Președintele sindicatului angajaților din Guvern, Noni Iordache, a lansat acuzații dure la adresa Executivului condus de Ilie Bolojan, afirmând că statul plătește sume considerabile pentru deplasările demnitarilor.
Potrivit acestuia, costurile lunare se situează între 21.000 și 30.000 de lei pentru un singur oficial.
„Știți cât costă deplasarea unui demnitar la Guvern lună de lună? Între 21.000 de lei și 30.000 de lei. Aici intră mașină, șofer, combustibil, tot ce ține de mentenanța unei mașini”, a declarat Noni Iordache, la Antena3, cerând Guvernului să dea dovadă de solidaritate și să reducă din aceste cheltuieli. „Hai să fim eco, să fim solidari și să renunțe la mașini.”
Liderul de sindicat a precizat că, în unele cazuri, mașinile de serviciu sunt folosite și în weekend, ceea ce crește semnificativ costurile pentru contribuabili.
Angajații din Guvern acuză epurări politice
Pe fondul reformei administrative anunțate de Guvern, Iordache susţine că în spatele restructurărilor s-ar ascunde, de fapt, o epurare politică - profesioniștii din aparatul guvernamental sunt îndepărtați pentru a face loc membrilor de partid.
„Mă întreb cui trebuie să-i facem loc? Credeți-mă, vă spun sincer. Suntem sătui de bursierii, cu ghilimelele de rigoare, partidelor politice”, a afirmat Iordache.
El a adăugat că mulți dintre funcționarii care urmează să fie concediați au fost evaluați pozitiv sub mai mulți miniștri, din toate partidele. „Și acum vine cineva și ne spune că nu mai suntem buni. Păi de ce nu mai suntem buni?”
Evaluarea deja a început: toți angajații de la sediul Guvernului trebuie să trimită, pentru început, un raport de activitate pentru primele șase luni ale anului, dar și să completeze o fișă prin care arată că primesc și pensie, pe lângă salariu, a mai spus Noni Iordache la Europa FM.
Guvernul confirmă: Se pregătesc concedieri masive
Șeful Cancelariei premierului Ilie Bolojan, Mihai Jurca, a confirmat la aceeași televiziune că s-au cerut liste cu posturi care pot fi desființate. Potrivit acestuia, restructurarea „trebuie să fie una consistentă”, iar termenul pentru trimiterea listelor este de una-două zile.
Surse guvernamentale citate de Profit.ro susțin că o treime sau chiar 40% din posturile din unele departamente vor fi desființate. Funcționarii vizați vor fi obligați să susțină concursuri pentru a-și păstra locul de muncă.
Cancelaria premierului – model pentru restul ministerelor
Premierul Ilie Bolojan intenționează ca această restructurare să devină un exemplu pentru toate instituțiile guvernamentale. „Prin restructurarea de la Guvern, prim-ministrul vrea să dea un exemplu celorlalte ministere pentru a demara propria restructurare”, au declarat surse din Executiv.
Acțiunea a fost inițiată încă din perioada interimatului lui Cătălin Predoiu, când se discuta despre o reducere de minimum 10%. Ilie Bolojan urmează însă un model mai dur, inspirat de Emil Boc, care în 2009 a tăiat până la 50% din personalul Cancelariei.
SGG, RA-APPS și companiile strategice – în vizorul reformei
Restructurările nu se opresc la nivelul Cancelariei. Premierul a cerut reorganizarea Secretariatului General al Guvernului (SGG) și a structurilor din subordine, inclusiv RA-APPS, Transgaz și Transelectrica. Una dintre primele ținte este Corpul Înalt Funcționarilor Publici – o structură înființată în 2012 pentru foști demnitari, care numără în prezent aproximativ 20 de persoane.
Analiza include și departamente cu deficit de personal, pentru o redistribuire „inteligentă” a resurselor, susțin angajații SGG.
Reforme prin angajarea răspunderii sau ordonanțe
Pentru a implementa aceste reforme, Guvernul va trebui să modifice legislația actuală.
Premierul a anunțat că în perioada imediat următoare va lansa un nou pachet de reforme administrative, care va stabili scheme maxime de personal și va redefini posturile vacante.
Pachetul ar putea fi adoptat chiar în această lună, prin angajarea răspunderii în Parlament sau prin ordonanțe de urgență.