Tânăra de 24 de ani, care a construit o afacere în domeniul biotehnologiei, în urma unui concurs UE

Andrea Stephany Diaz a fondat o companie startup pentru a-și aduce contribuția la diagnosticarea cancerului pulmonar, în urma participării la un eveniment organizat la nivel european în 2022 pentru tinerii cercetători.
Tânăra de 24 de ani, care a construit o afacere în domeniul biotehnologiei, în urma unui concurs UE
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Andrea Stephany Diaz tresaltă de entuziasm când vorbește despre cum a creat propria companie în domeniul biotehnologiei în urmă cu doi ani, la vârsta de 24 de ani, în încercarea de a revoluționa detectarea cancerului pulmonar.

„Am fost dintotdeauna pasionată de știință și de sănătatea oamenilor”, spune Stephany Diaz, care s-a născut în Venezuela și trăiește în Europa de 13 ani. „Încă din liceu, visam să devin antreprenoare și să-mi înființez propria companie într-o bună zi.”

Inspirație din UE

Ideea pentru compania ei startup în domeniul biotehnologiei, denumită OncoSwab, a luat naștere în septembrie 2022, în cadrul unui eveniment al UE destinat tinerilor cercetători talentați. Denumit în mod inspirat EU TalentOn, acesta a fost organizat în orașul olandez Leiden și s-a desfășurat pe parcursul a cinci zile.

Evenimentul a adunat 104 participanți din toată Europa, împărțiți în echipe, și i-a provocat să contribuie cu cele mai bune răspunsuri științifice la problemele presante ale societății, inclusiv poluarea solului, schimbările climatice și cancerul.

ADVERTISING

Pe scurt, EU TalentOn era în căutare de tineri care doreau să schimbe lumea. Stephany Diaz s-a înscris și a câștigat o invitație, participând la ultimele două zile, în weekendul 17-18 septembrie.

„Aveam această dorință arzătoare de a avea un impact în viața pacienților”, a spus ea. „Viața mea s-a schimbat începând cu acel final de săptămână. Există viața mea dinainte de EU TalentOn și cea de după EU TalentOn.”

Calea spre succes

Cancerul pulmonar este adesea diagnosticat târziu, ceea ce face ca acesta să fie cauza principală a deceselor provocate de cancer la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Fumatul este principala cauză a acestuia.

Parcursul profesional al lui Stephany Diaz în lupta împotriva cancerului nu a fost nici pe departe unul direct.

Ea s-a mutat din Venezuela la Madrid, Spania, la vârsta de 12 ani. După ce a obținut o diplomă în biochimie de la Universitatea Autonomă din Barcelona, a început un master în biotehnologie moleculară în același oraș și a lucrat ca asistent cercetător, una dintre preocupări fiind regenerarea vaselor de sânge după accidentul vascular cerebral.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

După ce s-a alăturat unei companii nemțești de biotehnologie în Hamburg care dezvoltă celule stem pentru cercetare medicală, Stephany Diaz a început să lucreze pe cont propriu la proiecte de comunicare științifică.

În aceeași perioadă, își nota cu regularitate în telefon idei și oportunități de afaceri care îi atrăgeau atenția în viața de zi cu zi.

ADVERTISING

Momentul pentru talent

Apoi a apărut EU TalentOn.

Având o personalitate exuberantă și iubind să vorbească, Stephany Diaz a fost aleasă să prezinte ideea echipei sale în cadrul evenimentului la categoria luptei împotriva cancerului: cum ar fi dacă ar putea fi creat un test precum cel pentru Covid pentru cancerul pulmonar? Echipa a câștigat premiul pentru cea mai bună prezentare. 

Dar s-a mai întâmplat un lucru: Stephany Diaz a cunoscut oameni cu același mod de a gândi și – cel mai important – l-a cunoscut pe dr. Pablo Lara, cercetător în domeniul cancerului de la Universitatea din Leiden.

De asemenea, a întâlnit și alte persoane care i-au devenit mentori.

„Eram foarte dornică să creez ceva inovator, iar după TalentOn, pur și simplu nu puteam să dorm, gândindu-mă la problema diagnosticării cancerului pulmonar”, a declarat Stephany Diaz. „Pablo avea aceeași senzație și am început imediat să discutăm aproape în fiecare zi.”

Aceasta l-a descris pe Lara ca tipicul cercetător de geniu care vine cu idei și face experimente. 

Parteneriatul ca sursă de motivație

Parteneriatul s-a dovedit a fi nespus de important pentru a aduce visul ei de a înființa o companie mai aproape de realitate. Totuși, pornirea companiei a fost un efort imens care a durat destul de mult timp în 2023.

„Eram doar eu și Pablo”, mai spune Stephany Diaz. „Primele luni au fost cele mai dificile. Ni s-a spus că suntem nebuni. Timp de șase-opt luni, eram refuzați peste tot.” 

Dar nu au renunțat și, în cele din urmă, au fondat OncoSwab, au primit finanțare și au început să avanseze cu ideea lor de screening pentru cancerul pulmonar. 

În prezent, colaborează cu medici pneumologi din Țările de Jos, Elveția și SUA pentru a detecta cancerul pulmonar cu ajutorul tampoanelor nazale. Folosirea acestora ar putea determina dacă un pacient are nevoie de o tomografie computerizată mai complexă sau un CT. 

„Scopul nostru este să facem ca detectarea cancerului pulmonar să fie la fel de încetățenită precum screeningul pentru cancerul de sân”, explică Stephany Diaz.

A refuzat să comenteze cu privire la tehnica utilizată de companie, deoarece aceasta se află în etapa de precomercializare.

Stephany Diaz, în prezent cetățean spaniol, simte că munca ei actuală are o componentă de urgență, dar îi aduce și împlinire. 

„Simt cu adevărat că îmi folosesc fiecare colțișor al minții mele și fiecare abilitate pe care o am pentru companie”, a declarat ea.  „Dacă apare orice problemă, am ocazia să îmi pun creativitatea la contribuție și fac brainstorming cu echipa mea.”

Stephany Diaz a vorbit în cadrul Zilelor Europene ale Cercetării și Inovării – C&I – din 20-21 martie 2024 în capitala Belgiei, Bruxelles, și a declarat că este atrasă de astfel de ocazii.  

„Îmi place să vorbesc cu alte persoane, îmi place să fac networking, îmi place să cunosc oameni și să aud poveștile lor.” a spus ea. „Și cumva se pare că acum aceste lucruri fac parte din munca mea.”

Articol scris de Anthony King

Opiniile persoanei intervievate nu reflectă neapărat opiniile Comisiei Europene.

Mai multe informații

Acest articol a fost publicat inițial în Horizon, revista de cercetare și inovare a UE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇