Rafila reduce pragul de intrare în Rezidențiat, pentru a acoperi deficitul de medici. Îl crescuse acum doar o lună

Rafila reduce pragul de intrare în Rezidențiat, pentru a acoperi deficitul de medici. Îl crescuse acum doar o lună

Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au aprobat un ordin comun care prevede scăderea pragului minim de promovare a examenului de intrare în Rezidențiat de la 65 la 60%, ceea ce va permite ca un număr mai mare de candidați să poată alege un loc sau un post în specialitate.

Practic, MS renunță la pragul de 65%, pe care l-a stabilit oficial în urmă cu o lună, pentru sesiunea 2023. Modificarea este pusă pe seama deficitului de medici, mai ales la unele specialităţi.

Ministerul Sănătății susține că la sesiunea din acest an peste 600 de locuri sau posturi ar fi rămas neocupate, dacă nu s-ar fi decis revenirea la pragul de 60% de răspunsuri corecte.

ADVERTISING

”Punctajul maxim realizat la sesiunea de rezidenţiat din domeniul Medicină a fost de 936 puncte, iar punctajul minim de promovare, conform baremului iniţial de 65%, este de 608 puncte”, anunţă Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă..

Instituţia precizează că, în această situaţie, ar fi putut alege un loc sau un post în specialitate maxim 3.696 de candidaţi din cele 4.327 de locuri disponibile.

”Având în vedere necesitatea acoperirii cât mai multor posturi şi locuri la concursul de rezidenţiat, în special în domeniile deficitare – medicină de familie, medicină de urgenţă, ATI etc, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei au aprobat astăzi, prin ordin comun, măsura care permite intrarea în rezidenţiat a unui număr cât mai mare de tineri medici.  Astfel, astăzi, s-a luat decizia de scădere a pragului minim de promovare de la 65% la 60%, la fel ca în anii anteriori”, a precizat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ministrul Alexandru Rafila afirmă că ”pregătirea din timp a unui număr suficient de specialişti reprezintă o prioritate a politicii de resurse umane a Ministerului Sănătăţii”.

”Tinerii medici trebuie să aibă după absolvire un loc de muncă asigurat, iar pacienţii din România să beneficieze de îngrijire din partea generaţiilor viitoare de specialişti!” a declarat ministrul Rafila.

În luna octombrie, când a fost aprobată metodologia de concurs, creșterea pragului de admitere la Rezidențiat de la 60 la 65% a fost motivată de Ministerul Sănătății prin „ridicarea nivelului de selecție a candidaților”, aminteşte EduPedu.

ADVERTISING

Concursul de intrare în Rezidenţiat în domeniile Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie a avut loc duminică, în şase centre universitare. La acesta s-au înscris aproape 10.200 de candidaţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇