Robotul-lup pe care japonezii îl folosesc să sperie urșii

Robotul-lup pe care japonezii îl folosesc să sperie urșii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Atacurile urșilor au crescut la un nivel alarmant în Japonia. Autoritățile dintr-un oraș folosesc un robot special pentru a descuraja urșii să iasă din pădure.

Creat inițial pentru a păzi fermele de animalele sălbatice, robotul-lup a ajuns să fie folosit acum de autoritățile locale și de companiile din Japonia pentru a ține vietățile departe de autostrăzi și de terenurile de golf. Iar acum este utilizat și pentru a speria urșii.

Potrivit unui raport al ministerului mediului din Japonia publicat în această lună, s-au înregistrat 54 de atacuri ale urșilor în perioada aprilie - iulie. Unul dintre incidente s-a soldat cu moartea unei persoane în Hokkaido, în luna mai.

ADVERTISING

Autoritățile din Takikawa, un oraș cu 41.000 de locuitori din prefectura Hokkaido, folosesc cu succes o versiune îmbunătățită a robotului-lup pentru a speria urșii, împiedicându-i astfel să mai iasă din pădure, relatează BBC.

Robotul imită un lup real, cu o lungime de 60 de centimetri și o înălțime de 50 de centimetri. Acesta este acoperit cu imitație de blană, iar când sistemul cu infraroșii detectează urși în apropiere mișcă din cap și începe să emită urletele înfricoșătoare ale temutului prădător, cu o putere de până la 90 de decibeli, iar ochii sunt iluminați cu roșu de lămpile LED.

ADVERTISING

Pentru ca urșii să nu se obișnuiască cu „paznicul", robotul-lup emite 40 de sunete diferite în rotație, de la urletele lupilor la voci umane și chiar focuri de armă, la un volum ridicat.

Imaginile transmise de robotul-lup au demonstrat că urșii și porcii mistreți care îl întâlnesc fug îngroziți din calea lui.

Robot ‘monster wolf’ sees off Japan’s aggressive bears

Robotul-lup, denumit Super Robot Wolf, a intrat în producție încă din 2017, dar acum are un element nou care îi crește eficiența. Stativul pe care e montat a fost plasat pe o platformă mobilă, cu roți, cu camere video, care este operată de la distanță. „Lupul" poate acum „să dea târcoale" la marginea pădurii zi și noapte, acoperind zone mai mari.

ADVERTISING

La momentul lansării, un robot static costa 1.560 de euro, iar dispozitivul și-a dovedit apoi eficiența, contribuind la reducerea cu 90% a daunelor provocate de animalele sălbatice pe terenurile cultivate.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇