Comunitatea Universității din București s-a mobilizat pentru sprijinirea studenților și a profesorilor ucraineni și internaționali de pe teritoriul țării vecine, grav afectată de război.
”Au fost astfel amenajate peste 300 de locuri de cazare în căminele Universității din București, în cadrul Casei de Oaspeți „Academica”, în spațiile CEREFREA Villa Noël, precum și în spațiile Institutului Teologic Baptist – Facultatea de Teologie Baptistă a UB”, se precizează într-un comunicat transmis Spotmedia.ro.
Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 6-a zi de război în Ucraina
Datorită implicării carelor didactice, a studenților și personalului administrativ, ”primele persoane au început să sosească și au fost deja cazate în spațiile UB”, precizează sursa citată.
”Până astăzi, 1 martie 2022, la ora 11:00, au fost primiți în spațiile de cazare din cămine 191 de studente și studenți nigerieni, egipteni, marocani, sirieni și ucraineni. La rândul lor, alte două familii și încă 3 studenți ucraineni au fost primiți în spațiile CEREFREA Villa Noël, în timp ce alte 26 de persoane din Ucraina sunt așteptate să sosească la căminul Institutului Teologic Baptist”, se mai arată în comunicatul citat.
”Părinții mei trăiesc în Lugansk, care este ocupat și unde este chiar mai rău decât în restul Ucrainei pentru că în Ucraina oamenii încă sunt apărați, în timp ce în Lugansk nu-i apără nimeni. Acolo îți pot confisca proprietățile oricând și pot chiar să te ucidă fără ca cineva să poată obiecta în vreun fel. Părinții mei, care au o vârstă, nu au plecat pentru că urăsc sentimentul de incertitudine și se pot adapta foarte greu unor noi situații.
Totodată, fratele meu și prieteni foarte apropiați au rămas în Kiev. Ultima oară când am vorbit cu fratele meu, mi-a spus că are bani pe card, dar că nu există bani în bancomate. Astfel, el nu are bani cu care să-și cumpere mâncare și îi este foarte greu să găsească provizii. Magazinele sunt și ele goale”, a povestit Sofia H.
Universitatea a deschis și centre de colectare a ajutoarelor materiale pentru refugiații din Ucraina, unde atât studenții, cadrele didactice și personalul administrativ al UB, dar și orice altă persoană poate ajuta cu produse igienice, produse alimentare neperisabile, apă, băuturi răcoritoare sau orice alt produs care poate veni în ajutorul refugiaților.
Detalii în acest document:
”Universitatea din București salută toate inițiativele de sprijinire a populației ucrainene pe care, la nivel individual, în grupuri de inițiativă sau instituțional, românii le susțin în această perioadă dificilă. Totodată, Universitatea din București adresează îndemnul de a continua tot acest efort colectiv de ajutorare a victimelor conflictului armat din Ucraina”, se mai arată în comunicatul UB.