Orașul banal în care trăiesc cetățeni din 49 de țări. Cum s-a ajuns aici

Orașul banal în care trăiesc cetățeni din 49 de țări. Cum s-a ajuns aici

După ce a primit muncitori din toate colțurile lumii, Ōizumi are supermarketuri braziliene și localuri kebab turcești și a devenit una dintre cele mai pestrițe comunități.

Un oraș industrial modest, aflat departe de centrele turistice aglomerate precum Tokyo și Kyoto, Ōizumi trece printr-o transformare socială nemaiîntâlnită, după ce a devenit unul dintre cele mai primitoare locuri pentru străinii care se mută în Japonia, relatează The Guardian.

În orașul de provincie din câmpia nordică Kantō sunt peste tot semne ale influențelor străine: indicatoarele din gara Nishi-Koizumi au instrucțiuni în șase limbi, iar la casa de bilete un angajat vorbește cu răbdare cu o persoană care se străduiește să comunice în japoneză.

Pe strada principală e un amestec de magazine care vând alimente și băuturi din Brazilia, Peru și Columbia, chioșcuri și magazine unde se vinde kebab, restaurante nepaleze și indiene, localuri unde se gătește halal și baruri karaoke din sud-estul Asiei.

ADVERTISING

Senzația că acesta nu-i un oraș japonez obișnuit de provincie este susținută de datele demografice. Din cei 42.000 de locuitori, peste 8.000 sunt străini din 49 de țări, ceea ce reprezintă cea mai mare comunitate de imigranți din țară.

Școli cu copii din 23 de țări

Primii străini care s-au așezat aici au fost brazilienii. "Ōizumi se schimbă. Înainte era un oraș brazilian, dar acum sunt mult mai mulți oameni din Asia. E o comunitate prietenoasă și cred că japonezii de aici s-au obișnuit să aibă vecini străini", spune Yumi Kurok, un japonezo-brazilian din a doua generație. "Locuiam într-un oraș mai mare din apropiere, iar oamenii nu mă băgau în seamă când îi salutam. Aici nu-i așa", explică el.

Imigranții din Brazilia și Peru constituie 70% din totalul rezidenților străini. Ei fac parte din a doua și a treia generație cu origine japoneză care s-au mutat aici la începutul anilor '90, după ce Japonia i-a chemat să lucreze în fabrici de electronice și mașini.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Populația străină a orașului s-a mărit și diversificat în deceniile următoare. Deși era o societate care se mândrea cu omogenitatea sa tradițională și a opus mult timp rezistență forței de muncă străine, Japonia a relaxat condițiile pentru anumite categorii profesionale, precum cadrele didactice, angajații din domeniul sanitar și ingineri.

Alți muncitori străini, mai puțin instruiți, și-au găsit locul aici grație programului de pregătire derulat de guvern, care le-a permis imigranților din țările în curs de dezvoltate să acumuleze cunoștințele necesare pentru a se întoarce apoi acasă după un stagiu maxim de cinci ani în Japonia.

Programul nu a vizat, însă, deficitul cronic de forță de muncă, ceea ce a determinat o schimbare a regulilor de imigrație în 2019, susținută de majoritatea opiniei publice în sondajele de opinie, stimulând un aflux de muncitori străini.

ADVERTISING

Așa că după latino-americani au ajuns în Ōizumi oameni din Nepal, India și Vietnam.

Acum în școlile din oraș învață copii din 23 de țări. Cunoscut cândva drept "orașul brazilian", acum acesta se promovează ca "orașul internațional".

Japonezii depind tot mai mult de străini

Ōizumi se află în centrul unui fenomen demografic de reașezare a comunităților din Japonia. Cu o populație în continuă scădere, această țară atrage tot mai mulți străini.

Datele de imigrați publicate în această lună arată că populația non-japoneză a atins un nivel record de 3,2 milioane de oameni, o tendință care contrazice reputația Japoniei de țară cu porțile închise. Sectoarele-cheie, precum producția, construcțiile, agricultura, pescuitul și restaurantele, ar supraviețui cu greu fără forța de muncă străină, subliniază cotidianul britanic.

În Ōizumi, muncitorii străini sunt angajați de fabricile Panasonic, Fuji Heavy Industries și Subaru, în timp ce alții și-au deschis afaceri în domeniul serviciilor. Rezultatul: un caleidoscop de limbi, stiluri gastronomice și culturi care se repetă și în alte părți ale țării, de la orașul învecinat Isesaki la suburbiile din Tokyo și din prefectura centrală Aichi, unde se află sediul Toyota.

Traducătorii sunt foarte căutați în Ōizumi, iar în oraș există un centru multicultural în care localnicii pot cere sfaturi pentru orice problemă din viața de zi cu zi, de la sănătate la plata facturilor. Există ghiduri multilingvistice despre cum trebuie selectat și predat gunoiul și lecții suplimentare de limba japoneză pentru copiii din ciclul primar și gimnazial. Iar afacerile străinilor au prosperat pe măsură ce numărul de migranți străini a crescut.

Autoritățile locale recunosc că nu merge totul strună și nu toată lumea a fost pregătită pentru afluxul de străini. "Oamenii în vârstă s-au plâns de prea mulți străini", a spus Masami Fukuda, de la direcția de cooperare multiculturală a primăriei.

Acest Turn Babel modern nu putea fi ferit de probleme, dar acestea au fost insignifiante și provocate de neînțelegeri - de exemplu, sortarea gunoiului menajer, care în Japonia se face într-un mod foarte special.

Un orășel banal, dar de viitor

În 2024, Ōizumi ar putea trece la următorul nivel, devenind a treia municipalitate din Japonia care angajează străini în administrație. "Există diverse obstacole, dar trebuie să facem un pas înainte", a spus primarul Toshiaki Murayama.

Legislația niponă le interzice cetățenilor străini să dețină roluri care implică luarea de decizii sau exercitarea puterii - să colecteze taxele, de exemplu - dar interdicția nu se aplică în alte sectoare din domeniul public.

"Abordarea orașului e diferită faţă de zilele în care muncitorii migranți veneau aici pentru o vreme și se întorceau acasă în țările lor. Acum se stabilesc aici, își întemeiază familii și cumpără case. Asta înseamnă că nu considerăm, de pildă, angajarea de interpreți ca pe un cost suplimentar - face parte din datoria noastră civică de a servi întreaga comunitate", a explicat Fukuda.

În timp ce se preconizează că populația Japoniei va scădea de la 125 de milioane de locuitori în prezent la 88 de milioane până în 2065, contingentul de rezidenți străini este așteptat să crească.

Mai multe organizații au avertizat anul trecut că până în 2040 Japonia va trebui să-și mărească de patru ori numărul de angajați străini pentru ca guvernul să-și poată atinge obiectivele de creștere economică.

Fukuda spune că Ōizumi îi va primi călduros pe străinii care vor continua să vină. Și subliniază singurul avantaj care îi va aduce aici: "E doar un orășel. Suntem departe de mare, iar nici nu-s munți. Punctul nostru forte este diversitatea."

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇