Părinţii s-ar putea bucura de o simplificare a depunerii dosarului pentru alocaţia de stat, la naşterea unui copil.
Senatorii USR PLUS Ştefan Pălărie şi Irineu Darău au depus o iniţiativă legislativă, care prevede ca solicitarea va fi cuprinsă în procedura de declarare, de către părinte, a naşterii copilului.
"Atât obligaţia de declarare a naşterii, cât şi dreptul la alocaţie debutează simultan şi se raportează la acelaşi moment: naşterea copilului. Iniţiativa noastră legislativă unifică cele două dosare, mai exact, dosarul de declarare a naşterii să fie completat cu actele necesare obţinerii alocaţiei", a afirmat Ştefan Pălărie, citat într-un comunicat de presă transmis de USR PLUS.
Totodată, Ştefan Pălărie a depus o iniţiativă legislativă care să permită elevilor majori din şcolile speciale să beneficieze în continuare de alocaţie, chiar dacă au împlinit vârsta de 18 ani.
În prezent, Legea 61/1993 prevede că numai copiii din sistemul de învăţământ liceal şi profesional primesc alocaţia de stat pentru copii şi după împlinirea vârstei de 18 ani.
"Copiii din învăţământul special sunt copii cu grave probleme de sănătate, din cauza cărora ei sunt încadraţi în şcoală mult mai târziu decât copiii fără aceste probleme.
Astfel că, în învăţământul special, există copii care împlinesc 18 ani în clasa a 6-a sau a 7-a sau a 8-a etc., moment în care nu li se mai acordă deloc alocaţia de stat pentru copii. Totuşi, ei sunt obligaţi să meargă la şcoală în continuare.
Acest lucru ne-a fost semnalat de către foarte mulţi părinţi care se află într-o situaţie cât se poate de disperată şi urgentă, având acasă un copil care necesită o îngrijire aparte şi care nu mai beneficiază de un drept conferit tuturor elevilor prin Constituţie”, a explicat senatorul USR PLUS Ştefan Pălărie.