Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act, marţi, de decizia celorlalte Biserici Ortodoxe referitoare la Sfânta Împărtăşanie, iar Patriarhia a transmis că aceasta se va face, potrivit tradiţiei liturgice, dintr-un singur Potir sfinţit şi cu o singură linguriţă sfinţită.
”Sfântul Sinod a luat act de răspunsurile întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe autocefale adresate Patriarhului României referitoare la modalitatea de împărtăşire a credincioşilor în cadrul Sfintei Liturghii în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Toate Bisericile Ortodoxe autocefale rămân fidele tradiţiei liturgice ortodoxe de împărtăşire a credincioşilor dintr-un singur Potir sfinţit şi cu o singură linguriţă sfinţită”, a transmis, marţi, Patriarhia, într-un comunicat de presă.
Decizia vine în contextual în care autorităţile sanitare au propus folosirea de linguriţe şi pahare de unică folosinţă, pentru a evita răspândrea pandemiei.
Problema Sfintei Împărtăşanii şi a împărtăşirii credincioşilor este una care aparţine exclusiv Bisericii, afirma, în 9 mai, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Vasile Bănescu, care a precizat că o decizie va fi luată după consultarea cu celelalte Biserici Ortodoxe.
”Biserica nu este unitate de alimentaţie publică, ci instituţie de cult”
Problema Împărtăşaniei a revenit frecvent în spaţiul public în ultima perioadă, mai ales după ce Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost filmat în repetate rânduri cum a împărtăşit copii cu aceeaşi linguriţă.
”Discuţia asupra linguriţei a pornit eronat în spaţiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentaţie publică, ci instituţie de cult. Împărtăşania nu este mâncare şi băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viaţa veşnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu şi alimentele fireşti, iar împărtăşania şi dăruirea ei credincioşilor este atributul exclusiv al Bisericii”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului, în 16 mai.
Ulterior, Patriarhia Română a precizat că o decizie privind împărtăşania comună va fi luată după 1 iunie.
”Biserica Ortodoxă Română, potrivit tradiţiei sale liturgice multiseculare, nu poate accepta, nici în vreme de pandemie, utilizarea potirului şi linguriţei de unică folosinţă pentru împărtăşirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii.
În acest sens, cu aprobarea majorităţii membrilor Sfântului Sinod, consultaţi în scris în data de 11 mai 2020, modalitatea de împărtăşire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe”, a transmis Patriarhia Română.