Spitalul Bagdasar-Arseni din București nu mai are bani ca să funcționeze și să plătească salariile

Spitalul Bagdasar-Arseni din București nu mai are bani ca să funcționeze și să plătească salariile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Conducerea Spitalului de Urgenţă Bagdasar-Arseni din Bucureşti afirmă că se află în situaţia de a nu mai putea asigura drepturile salariale şi de a nu mai putea funcţiona la parametrii normali.

Spitalul are nevoie pentru luna noiembrie de o sumă de peste şase ori mai mare decât cea oferită.

Conducerea a trimis o adresă către Casa de Asigurări de Sănătate a municipiului Bucureşti, către CNAS şi Ministerului Sănătăţii, în legătură cu valoarea de contract pentru luna noiembrie. 

În adresă se specifică faptul că “spitalului i-a fost suplimentată valoarea de contract aferentă lunii noiembrie 2023 cu suma de 2.827.199,69 lei, valoarea totală de contract alocată pentru luna noiembrie 2023 devenind de 3.350.406,39 lei".

ADVERTISING

Conducerea unităţii medicale susţine că suma respectivă nu este suficientă.

“În aceste condiţii, practic, spitalul se află în situaţia critică de a nu mai putea asigura drepturile salariale cuvenite personalului, dar şi în situaţia de a nu mai putea funcţiona la parametri normali”, mai precizează documentul. 

Conducerea a detaliat care este necesarul minim pentru o lună, pentru asigurarea cheltuielilor de personal, dar şi a celor cu bunuri şi servicii. 

  • “Cheltuieli de personal: 11.700 mii lei;
  • încălzit, iluminat şi forţă motrică: 500 mii lei;
  • materiale şi prestării servicii cu caracter funcţional: 500 mii lei;
  • alte bunurii şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare: 2.500 mii lei;
  • hrana: 300 mii lei;
  • medicamente: minim 2.000 mii lei;
  • materiale sanitare: minim 2.000 mii lei;
  • reactivi: minim 1.500 mii lei;
  • dezinfectanţi: minim 400 mii lei.
ADVERTISING

Total necesar 21.400 mii lei faţă de total alocat de 3.351 mii lei”, a transmis conducerea spitalului Bagdasar-Arseni în documentul semnat  de conducere.

Pentru luna octombrie, valoarea de contract a fost de numai 4.881.275,66 lei, faţă de o medie lunară de 10.370.980,52 lei, ceea ce a dus la utilizarea excedentului pentru a putea asigura drepturile salariale cuvenite, excedent care până la sfârşitul anului va trebui reîntregit, conform legislaţiei în vigoare.

Conducerea spitalului de urgenţă solicită CNAS suplimentarea valorii de contract, “astfel încât să poată fi asigurată achitarea drepturilor salariale cuvenite personalului, dar şi a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, astfel încât serviciile medicale oferite pacienţilor să nu fie întrerupte”.

ADVERTISING

Între timp, însă, este protest la CNAS. Salariații nu vor mai face, începând de duminică, plăţile către spitale şi furnizorii de servicii.

Prezent la protest, preşedintele BNS, Dumitru Costin, a avertizat că vor fi întârzieri foarte mari la plată.

"Vor fi întârzieri foarte mari în plata serviciilor entităţilor contractante cu Casa. Discutăm de spitale publice, private, discutăm de lanţuri de farmacii, discutăm de firme care vor să-şi recupereze banii de concedii medicale pe care le-au plătit. Deci întregul sistem va fi afectat. În câteva zile, oamenii din spitale, angajaţii din toate spitalele din România, se vor duce la bancomate şi vor vedea că nu le-au fost alimentate cardurile, pentru că oamenii ăştia nu mai fac nicio plată până când problema lor nu este rezolvată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇