O cișmea publică alimentată cu apă filtrată din Dâmbovița a fost instalată în zona Splaiul Unirii. Aceasta face parte dintr-un ansamblu de mobilier stradal care include şi un sistem de iluminat, un loc de odihnă, precum şi un mecanism de colectare a deşeurilor din apă.
Ansamblul a fost lansat în cadrul proiectului „Săptămâna europeană a dezvoltării durabile: Dâmboviţa Delivery 2023”.
Mecanismul-prototip de colectare a deşeurilor din Dâmboviţa a fost montat, după ce, în urmă cu şase luni, în zonă a fost amplasată o barieră plutitoare. Confecţionată din bannere publicitare recuperate şi din bidoane de plastic reutilizate, această barieră are rolul de a reţine deşeurile din apă, relatează Agerpres.
Sistemul barierei plutitoare, care reţine deşeuri din Dâmboviţa, ar putea fi replicat în alte 11 locuri, a declarat, vineri, la evenimentul de inaugurare a mobilierului urban, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely.
În ce privește sistemul de iluminat, acesta a fost montat în vederea diminuării riscului de accidente rutiere.
"Puteţi bea apă dulce şi curată din Dâmboviţa, datorită acestei iniţiative. (…) (Ansamblul, n.r.) va fi iluminat, iar dacă veţi veni seara, veţi vedea ce feerie va fi. Este aici o trecere de pietoni. Din păcate, au fost multe accidente, iar această lumină cred că va rezolva o parte din aceste probleme. Este în acest scop pusă aici", a spus el.
Borbely a vorbit și despre importanţa unui plan integrat pentru revitalizarea Dâmboviţei. Un astfel de masterplan a fost întocmit de către specialişti, dar mai este nevoie ca Primăria Capitalei să semneze un contract cu Ministerul Dezvoltării, în vederea finanţării proiectului cu fonduri europene, a spus el.
Ansamblul de mobilier stradal face parte din proiectul asociaţiei Nord Makerspace şi al asociaţiei Ivan Patzaichin Mila 23, fiind realizat cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.