De miercuri, 1 martie, intră în vigoare noile tarife pentru parcarea pe locurile publice cu plată din București. În centru, prețurile scad la jumătate și nu se mai taxează în plus parcarea de lungă durată.
Și tot de mâine se schimbă modul de taxare pentru locuitorii de pe străzile din centrul Capitalei care nu au acces la locuri de parcare de reședință amenajate de primăriile de sector.
Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat pe 22 decembrie 2022 schimbarea tarifelor și modificarea unor reguli pentru folosirea parcărilor publice cu plată din București.
Dar măsurile intră în vigoare abia de miercuri, 1 martie 2023.
Iată principalele modificări.
Parcarea cu ora se ieftinește la jumătate, în Centru
Pentru bucureștenii care parchează pe locurile publice cu plată (în majoritate marcate cu linie albastră), între orele 8.00 - 20.00, tariful va fi de 5 lei/h.
Pentru șoferii care parchează în Centru, e o ieftinire. Până acum, erau nevoiți să achite 10 lei/h. În plus, din a 3-a oră consecutivă de parcare, tariful se dubla.
Doar pentru cei care parchează pe locurile publice cu plată din afara zonei de Centru tariful crește, de la 2,5 lei/h cât era până acum, până la pragul unic de 5 lei/h.
Potrivit viceprimarului Stelian Bujduveanu (PNL) scopul alinierii prețurilor este tocmai să îi convingă pe bucureșteni să nu mai parcheze ilegal, cu riscul de a plăti o amendă de 200 de lei, ci să utilizeze locuri de parcare.
Un calcul simplu arată că – la tariful de 5 lei/h – un bucureștean care lucrează în Centru ar trebui să achite 40 de lei pe zi pentru parcare. Per total, ar fi 840 de lei pe lună. Ar fi o cheltuială împovărătoare pentru mulți.
Așa că atât firmele, cât și persoanele fizice au posibilitatea să încheie abonament pentru parcare pe locurile publice cu plată.
Un astfel de abonament costă 30 lei pe zi și 500 de lei pe lună.
Reguli noi de parcare pentru bucureștenii care locuiesc în Centru
Bucureștenii care locuiesc în Centru și care - din lipsa de locuri de parcare de reședință de la primăriile de sector – sunt obligați să își lase mașinile pe locurile publice cu plată vor plăti în mod diferit.
Mai exact, vor plăti un abonament de 50 lei/lună sau de 500 lei/an, ca să poată parca pe locurile publice cu plată.
Abonamentul nu le asigură însă un loc rezervat de parcare, ci le dă dreptul să parcheze pe locurile albastre, acolo unde găsesc liber.
Spotmedia.ro l-a întrebat anterior pe directorul Companiei Municipale Parking SA, Cristian Constantin Olaru, dacă riveranii de pe străzile din Centru vor găsi loc de parcare, în acest regim.
Iar Olaru a apreciat că aceștia vor găsi loc de parcare, mai ales că, de regulă, bucureștenii care ocupă ziua, în timpul programului de lucru, locurile de parcare cu plată le eliberează în cursul după-amiezii și serii.
Gratuitate pentru mașinile electrice și hibride, dar cu excepții și condiții
Potrivit HCGMB 706/22/12.2022, proprietarii mașinilor electrice și hibride pot utiliza, în continuare, locurile publice de parcare cu plată, dacă acestea sunt înmatriculate în București și dacă sunt înscrise într-un registru al CM Parking SA.
Nu pot parca gratuit mașinile cu motorizare hibridă și electrică, în condițiile în care sunt folosite pentru transport sau alte activități economice și/sau publicitare. În aceste cazuri, proprietarul va trebui să achite tarif de parcare de 5 lei/h sau abonament.
În plus, cei care amplasează pe spațiul public o stație de încărcare a mașinilor electrice lângă parcări publice cu plată vor fi obligați să achite chiria pentru un loc de parcare din vecinătate, la prețul de 500 lei pe lună.
Nu uitați să plătiți! Perioada de grație e de 15 minute
Potrivit anexei HCGMB 705/22.12.2022 - prin care se adoptă noile reguli și tarife de parcare - proprietarul unui autoturism are la dispoziție un sfert de oră să își achite prelungirea perioadei de ședere pe locul public cu plată.
În caz contrar, riscă o amendă de 200 de lei.
CM Parking SA a anunțat că utilizează mașini electrice dotate cu camere care identifică numerele mașinilor parcate pe locuri publice. Informațiile sunt transmise automat într-un sistem informatic. Iar în cazul în care, la momentul verificării, proprietarul mașinii nu are tariful de parcare achitat, acestuia i se generează o „suprataxă” (amendă - n.red.) în valoare de 200 de lei.