Vești bune: Vaccinul e și mai eficient, imunitatea e de durată, iar la Cluj pacienții sunt "consultați" de la distanță de medicii de la Județean

Vești bune: Vaccinul e și mai eficient, imunitatea e de durată, iar la Cluj pacienții sunt "consultați" de la distanță de medicii de la Județean

Fiecare veste legată de un potențial vaccin anti-covid este o veste bună, iar marile firme se întrec în anunțuri în acest sens. Azi aflăm că Pfizer promite un procent de eficiență de 95%, mai mare decât procentul anunțat inițial si, în orice caz, mai mare ca multe din vaccinurile dezvoltate pentru vreo boală până acum.

Mai departe, am aflat și că imunitatea în fața covid ar dura, în cele mai multe cazuri, de la 8 luni până la câțiva ani.

Între timp, o echipă de IT-iști a dezvoltat o aplicație prin care clujenii pot intra în legătură directă și obține consultații de la distanță de la rezidenții de la Spitalul Județean, evitând astfel o mulțime de deplasări inutile în această perioadă.

ADVERTISING

Pfizer plusează: Eficiență de 95% a vaccinului anti-covid

Prima veste legată de vaccinul Pfizer venea însoțită de o veste privind un grad de eficiență de 90%. După ce Moderna a anunțat că lansează și ea un vaccin, cu eficiență de 95%, și Pfizer a revenit cu studiile finale:

”Vaccinul laboratoarelor american Pfizer şi german BioNTech prezintă o eficienţă de 95% în prevenirea îmbolnăvirii de COVID-19, arată rezultatele finale ale testului clinic la scară largă”, anunță alianța.

ADVERTISING

Încă o speranță: Imunitatea bolnavilor de coronavirus poate dura de la 8 luni la câțiva ani

Imunitatea celor care au fost infectați cu noul coronavirus poate dura de la 8 luni la câțiva ani, arată un studiu american citat de Mediafax.

Studiul a analizat 185 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 19 și 81 de ani, care s-au vindecat de Covid-19. Majoritatea avusese simptome ușoare, fără spitalizare.

Conform concluziilor, la opt luni de la infectare, majoritatea celor vindecați (peste 90%) are încă suficiente celule imune pentru a evita infecția și pentru a preveni boala Covid-19.

ADVERTISING

„Această cantitate de memorie ar împiedica probabil marea majoritate a oamenilor să se îmbolnăvească timp de mulți ani”, a spus Shane Crotty, virolog la Institutul de Imunologie La Jolla, care a condus noul studiu.

O aplicație care te pune în legătură cu medicii de la Județean

Prefectura Cluj a anunţat că a fost dezvoltată aplicaţia ClujMedicApp care permite pacienţilor să fie consultaţi de la distanţă de către medici rezidenţi din Unitatea Primiri Urgenţe.

”Aplicaţia ClujMedicApp poate fi descărcată deja din GooglePlay şi utilizată de către orice pacient, pentru orice formă de afecţiune, astfel încât să se poată evita un drum la spital şi totodată să poată intra în contact direct cu medici specialişti, inclusiv în sistem video. Aplicaţia este menită să ajute pacienţii cu sfaturi medicale şi consultaţii la distantă, în sistem tele-asistenţă medicală”, a transmis, miercuri, Prefectura.

Medicii rezidenţi care răspund solicitărilor prin intermediul aplicaţiei pot cere sprijinul altor colegi de specialitate şi pot apela chiar ei numărul de urgenţă 112, dacă situaţia o impune.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇