Procurorii l-au mai scăpat pe IPS Teodosie de un dosar, după ce a împartășit mai mulți oameni cu aceeași linguriță

Procurorii l-au mai scăpat pe IPS Teodosie de un dosar, după ce a împartășit mai mulți oameni cu aceeași linguriță
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ahiepiscopia Tomisului a anunţat că procurorii au clasat o nouă plângere la adresa arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, şi a mai multor preoţi.

Aceștia erau acuzaţi că ritualul de împărtăşire cu o linguriţă le-ar fi pus credincioșilor viaţa în pericol în contextul pandemiei de coronavirus.

Arhiepiscopia Tomisului a transmis vineri, printr-un comunicat de presă, că pe 20 mai a fost făcută o nouă plângere penală la adresa IPS Teodosie şi a preoţilor din arhiepiscopie pentru zădărnicirea combaterii bolilor, instigare publică şi comunicare de informaţii false.

ADVERTISING

Slujbă cu sute de oameni oficiată de IPS Teodosie la Suceava. Nimeni nu purta măcar mască

“Pe 20 mai 2020, Emil Moise a făcut o nouă plângere penală, de data aceasta către DIICOT - Constanţa, cu trei acuze la adresa IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, şi a preoţilor slujitori din arhiepiscopie: zădărnicirea combaterii bolilor, instigare publică şi comunicare de informaţii false.

Totodată, a doua zi, pe 21 mai 2020, trei cetăţeni formulau o altă plângere penală către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în care IPS Teodosie şi alţi preoţi din arhiepiscopie erau acuzaţi tot de infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor”, se arată în comunicat.

ADVERTISING

Poliția îl va amenda pe preotul care a organizat slujba din Suceava, unde sute de oameni s-au bulucit fără mască. Arhiepiscopul Teodosie scapă?

”Plângerile au fost formulate într-un ton de hărţuire”

Arhiepiscopia a precizat că plângerile penale acuzau că ritualul de împărtăşire cu o linguriţă a mai multor credincioşi ar fi pus viaţa acestora în pericol în contextul pandemiei de coronavirus.

“În concret, plângerile penale acuzau faptul că ritualul de împărtăşire cu o linguriţă comună a mai multor credincioşi a pus viaţa acestora în pericol, în contextul pandemiei de coronavirus, iar mesajele publice emise de către IPS Teodosie şi Arhiepiscopia Tomisului, în legătură cu continuarea săvârşirii acestui ritual, ar constitui instigare publică a credincioşilor şi comunicare de informaţii false.

ADVERTISING

Formulate într-un ton de hărţuire a ritualului, plângerile penale mai susţineau că folosirea unui prosop la împărtăşire, a unor bucăţi de anafură pe care credincioşii le luau după împărtăşire sau consumul vinului rămas în potir, de către preoţi, sunt tot infracţiuni şi chiar sfidare a autorităţilor publice şi a Patriarhiei”, a mai menţionat sursa citată.

Arhiepiscopia speră să înceteze ostilităţile penale la adresa clericilor

Arhiepiscopia Tomisului a precizat că la începutul lunii iulie aceste cauze au fost clasate și spune că speră ca astfel să înceteze ostilităţile la adresa preoţilor şi a ritualului de împărtăşire.

Ne exprimăm nădejdea că această nouă clasare va înceta ostilităţile penale la adresa clericilor sau a ritualului canonic de împărtăşire dintr-un cult recunoscut oficial de către statul român. Totodată, ne vom ruga pentru pacea sufletească şi liniştea duhovnicească a celor ce li se pare că sfinţirea vieţii, prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele lui Hristos, ar constitui o infracţiune”, a mai precizat sursa citată

Pe data de 14 mai, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa dispunea o primă clasare a unei plângeri penale formulate de către „Asociaţia pentru Libertatea de Conştiinţă”, prin reprezentant legal Emil Moise care îl acuza pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi alţi doi preoţi de infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇