Primăriile din București gestionează puțin peste 320 de toalete publice.
Nu pot fi suficiente pentru un oraș pe ale cărui străzi circulă, în zilele de lucru, peste 2 milioane de oameni (rezidenți, navetiști veniți la muncă, studenți din restul țării veniți la studii etc.).
Din păcate, nu știe nimeni câte toalete publice ne-ar trebui. Nici măcar nu se întreabă cineva, în condițiile în care cele pe care le avem deja costă o grămadă de bani.
Am întrebat la toate cele 7 primării din București ce tipuri de toalete publice au amplasat, de la cine le-au închiriat și cât plătesc pentru ele, dar și cum a evoluat numărul acestor toalete, în ultimii 4 ani.
Primăria Sectorului 3 a considerat că nu are nimic de zis și a redirecționat cererea către Primăria Capitalei și nu ne-a oferit nicio altă informație.
Primăria Sectorului 4 ne-a comunicat că nu se ocupă în niciun fel de toalete publice.
Iată informațiile furnizate de celelalte primării.
Au mai rămas doar câteva toalete zidite în tot Bucureștiul
Cele mai rare, în București, sunt toaletele zidite și branșate la rețeaua de apă și canalizare a orașului. Fiecare astfel de toaletă e împărțită în cabine.
Un inventar al cabinelor e greu de făcut, din cauza diferențelor de compartimentare. Spre exemplu, în secțiunea destinată bărbaților, există cabine care au doar pisoar. Sau număr mic de cabine și zonă mai mare pentru pisoare. Evident, în secțiunile destinate femeilor compartimentarea e diferită.
PMB are doar 2 toalete zidite, fiecare cu mai multe cabine. Cea mai mare e în Pasajul de la Universitate (în zona pentru bărbați sunt 5 cabine și zonă de pisoare).
Cealaltă toaletă fixă e în Pasajul Basarab, unde am găsit doar 2 cabine deschise.
Primăria Sectorului 1 are 4 toalete zidite. Dar nu sunt toate deschise.
Spre exemplu, în Parcul Kiseleff - după mai multe amânări - s-au deschis recent toaletele Doina 1 și Doina 2.
Una dintre toalete are zonă de pisoare și 2 cabine în secțiunea pentru bărbați și 3 cabine, în secțiunea pentru femei.
Cealaltă toaletă e compartimentată diferit.
În schimb, la intersecția Străzilor Theodor Aman și Griviței, toaleta zidită - deși modernizată - rămâne, în continuare, închisă.
Primăria Sectorului 6 are o toaletă fixă subterană cu 6 cabine în Parcul Drumul Taberei.
În plus, a mai amplasat containere sanitare cu câte 5 cabine în alte 3 parcuri.
În întregul oraș, există, deci, doar 7 toalete zidite și 5 containere. Ele asigură acces la doar câteva zeci de cabine.
Cine are cele mai multe toalete cu autospălare
Mai dese, prin oraș, sunt toaletele numite „automate”. Sunt cabine cu mecanism de spălare care se declanșează atunci când utilizatorul părăsește incinta.
În oraș sunt 92. Le-au cumpărat sau închiriat până la finele anului: PMB (18 bucăți), Primăria Sectorului 1 (11 bucăți), Primăria Sectorului 2 (52 de bucăți) și Primăria Sectorului 6 (22 de bucăți).
PMB are cele mai multe toalete ecologice
Avem 2 tipuri de toalete ecologice.
Cabinele înguste, numite „toalete ecologice mobile”, pot fi folosite de cei mai mulți dintre bucureșteni.
Iar cabinele mai mari, cu bare de susținere, sunt destinate persoanelor cu dizabilități fizice, care ar putea avea nevoie să intre fie cu un scaun rulant, fie cu însoțitor.
Iată câte toalete a închiriat și amplasat fiecare primărie din București (dintre cele care au catadisctit să răspundă la întrebările noastre):
- Primăria Municipiului București (PMB): 110 toalete ecologice mobile (din care 46 pentru persoane cu dizabilități)
- Primăria Sectorului 1: 13 toalete ecologice mobile
- Primăria Sectorului 2: 15 toalete publice mobile
- Primăria Sectorului 5: 60 toalete publice mobile
- Primăria Sectorului 6: 25 toalete publice mobile.
În total, avem 223 de toalete ecologice mobile, în oraș.
Numărul acestora crește atunci când sunt evenimente pentru că organizatorii trebuie să închirieze toalete în plus pentru participanții la târguri, concerte în aer liber etc.
Cum a evoluat numărul de toalete publice și cheltuiala cu ele, din 2019 încoace
În București, în anul 2019, doar PMB amplasa în oraș 480 de toalete publice.
Din 2021, numărul acestor toalete a scăzut de aproape 4 ori. Dar cheltuiala cu ele a scăzut și mai mult. De 6 ori, de la 12 milioane de lei (cât plătea PMB în 2019) la 2,7 milioane de lei, în 2023.
„În 2021, având în vedere situația financiară a Primăriei Municipiului București, situație care a impus diminuarea tuturor cheltuielilor, numărul de toalete automate racordabile și toalete ecologice mobile care erau amplasate de către Primăria Municipiului București în parcurile aflate în administrarea autorităților locale ale sectoarelor 1-6, precum și cele aflate pe domeniul public de pe raza teritorială a sectoarelor, a fost diminuat, motiv pentru care, prin adresa nr. 3694/21.05.2021, s-a adresat rugămintea Primăriilor Sectoarelor 1-6 de a asigura toalete din bugetul propriu.
Primăria Municipiului București nu deține date exacte cu privire la numărul și locațiile unde acestea au fost amplasate ulterior de primăriile de sector”, a transmis PMB, la solicitarea spotmedia.ro.
Am analizat evoluția numărului de toalete mobile și a cheltuielilor pentru ele comparând anul 2019 cu 2023. Iată rezultatele.
Primăria Sectorului 1
În 2019, amplasa 29 de toalete (7 automate și 21 ecologice mobile) cu o cheltuială totală de 323.192 lei. În acest an, are 20 de toalete amplasate (18 automate și 2 ecologice mobile). Și a plătit, în prima jumătate a lui 2023, suma de 505.124 lei.
Cheltuiala este, în prima jumătate a lui 2023, cu 56% mai mare decât cheltuiala pentru întregul an 2019. Dar a crescut de peste 2 ori numărul de toalete automate, care le-au înlocuit aproape cu totul pe cele ecologice mobile.
Primăria Sectorului 2
În 2019, Primăria Sectorului 2 și-a cumpărat 15 toalete mobile. A plătit pentru ele 35.700 de lei și a mai cheltuit, pentru funcționare și mentenanță, încă 31.220 de lei.
Sunt singurele date pe care ni le-a comunicat instituția cu privire la respectivul an. Concluzionăm deci: în 2019, Primăria Sectorului 2 a amplasat 15 toalete ecologice cu o cheltuială totală de 66.900 de lei.
Între timp, cheltuielile de mentenanță au crescut. În 2023, Primăria Sectorului 2 are 52 de toalete automate și 13 mobile, iar cheltuiala totală cu ele depășește cu puțin suma de 1.868.900 de lei.
Primăria Sectorului 3 a redirecționat solicitarea noastră către PMB și nu ne-a oferit nicio altă informație cu privire la toalete mobile pe care le-ar cumpăra sau închiria pentru a le pune la dispoziție cetățenilor.
Primăria Sectorului 4 ne-a transmis că nu amplasează toalete publice.
Primăria Sectorului 5: nu ne-a transmis nicio informație cu privire la situația din anii precedenți. Ne-a comunicat doar că pentru 9 luni din anul în curs plătește 256.183 de lei pentru închirierea a 60 de toalete ecologice mobile și pentru închirierea lor.
Primăria Sectorului 6: În 2019, amplasa 50 de toalete ecologice mobile cu o cheltuială de 840.906 de lei. În 2023, a redus la jumătate numărul toaletelor ecologice mobile și a adus, în schimb, 22 de toalete automate, cu autospălare, pentru a căror funcționare și mentenanță cheltuiește 1.259.843 de lei.
Per total - din calculele spotmedia.ro bazate pe datele comunicate de primării - aproape 7 milioane de lei se cheltuiesc, în acest an, pentru puținele toalete publice din oraș.
Starea toaletelor publice
Toate toaletele pe care le-am vizitat, în timpul documentării, erau utilizabile.
Cele din Parcul Kiseleff, deschise de curând, arată, momentan, chiar foarte bine. Cele administrate de PMB sunt relativ curate și pot fi folosite, chiar dacă nu au nici finisaje și nici obiecte sanitare noi.
Instituția a transmis, la solicitarea spotmedia.ro, că verifică săptămânal, prin sondaj, calitatea curățeniei și a serviciilor oferite de toaletele sale publice.
În mare parte, toaletele cu autospălare pe care le-am văzut erau curate. Am întâlnit și excepții, în cazurile în care aceste toalete fuseseră folosite impropriu intenționat și nu se puteau curăța singure. În astfel de cazuri, e nevoie de intervenția unei echipe de igienizare, care poate dura ore (timp în care toaleta nu e utilizabilă).
Cele mai mari probleme le ridică toaletele ecologice mobile. Mai ales pe timp de vară, cele din parcuri - în cazul în care sunt utilizate încă din cursul dimineții - emană mirosuri greu de suportat, în a doua parte a zilei. Nu sunt vidanjate pe loc, din cauză că parcurile sunt deja aglomerate, iar operațiunea ar deranja oamenii ieșiți la plimbare.
Din păcate, în astfel de cazuri, toaletele respective nu mai sunt de niciun folos, din cauză că toată lumea le ocolește.
Câte toalete publice ne-ar mai trebui?
Răspunsul nu e simplu. Dintre toate primăriile din București, doar două au răspuns la această întrebare: PMB și Primăria Sectorului 2.
„Numărul de toalete publice necesare pentru deservirea populației din București, precum și bugetul estimat, pot fi stabilite numai după realizarea unui studiu de oportunitate”, ne-a transmis PMB.
Instituția nu ne-a comunicat că ar avea de gând să întocmească un astfel de studiu, în perioada imediat următoare.
Primăria Sectorului 2 spune, de asemenea, că are nevoie de mai multe informații ca să afle de câte toalete publice mai e nevoie.
„Instituția noastră are în vedere analizarea posibilității și oportunității creșterii numărului
de toalete mobile.
Referitor la numărul optim de toalete publice mobile pentru deservirea întregii populații a Sectorului 2 (persoane care domiciliază și persoane care tranzitează), apreciem că acesta poate fi stabilit după obținerea unor situații de la Institutul național de Statistică”, a transmis Primăria Sectorului 2, la solicitarea Spotmedia.ro.
Într-un articol viitor vă vom arăta cine câștigă bani de pe urma toaletelor publice, în București.