Planul Atenei pentru ca grecii să facă mai mulți copii

Planul Atenei pentru ca grecii să facă mai mulți copii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Grecia ia o serie de măsuri care să atenueze declinul demografic. Guvernul de la Atena a decis să încurajeze nașterile prin scutiri de taxe și recompense financiare.

Nu se ştie dacă va funcţiona, dar e o încercare asumată într-o ţară care are una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate din Europa, o stare demografică îngrozitoare, determinată de o criză economică mai lungă de un deceniu, emigrare și schimbarea de atitudine în rândul tinerilor, scrie Reuters.

Premierul numeşte această situaţie o „bombă cu ceas” pentru pensii.

ADVERTISING

În prezent, Atena cheltuiește în jur de un miliard de euro pe an pentru măsuri pro-natalitate. Cu toate acestea, a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din istorie în 2022.

Noile măsuri anunţate joi de ministerele Familiei, Internelor, Finanțelor și Sănătății includ scutiri de taxe pentru proaspeții părinți, tichete de îngrijire, creșterea salariului minim din 2025, majorări de pensii și reduceri de contribuții sociale.

Dar experții în demografie și chiar oficialii guvernamentali recunosc că mai e drum lung până departe.

ADVERTISING

„Este un dat că problema demografică... nu poate fi rezolvată pur și simplu prin beneficii și stimulente în numerar”, a declarat adjunctul ministrului Finanțelor, Thanos Petralias. Rezolvarea problemei necesită şi îmbunătățirea sistemelor de educație și sănătate, creșterea veniturilor și condiții mai bune de echilibru între viața profesională și viața privată.

Scăderea natalității este o problemă pentru guvernele din întreaga Europă, unde țări precum Franța, Italia, Norvegia și Spania au cheltuit miliarde de euro pe măsuri care să încurajeze cuplurile să aibă copii.

ADVERTISING

Măsurile adoptate joi la Atena fac parte dintr-un plan mai amplu care vizează inversarea tendinței de scădere a natalității din Grecia.

Planul mai include oferirea de locuințe la prețuri accesibile pentru tineri, stimulente financiare pentru reproducerea asistată și includerea migranților în forța de muncă. „Ele (aceste măsuri) nu vor avea un impact dramatic asupra nașterilor”, a spus Byron Kotzamanis, un specialist în problemele demografiei din Grecia.

„Trebuie să existe o politică diferită pentru a aborda problema în centrul ei”, este de părere el, adăugând că aceasta include oferirea de stimulente tinerilor pentru a rămâne în Grecia și atragerea înapoi a celor care au plecat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇