Salariul mediu net a trecut de 4.500 de lei. În industria tutunului, se câștigă în medie 11.000 de lei pe lună

Salariul mediu net a trecut de 4.500 de lei. În industria tutunului, se câștigă în medie 11.000 de lei pe lună
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Câştigul salarial mediu net, în România, a fost de 4.554 de lei în luna martie 2023, în creştere cu 284 de lei (6,7%) faţă de februarie.

Cele mai mari valori salariale au fost înregistrate în sectorul fabricării produselor din tutun (10.989 de lei), arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

La polul opus, cele mai mici valori ale salariului net au fost consemnate în sectorul hoteluri şi restaurante (2.430 de lei).

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 15,7%.

În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu brut, acesta s-a situat la 7.290 de lei, cu 445 de lei (+6,5%) mai mare decât în luna februarie 2023.

„Nivelul câştigului salarial mediu net a crescut în martie 2023 în majoritatea activităţilor din sectorul economic, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). Creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte)”, precizează INS.

Creşteri de salarii s-au înregistrat astfel:

ADVERTISING
  • 41,1% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale),
  • 37,8% în fabricarea produselor din tutun,
  • 31,9% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii).
  • între 8 şi 16% în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, telecomunicaţii, activităţi de editare, fabricarea băuturilor, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de servicii anexe extracţiei, extracţia cărbunelui superior şi inferior, extracţia minereurilor metalifere, tranzacţii imobiliare, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport.
  • între 5,5% şi 8% în colectarea şi epurarea apelor uzate, cercetare-dezvoltare, captarea, tratarea şi distribuţia apei, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, fabricarea produselor textile, fabricarea echipamentelor electrice, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, industria metalurgică, activităţi de poştă şi de curier, fabricarea de mobilă, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), construcţii.
ADVERTISING

Scăderi de salarii faţă de luna februarie 2023 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale (prime anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri sau de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat:

  • 10,1% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
  • între şi 5% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii.
ADVERTISING

La bugetari, cea mai mare creştere a fost în Educaţie

În sectorul bugetar, în luna martie 2023, câştigul salarial mediu net a crescut comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+6,8%), administraţie publică (+3,1%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+1,8%), în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇