Nova Post - compania ucraineană care a livrat colete aproape de linia frontului - și-a deschis primul oficiu la București. Ce investiții pregătește

Nova Post - compania ucraineană care a livrat colete aproape de linia frontului - și-a deschis primul oficiu la București. Ce investiții pregătește
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nova Post a intrat pe piața românească de curierat și servicii poștale. E una dintre cele mai mari companii din Ucraina și, până nu demult, a livrat colete la 15 km de linia frontului.

Nova Post are un prim sediul în București, pe Bulevardul Unirii. Dar vrea să deschidă încă 8 în Capitală și alte orașe mari din țară. Iar până la finele lui 2023, vrea să construiască un terminal modern de sortare a coletelor la Aeroportul Otopeni.

Primul sediul al Nova Post din România a avut parte de o inaugurare festivă. Au venit la București co-fondatorul companiei Volodimir Popereșniuk, directorul filialei din Republica Moldova, Mihai Popovici și alți membri ai conducerii companiei.

Zona-de-intrare

La festivitatea de deschidere a vorbit și ambasadorul Ucrainei în România, Igor Prokopchuk. Aceasta a menționat că antreprenorii – atât cei din Ucraina cât și cei din România – au un rol foarte important în susținerea țării sale, în această perioadă.

Ihor-Prokopchuk-Ambasadorul-Extraordinar-si-Plenip
Ambasadorul Ucrainei în România, Igor Prokopchuk

De ce a venit Nova Post în România?

Directorul general al Nova Post din Republica Moldova, Mihai Popovici, spune că atunci când a văzut că în România se opresc mulți dintre refugiații ucraineni, a apărut ideea extinderii serviciului.

ADVERTISING

„Am văzut că circa 100.000 de ucraineni au venit în România. Acesta a fost un prim impuls pentru noi. Am zis că trebuie să deschidem un oficiu poștal aici.

Dar ne-am gândit ca – în loc să investim de prima dată în logistică - să facem parteneriate cu companiile locale.

Acum avem contract cu Cargus, care prestează servicii de curierat în România (și care preia coletele de la cei care le trimit și le predă personalului Nova Post, care le trimite în Republica Moldova și Ucraina – n.red.). Avem contract cu AirPost și cu alte companii care lucrează în Republica Moldova și Ucraina.

Dar ne-am gândit că, de fapt, clientul nostru nu e doar ucrainean. De ce ar fi? Toți oamenii din România trebuie să aibă acces la aceste servicii.

Noi avem cea mai mare rețea în Ucraina. Și în Moldova suntem în top 3 al companiilor de curierat. Așa că ne-am gândit să conectam România cu Moldova și Ucraina.

ADVERTISING

Noi avem servicii foarte bune client to client (C to C), pentru persoane fizice. De aceea am și ales să deschidem primul oficiu la București. Aveam nevoie de un loc bun pentru C to C, chiar dacă nu este cel mai apropiat oraș nici de granița cu Ucraina, nici de cea cu Republica Moldova.

Avem 4 mese de lucru și 5 angajați. Dar vor fi 8 sau 9 pentru că vrem extindem programul și să lucrăm și duminica. Capacitatea curentă este de procesare a 300 – 400 de pachete pe zi, în condițiile în care ne propunem ca pentru un pachet să alocăm 2-3 minute.

Zona-deservire-clienti-1
Zona de preluare a coletelor în primul oficiu Nova Post din București

Dar ne vom extinde. Vrem să investim, în acest an, 600.000 de euro și să creăm un terminal de sortare a coletelor la Aeroportul Otopeni.

Iar în 2024, vrem 4 oficii noi în București, plus oficii în Iași, Brașov, Timișoara și Cluj-Napoca”, a precizat Mihai Popovici.

ADVERTISING

Momentan, Nova Post asigură livrări de documente și pachete cu greutatea de până în 30 kg pe care vor să le trimită persoanele fizice.

Iată prețurile pentru livrări către Ucraina:

  • Documente - 50 RON
  • Colete până la 2 kg - 60 RON
  • Colete până la 10 kg - 100 RON
  • Colete până la 30 kg - 150 RON

Tarifele de livrare din România în Moldova sunt:

  • Documente - 40 RON
  • Colete până la 2 kg - 45 RON
  • Colete până la 10 kg - 70 RON
  • Colete până la 30 kg - 100 RON

„După ce vom deschide terminalul de sortare de la Otopeni, vor putea și persoanele juridice să transmită colete cu o greutate de până la 200 kg.

În plus – o opțiune care acum nu este accesibilă – clienții Nova Post vor putea trimite din România și în alte țări în care activăm (Polonia, Republica Cehă, Lituania și - de la finele săptămânii - Germania - n.red.)”, a precizat Mihai Popovici.

La inaugurarea oficiului din București, Nova Post și-a prezentat, în realitatea virtuală, centrul logistic de la Kiev. E o infrastructură impresionantă, automatizată.

Zona-tur-virtual

Volodymyr Popereshniuk: Vrem să creăm legături între state. Scopul nostru e să rezolvăm probleme

Co-fondatorul companiei Nova Post, Volodimir Popereșniuk, spune că deja compania se extinde în Vest.

„Ne extindem continuu. Vinerea care urmează (30 iunie - n.red.) vom deschide primul oficiu în Germania.

Am început afacerea în 2001, cu 1.000 de dolari. Și am construit totul cu banii noștri. Foarte încet. Când am ajuns să putem lua credite… deja nu mai aveam așa mare nevoie de ele.

Dar luăm credite acum de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și de la alte instituții bancare de dezvoltare.

Acum vrem să conectăm țările între ele. România cu Republica Moldova și cu Ucraina. Dar și Polonia cu Germania, spre exemplu.

Investim în țări care nu au granițe cu Rusia. Doar înspre partea vestică. Toată economia Ucrainei s-a reorientat către Vest”, a declarat Popereshniuk pentru spotmedia.ro.

Volodymyr-Popereshniuk-cofondatorul-Nova-Post
Co-fondatorul companiei Nova Post, Volodymyr Popereshniuk

Omul de afaceri ucrainean locuiește în Kiev. Și spune că e încă destul de multă tensiune acolo. Aproape în fiecare noapte, între orele 1:00 și 3:00 dimineața, rușii bombaredează zone din oraș, ca să creeze panică. Dar - spune Popereshniuk - „din păcate pentru ei, noi ne-am cam obișnuit cu așa ceva”.

„În prima zi de război, livrările ne-au scăzut cu 99%. Oamenii erau atât de uimiți încât mulți nici n-au venit la serviciu. Dar lucrurile au reintrat pe o pantă ascendentă, mai ales după ce a început contraofensiva.

Au fost schimbări. Oamenii au început să trimită colete mai mari, în timpul războiului. Sigur că asta a fost o problemă, dar ăsta e rolul nostru: când apar probleme, le rezolvăm. Acesta e rostul companiei noastre: să rezolve probleme. Așa ne facem noi utili celorlalți.

Avem 40.000 de angajați. Dintre ei, 3.100 sunt acum pe front. 65 au murit acolo. Dar în afara acestor 10% - angajați de sex masculin care au mers la război – nu am avut mari fluctuații de personal.

Fără ei, încercăm să optimizăm procese. Acolo unde nu se poate, angajăm personal suplimentar.

Volumul de livrări a rămas cam același, per total, ca în anul dinaintea invaziei ruse”, a mai spus Popereshniuk.

Co-fondatorul Nova Post spune că acum face livrări în toate zonele libere ale Ucrainei. Adică peste tot, cu excepția celor 3 județe și jumătate din est, care sunt teritorii controlate, încă, de ruși și unde - susține Volodimir Popereshniuk - n-a mai rămas aproape nimic în afară de ruine.

La acest moment, potrivit omului de afaceri, Nova Post are afaceri de 1 miliard de euro pe an. Și vrea să se extindă masiv și să ajungă la 200 de filiale în 30 de țări europene până în 2025.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇