Mai multe replici ale cutremurului cu magnitudinea de 5,7 din judeţul Gorj s-au înregistrat pe toată durata nopţii de marţi spre miercuri, majoritatea fiind de intensitate mică.
Potrivit site-ului INFP, miercuri, în intervalul 00:25 – 05:28 s-au înregistrat 13 replici ale cutremurului din judeţul Gorj.
Cele mai multe au avut intensitate mică, unul singur ajungând la magnitudinea 3,3. Acesta s-a înregistrat la ora 02:30:22 (ora României), la adâncimea de 3,9 km.
Anterior, pe toată durata zilei de marţi, s-au înregistrat peste 20 de replici ale cutremurului cu magnitudinea 5,7.
Seismul a avut loc puțin după ora 15:00 şi s-a simţit în Bucureşti, precum şi în alte oraşe, inclusiv Arad, Cluj, Alba Iulia, Craiova sau Râmnicu Vâlcea, dar și în Bulgaria și Serbia. Un altul cu magnitudinea de 5,2 s-a produs în aceeași zonă luni.
Probleme la două biserici, primărie, prefectură și poliție
Autorităţile din judeţul Gorj au anunţat că, în urma cutremurului de marți, s-au primit peste o sută de apeluri de la cetăţeni care semnalau fisuri sau alte deteriorări ale unor clădiri.
În urma verificărilor făcute până în prezent, nu s-au identificat la prima vedere probleme majore la blocurile de locuit şi nu au fost observate elemente ale structurilor de rezistenţă afectate la acestea sau la spitale.
În schimb, la două biserici din Târgu Jiu s-au identificat elemente ale structurii de rezistenţă afectate, fiind restricţionat accesul cetăţenilor. Restricţii de acces sunt şi la Palatul Administrativ, Primăria Târgu Jiu şi Serviciul de Evidenţă a Persoanelor.
La sediul ISU Gorj, imediat după producerea seismului, a fost activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei pentru gestionarea eficientă a misiunilor din teren.
Totodată, a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, stabilindu-se comisii mixte care să meargă în teren şi să verifice aspectele semnalate prin apelurile primite, precum şi gradul de afectare a clădirilor.
„Până în acest moment (15.02.2023, ora 00:00), în urma evaluărilor vizuale efectuate de către comisiile mixte deplasate în teren, nu au fost identificate probleme majore la blocurile de locuit, nefiind observate elemente afectate ale structurilor de rezistenţă ale clădirilor, iar acolo unde s-au constatat pericole din cauza anumitor elemente desprinse de la faţadele clădirilor acestea fie au fost îndepărtate de către echipajele de intervenţie, fie zonele care prezintă pericole pentru pietoni au fost balizate şi marcate corespunzător.
În ceea ce priveşte verificarea clădirilor individuale cu destinaţia casă de locuit s-au constatat în mare parte coşuri de fum fie afectate, fie care s-au prăbuşit. Totodată, la o casă din municipiul Tg-Jiu o parte din calcanul de la acoperiş s-a desprins. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistenţă afectate.
În ceea ce priveşte unităţile spitaliceşti de la nivelul judeţului, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg-Jiu, sediul situat pe strada A.I. Cuza, nr.1 (Pasarelă) s-a intervenit pentru îndepărtarea unui coş de fum avariat şi care reprezenta un eventual pericol. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistenţă afectate”, a precizat sursa citată.
La Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel situată pe strada Calea Eroilor din municipiul Tg-Jiu a fost afectată structura de rezistenţă a celor două turle dinspre faţada principală, iar la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – zona Parâng din municipiul Tg-Jiu în urma evaluării vizuale s-au constatat elemente ale structurii de rezistenţă afectate.
Astfel, pentru siguranţa cetăţenilor s-a luat decizia restricţionării accesului în aceste clădiri şi efectuarea unor expertize tehnice privind rezistenţa şi stabilitatea.
„În ceea ce priveşte sediile în care îşi desfăşoară activitatea instituţiile publice, pentru siguranţa cetăţenilor s-a restricţionat accesul publicului în Palatul Administrativ (Instituţia Prefectului- Judeţul Gorj şi Consiliul Judeţean Gorj, Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Gorj şi Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Gorj), Sediul Direcției de Evidenţă a Persoanelor Tg-Jiu şi Sediul Primăriei municipiului Tg-Jiu, urmând ca programul de lucru cu publicul să fie comunicat de către reprezentanţii fiecărei instituţii”, a arătat CJCCI.
În ceea ce priveşte unităţile şcolare, având în vedere că în acest moment elevii sunt în vacanţă, verificările vor începe de miercuri, în acest moment prioritară fiind verificarea clădirilor care sunt frecventate de utilizatori.
Persoane rănite sau speriate, zeci de clădiri şi autoturisme avariate
Efecte au fost înregistrate în 22 de localităţi din cinci judeţe (GJ, DJ, HD, MH şi VL). De asemenea, mai multe persoane cu atac de panică sau rănite de elemente de construcţie desprinse au ajuns la spital, iar zeci de clădiri şi autoturisme au fost avariate.
„Cea mai mare parte a problemelor medicale semnalate, au vizat atacuri de panică în rândul a 9 persoane, 4 persoane din jud. Gorj au prezentat traumatisme provocate de diverse elemente de construcţie, fiind transportate la spital, iar o persoană a rămas blocată în lift, într-un bloc din mun. Târgu Jiu şi a fost extrasă de echipajele de intervenţie”, a mai precizat sursa citată.
Totodată, ca urmare a căderilor de obiecte de pe clădiri, au fost avariate 6 autoturisme în mun. Târgu Jiu, iar pe Defileul Jiului au căzut stânci care au fost îndepărtate de reprezentanţii Drumurilor Naţionale.
„În judeţul Gorj, în mun. Târgu Jiu – au fost semnalate avarii reprezentate de fisuri în pereţi, desprinderi ale unor elemente de construcţie la 48 imobile, din care 20 case de locuit, 15 blocuri, 2 biserici, 1 spaţiu comercial, 3 obiective economice, 7 sedii instituţii prezintă fisuri, crăpături, tencuială căzută şi elemente de construcţie căzute sau în pericol să cadă. De asemenea, au mai fost semnalate avarii uşoare la mai multe coşuri de fum de la unele blocuri de locuit din zona Debarcader a Municipiului Tg-Jiu”, anunţă IGSU.
Efecte au fost înregistrate în alte 10 localităţi din judeţ, respectiv, loc. Bumbeşti-Jiu, Rovinari, Tismana, Arcani, Băleşti, Godineşti, Bâlteni, Stejari, Leleşti, Albeni care au constat în fisuri la diferite corpuri de clădire, la acoperișuri, la coşuri de fum, etc.
„Totodată, o altă zonă afectată de undele seismice a fost şi judeţul Hunedoara unde au fost identificate de asemenea, efecte în 7 localităţi, ce au constat în fisuri la diferite corpuri de clădire, scări de bloc, balcoane etc.Până la acest moment nu au fost identificate situaţii care să pună în pericol viaţa cetăţenilor, în zonele unde seismul a fost resimţit”, au mai transmis autorităţile.