Pandemia nu i-a împiedicat: Mii de oameni s-au îmbulzit la pelerinajul de la mormântul lui Arsenie Boca (Video)

Pandemia nu i-a împiedicat: Mii de oameni s-au îmbulzit la pelerinajul de la mormântul lui Arsenie Boca (Video)

Aproape 5.000 de pelerini din toată țara s-au strâns, la sfârșitul săptămânii trecute, la Prislop, pentru a se ruga la mormântul lui Arsenie Boca.

Încă de la intrare pelerinii erau îndemnați, de pe panouri, să poarte măști de protecție sanitară și să păstreze distanța și la intrare era montat și un dispozitiv pentru igienizarea mâinilor.

Cum autocarele au continuat să aducă însă sute și sute de pelerini, s-a creat aglomerație și nu toată lumea a respectat regulile impuse în pandemie, potrivit Adevărul.ro.

ADVERTISING
Manastirea Prislop. Mii de oameni la mormântul părintelui Arsenie Boca
Video: Virtual Press

La fața locului au fost prezente numeroase echipaje de poliție, care însă mai degrabă dirijau traficul și le cereau pelerinilor să parcheze în apropiere de intrarea în satul Silvașul de Sus și să-și continue pe jos drumul spre mănăstire. Cozile de mașini atingeau duminică spre amiază 1,5 kilometri.

Nu există până la această oră informații dacă au fost sau nu aplicate amenzi.

ADVERTISING

Cine a fost Arsenie Boca și care e poziția BOR față de canonizarea sa

Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 și a murit pe 28 noiembrie 1989. A fost stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop. A fost prima oara închis pentru aderarea la mișcarea legionară și apoi persecutat de Securitate, închis la penitenciare de la Jilava, București, Timișoara sau Oradea și dus la muncă la Canal, fiindu-i interzisă pentru o perioadă inclusiv activitatea preoțească.

ADVERTISING

Este considerat de mulți credincioși sfânt, însă nu a fost canonizat de Biserica Ordotoxă Română. Anul trecut, când s-au împlinit 30 de ani de la moartea sa, BOR a anunțat că propunerea de canonizare făcută de Mitropolia Ardealului e analizată într-o comisie.

”Această comisie va invita specialiști din diferite domenii de competență să redacteze referate privind canonizarea părintelui Arsenie Boca din perspectiva expertizei lor teologice, de pictură bisericească și de disciplină monahală.

De asemenea, vor fi evaluate și referate ale cercetătorilor istorici permanenți desemnați de mitropolii să cerceteze documentele CNSAS pentru a prezenta activitatea părintelui Arsenie Boca în perioada 1945-1989.

Până la luarea unei decizii finale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe recomandă clericilor și credincioșilor - indiferent dacă susțin canonizarea sau se opun acesteia - să aștepte cu rugăciune și răbdare rezultatul final al subcomisiei sinodale, evitând atât idealizarea excesivă a persoanei părintelui Arsenie Boca, cât și denigrarea lui”, anunța BOR într-un comunicat dat anul trecut.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇