S-au vaccinat cu 30% mai mulți oameni față de programările din platformă. Capitala a trecut de 40% persoane vaccinate. Care sunt județele fruntașe și codașe

S-au vaccinat cu 30% mai mulți oameni față de programările din platformă. Capitala a trecut de 40% persoane vaccinate. Care sunt județele fruntașe și codașe
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a vorbit de succesul evenimentelor legate de vaccinare din ultima vreme.

Acesta a anunțat, marți, că față de programările din platformă s-au vaccinat 30% de persoane în plus.

„O creștere cu 30% a persoanelor vaccinate față de ceea ce era programat în platformă. E devreme să tragem concluzii, dar sunt convins că în zilele următoare numărul va crește”, a spus Gheorghiță, într-o conferinţă de presă.

 În total, s-au vaccinat 312.812 oameni în aceste zile.

Medicul militar a prezentat și topul județelor fruntașe în privința vaccinării.

ADVERTISING

„Datele la zi pentru București arată că avem 33,8% din populația rezidentă. Dacă eliminăm populația sub 16 ani, avem 40%. O rată suficient de bună și cred că acest lucru explică și evoluția favorabilă a pandemiei", a precizat el.

Urmează județul Cluj cu 32% și 35,7% la populația eligibilă, adică cei peste 16 ani. La nivelul orașului Cluj Napoca rata de acoperire este de 40%. Apoi, este județul Sibiu cu 23,7% și 28,9% la populația eligibilă.

Pe următorul loc este Brașovul cu 23,65% și 28,8% la populația eligibilă. Urmează Timiș cu un proocent de 23,41% și 27,8% la populația eligibilă și Constanța cu 22,6%, respectiv, 27,38%.

ADVERTISING

Cele mai puține vaccinări au fost făcute în Neamţ, Bacău, Giurgiu, Botoşani şi Suceava. În Botoșani procentele sunt 11% și 13,40%, în Giurgiu 11,38% și 13,51%, în Bacău 11,40% și 14,11% și în Neamț 11,9% și 14,45%.

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie și la spitalele militare

Valeriu Gheorghiţă a mai spus că, până astăzi, 738 de medici de familie vaccinează împotriva COVID-19, în 372 de cabinete, mai exact în 38 de județe și în București. El a precizat că doar în Botoșani, Vrancea și Ilfov nu a început deocamdată vaccinarea la medicii de familie.

Până acum, la aceste cabinete s-au făcut 5.625 de doze Johnson&Johnson, 733 de la AstraZeneca si 321 de la Moderna.

ADVERTISING

De asemenea, coordonatorul campaniei de vaccinare a mai spus că în timpul campaniei de vaccinare din spitalele militare din perioada 4-11 mai au fost vaccinate 19.272 de persoane.

În acest moment avem 1.003 centre de vaccinare cu aproximativ 1.492 de fluxuri și mai sunt 109 centre de vaccinare care au liste de așteptare, totalizând 132 de fluxuri.

Vaccinarea în spitale

O prioritate pentru această perioada este vaccinarea în unitățile sanitare cu paturi atât la privat, cât și la stat, a transmis Gheorghiță.

"Activitatea poate să înceapa in spitalele in care există deja un centru. Dozele vor fi preluate prin acele centre și vor fi alocate pentru pacienții internați folosind aceleași credențiale ale centrelor deja organizate. În etapa 1 au fost organizate peste 300 de centre de vaccinare în unitățile sanitare. Acum vorbim de 100 de centre care încă mai funcționează. Noi vom configura toate spitalele și vor începe progresiv să solicite doze.

La nivelul fiecărui spital se va desemna un coordonator al activității de vaccinare, coordonator care ideal trebuie să facă parte din serviciul de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale. Însă când nu există un serviciu care să poate fi asigurat cu resursă medicală, se poate desemna un alt reprezentant. Se vor constitui echipe mobile care vor fi calibrate în funcție de numărul de secții și paturi astfel încât să poată asigura activitatea de vaccinare", a spus el.

Gheorghiță a precizat că se pot administra toate tipurile de vaccin, dar că preferabil ar fi să se facă serul de la Johnson & Johnson, pentru că este vorba despre o singură doză.

Vaccinarea copiilor

Gheorghiță a vorbit și despre vaccinarea copiilor din august, precizând că vor fi doze pentru toți cei care vor dori să se imunizeze.

El a menționat că avem contractate peste 20 de milioane de doze de la Pfizer care vor livrate până în septembrie. Mai mult, medicul a spus că la aceasta categorie ar fi 800.000 de persoane eligibile și pot fi asigurate cele 1,6 milioane de doze.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a transmis că 17.500 de persoane au fost vaccinate în cadrul operatorilor economici.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇