Sindicatul Europol acuză că noile uniforme ale poliţiştilor se deteriorează după doar o lună de folosire. Pantalonii s-au rupt, jachetele s-au uzat, iar inscripţiile cu “Poliţia” s-au dezlipit.
”De un an de zile semnalăm sub diferite forme probleme în privinţa noii uniforme pe care Poliţia Română vrea să le achiziţioneze. De la licitaţii anulate şi până la caiete de sarcini întocmite necorespunzător, temerea noastră s-a materializat când absolvenţii şcolilor de agenţi de poliţie au primit în 2022 noua uniformă.
Colegii semnalează deja situaţii în care, la o lună de la utilizare, pantalonii s-au rupt, jachetele s-au uzat la contactul cu dotările de pe centură, iar inscripţiile cu “Poliţia” s-au dezlipit”, au scris sindicaliştii, într-o postare pe Facebook.
Sindicatul Europol a adăugat că, nici după 20 de ani, Poliţia Română ”nu este capabilă să facă un mic efort şi să se asigure că zecile de milioane de lei destinate noii uniforme sunt cheltuite legal şi eficient”.
DNA verifică achizițiile de uniforme și dotări din Poliție
Direcția Națională Anticorupție face luni percheziţii într-un dosar privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2022-2023.
Este vorba despre încheierea unor contracte de achiziție publică a unor echipamente pentru dotarea poliției locale și a poliței naționale, se arată într-un comunicat DNA.
Potrivit DNA, au loc percheziții domiciliare în cinci locații, situate pe raza municipiului București și a județului Călărași, din care trei sunt sedii ale unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale.
Potrivit unor surse citate de News.ro, una dintre instituţiile vizate este Poliţia Locală Bucureşti.
Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, a declarat la TVR INFO că este vorba despre achizițiile de uniforme și alte dotări.
”Nu au fost respectate specificațiile tehnice din caietul de sarcini cu privire la materiale folosite din noile uniforme, vorbim despre achiziții care au fost realizate doar pe hârtie și recepția unor produse doar pe hârtie și, în realitate, ele nu există, în sensul că furnizorii nu le-au distribuit către beneficiari și aici înțeleg că este vorba despre Poliția Română și Poliția Locală Sector 1 și în al treilea rând vorbim despre mijloace din dotare care nu respectă condițiile impuse în caietul de sarcini”, a spus Andreica, la TVR INFO.
El a mai spus că o pereche de pantaloni costă între 500 și 600 de lei. În condițiile in care aceștia s-au rupt după câteva spălări, prețul este exorbitant. Materialul nu corespunde caietului de sarcini, a spus liderul Europol.