Parlamentul adoptă drepturi noi pentru mamele între 16 și 18 ani. Ce pot decide ca un adult

Parlamentul adoptă drepturi noi pentru mamele între 16 și 18 ani. Ce pot decide ca un adult

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care reglementează că mamele minore, care au împlinit însă 16 ani, pot decide pentru ele şi pentru copilul lor în relaţia cu instituţiile statului, dar şi în obţinerea unor drepturi financiare, cum ar fi alocaţia de stat pentru copii sau indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată şi de Senat, aşa că acum merge la promulgare.

Proiectul are ca obiect de reglementare dobândirea capacităţii de exerciţiu depline a mamelor între 16 şi 18 ani, astfel încât să poată decide pentru ele şi pentru copilul lor.

ADVERTISING

"Mamele minore, care au împlinit vârsta de 16 ani, au dreptul să decidă cu privire la copilul lor, putând să semneze documente cu caracter medical şi/sau administrativ care au legătură cu îngrijirea, creşterea şi dezvoltarea copilului. (…) În cazul mamelor minore care au împlinit vârsta de 16 ani, indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului, alocaţia de stat pentru copil, atât a mamelor, cât şi a copilului/copiilor lor, precum şi orice alte drepturi legale financiare de care beneficiază copilul/copiii acestora, se acordă mamelor, la solicitarea acestora", se arată în proiect.

ADVERTISING

România are mii de mame minore, cele mai multe din UE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇