație și Carmen Tocală, preşedinte FR Baschet: "A plecat dintre noi cu decență și smerenia cu care și-a mânuit pagaia, și-a purtat colanul și medaliile. Un mare om, mare caracter, uriaș prieten. Tristețea națiunii române! Pierderea lui Ivan Patzaichin!".
Începând cu ediția din 1968 a Jocurilor Olimpice, Ivan Patzaichin a participat la 5 ediții ale acestor Jocuri. Rămâne impresionantă acea cursă din 1972 de la Munchen când i s-a rupt pagaia într-o cursă de calificări, cursă pe care a reușit să o ducă până la capăt, reușind calificarea în finală, unde a bifat aurul olimpic.
D.A.
Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:
Reacția Comitetului Olimpic și Sportiv Român la vestea morții marelui campion Ivan Patzaichin
Eforturile de conservare dau roade: Mai multe specii de ton nu se mai află în pericol de dispariție
Apasă aici pentru a vedea toate articolele din sport de pe spotmedia.ro
Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.