Reprezentanţii medicilor spun că salariile în spitale vor scădea și cu 35% după modificările Guvernului

Reprezentanţii medicilor spun că salariile în spitale vor scădea și cu 35% după modificările Guvernului

Reprezentanții medicilor critică memorandumul prezentat de Ministerul Muncii privind legea salarizării personalului plătit din fondurile publice, susținând că salariile în spitale or să scadă.

Ei consideră că plafonarea sporurilor la 20% din salariul angajatului – şi nu la 30% din fondul de salarii al angajatorului, aşa cum se întâmplă în prezent – va reduce veniturile angajaţilor din spitalele publice cu sume cuprinse între 20 şi 35% din cele actuale. 

Sunt afectați chiar cei care duc greul pandemiei

Mai mult, aceștia spun că noua lege va afecta şi veniturile celor care asigură gărzi în zilele declarate legal libere.

ADVERTISING

"Sporurile nu pot fi acordate pentru performanţă (cum scrie in memorandum), deoarece sporurile nu sunt premieri sau stimulente, ele constituie sume de bani plătite pentru locurile de muncă în condiţii grele, dăunătoare pentru sănătatea salariatului”, susţin sindicaliştii din domeniu.

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România spune că publicarea documentului "în plină pandemie" este un "motiv de tensiuni pentru salariaţii din sistemul sanitar". 

"Având în vedere că veniturile specialiştilor din ATI, UPU, secţiile de boli infecţioase, pneumo-ftiziologie, morfopatologie şi medicină legală au o componentă importantă legată de sporuri, pierderile colegilor din aceste departamente vor fi substanţiale. O altă problemă o constituie plata orelor de gardă, care în zilele de sâmbătă, duminică şi în sărbătorile legale suportă un spor de până la 75-100 la sută, conform legislaţiei în vigoare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aplicarea acestei prevederi din memorandum va duce la scăderea importantă a tarifului orar pentru orele de gardă în zilele libere. În acest fel vor fi afectate veniturile tuturor lucrătorilor care asigură continuitatea în spitalele publice 24 de ore din 24, şapte zile din şapte”, transmite Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor. 

Lipsă de dialog

Aceasta susţine că memorandumul propus de Ministerul Muncii "nu stimulează eforturile declarate de a păstra angajaţii tineri în ţară". În plus, reprezentanţii medicilor reclamă lipsa de consultare a Guvernului cu partenerii sociali.  

"Confederaţiile sindicale au fost invitate la Guvern pentru discutarea acestui memorandum doar în ziua şedinţei de Guvern, exact la ora la care toate cele cinci confederaţii au anunţat acţiuni de protest în faţa Guvernului. Considerăm absolut inacceptabile modificările legii salarizării fără o discuţie prealabilă”, se mai arată în comunicatul Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

ADVERTISING

Context

Raluca Turcan a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, că a fost aprobat memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza elaborării noului cadru legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Ministrul Muncii spune că prin acesta vor fi eliminate anumite inechităţi, menţionând că unele sporuri acordate în prezent vor intra în salariile de bază. 

Precizăm că premierul Florin Cîţu a venit joi cu o precizare spunând că memorandumul propus şi aprobat de Ministerul Muncii nu propune nicio reducere de venituri în sectorul bugetar.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇