România are 8 pensionari la 10 salariați. Care sunt județele cu cele mai mari dezechilibre

România are 8 pensionari la 10 salariați. Care sunt județele cu cele mai mari dezechilibre

Numărul pensionarilor se apropie de cel al salariaților, iar în unele județe chiar îl depășește. Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 la 10, în trimestrul IV din 2023, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Există variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în Bucureşti şi Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, respectiv la 14 pensionari la 10 salariaţi în Vaslui.

ADVERTISING

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1.081 de lei.

Cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în judeţele Botoşani (1.588 lei) şi Vrancea (1.601 lei), iar cele mai mari valori în judeţul Hunedoara (2.669 lei) şi Bucureşti (2.549 lei).

Tot mai mulți pensionari

Numărul mediu de pensionari a fost, în trimestrul IV 2023, de 4,981 milioane persoane, în creştere cu 2.000 de persoane faţă de trimestrul III 2023. Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în creştere cu 5.000 de persoane.

ADVERTISING

Pensia medie lunară a fost de 2.125 lei, în uşoară creṣtere cu 0,4% faṭă de trimestrul precedent, arată INS.

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,5% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, dintre pensionarii de asigurări sociale, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent, reprezentând 80,1%, urmaţi de pensionari cu pensiile de urmaş cu o pondere de 9,7% şi de pensionari cu pensii de invaliditate, care au reprezentat 8,1%.

ADVERTISING

În categoria pensionarilor de asigurări sociale, cele mai mici ponderi le-au avut pensionarii cu pensii anticipate parţial, cu o pondere de 2% şi pensionarii cu pensii anticipate, a căror pondere a fost de numai 0,1%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇