Primul parc senzorial din România a fost inaugurat în Capitală (Galerie foto)

Primul parc senzorial din România a fost inaugurat în Capitală (Galerie foto)

Primăria București a inaugurat primul parc senzorial pentru copiii și adolescenții cu tulburări de spectru autist și alte tulburări de neurodezvoltare.

Parcul se află în curtea Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” şi are rol dublu:

  • terapeutic – pentru copiii cu tulburări din spectrul autist, ADHD sau alte tulburări de neurodezvoltare;
  • de socializare – în cazul pacienților adolescenți.

Proiectul este realizat în parteneriat de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București și UNICEF România.

ADVERTISING

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a participat marţi la lansare. ”Suntem bucuroşi să continuăm acest parteneriat, să beneficiem de expertiza dumnealor, de asemenea cu Consiliul Municipal al Elevilor. Este un proiect în premieră pentru România, un astfel de parc senzorial în exterior, destinat copiilor care sunt internaţi la spital, cu diverse deficienţe, loc în care pot să înveţe, pot să socializeze, pot să se joace şi să se simtă trataţi aşa cum trebuie”, a precizat primarul Capitalei, citat de News.ro.

ADVERTISING

Ce este un parc senzorial

Pentru copiii cu tulburări de spectru autist, acest parc oferă posibilitatea cunoașterii prin explorare senzorială.

Într-un spațiu protejat și sigur, copiii și familiile lor vor învăța ce anume declanșează anumite reacții și ce îi poate ajuta să se liniștească, explică Buletin de Bucureşti.

Parcul senzorial este dotat cu echipamente care stimulează utilizatorii pe plan vizual, auditiv și tactil.

Parcul este destinat diverselor categorii de vârstă, până la 18 ani, şi va avea şi un rol de socializare. Totodată, urmează să fie amenajat şi un teren de baschet.

ADVERTISING

"Nu ne dorim ca un copil să rămână la pat, ci să fie activ pe perioada internării, să interacţioneze cu ceilalţi adolescenţi, să organizăm diverse grupuri de terapie, de socializare, de interacţiune socială între adolescenţi şi vor putea folosi acest loc. (...) Copiii cu tulburări de spectru autist au un patern de integrare senzorială uşor diferenţiat faţă de al neuro-tipicilor.

Ei pot să aibă fi o hiper-sensibilitate auditivă, olfactivă, vizuală, tactilă şi să reacţioneze exagerat la nişte stimuli care nouă ni se par banali, precum sunetul uscătorului de păr.

Expunând copilul treptat la diverşi stimuli, reuşim să îl ajutăm să îl integreze, inclusiv ulterior, în mediul lui de viaţă natural. În alte cazuri poate să existe o hiposensibilitate şi copilul să nu reacţioneze la durere şi să se expună unor pericole semnificative, fără să conştientizeze acest pericol", explică dr. conf. univ. dr. Florina Rad, medic şef la Clinica de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului, citată de Digi24.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇