Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, susține că prefectul municipiului Bucureşti, Toni Greblă, intenţionează să atace luni în instanţă PUZ Zone protejate, ceea ar permite suspendarea documentului, efectul fiind intrarea în legalitate a unor construcţii ridicate ilegal în zone protejate şi posibilitatea ridicării altor construcţii în aceste zone, fără aplicarea reglementărilor specifice.
„Prefectul municipiului Bucureşti intenţionează ca mâine, 6 februarie, să atace în instanţă reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a municipiului Bucureşti. Asta înseamnă, pe scurt, liber la blocuri între case în întreaga zonă istorică a municipiului Bucureşti. (…) Conform legii, dacă prefectul atacă orice act administrativ, el este suspendat pe durata pe care litigiul se desfăşoară. Asta înseamnă că, timp de un an sau doi din momentul în care această acţiune este iniţiată, nu vom mai avea reglementare de urbanism pe zona istorică a municipiului Bucureşti”, a spus Nicuşor Dan duminică, în cadrul unei conferințe de presă.
El susţine că acest fapt este „de o gravitate extraordinară şi are „două consecinţe foarte grave” respectiv dispariţia regimului de protecţie al zonelor istorice şi reluarea procedurilor de autorizare pentru proiectele aflate în curs de autorizare a construirii.
„Dispare regimul de protecţie al zonelor istorice. Adică, de exemplu, investitorul care a construit blocuri în curtea vilei Filipescu din bulevardul Aviatorilor va putea să vină la Primăria municipiului Bucureşti să ceară intrarea în legalitate a acelor blocuri. Sau orice proprietar de clădire din zona istorică va putea să vină la Primăria Capitalei şi să ceară demolarea acelei case, iar dacă primarul refuză, va da în judecată şi va spune că acea casă nu este protejată de nimic”, a afirmat Nicușor Dan.
În privinţa celei de-a doua consecinţe, primarul general spune că vor trebui reluate proiectele de autorizare care sunt în curs, de la nivelul certificatului de urbanism, pentru toate proiectele importante, pentru că autorizaţia nu se va mai raporta la PUZ Zone protejate, ci va trebui să se raporteze la Planul Urbanistic General (PUG).
Edilul consideră situaţia ca fiind una absurdă, în contextul în care regulamentul actual se aplică din anul 2000, iar în baza acestuia au fost emise câteva zeci de mii e autorizaţii în zona istorică a Capitalei.
„Deodată, în anul 2023, după 23 de ani, de pe o zi pe alta, prefectul vrea să îl atace. Evident că ne întrebăm de ce, ce vrea prefectul să facă cu asta? Răspunsul este foarte simplu: pentru că prima oară, această administraţie a început să aplice acest Regulament. Pentru prima oară această administraţie a respins câteva sute de cererii de autorizaţii, blocuri între case, blocuri pe spaţii verzi, pentru că nu respectau regulamentul zonei construite protejate.
Pentru prima oară această administraţie a făcut sesizări la DNA pentru încălcări flagrante ale acestui regulament. Şi atunci toţi oamenii aşa-zişi investitori, de fapt speculatori imobiliari, împreună cu toţi oamenii din administraţie care i-au ajutat de-a lungul timpului au început să pună presiune să atace exact sursa, acel document pe care toţi l-au încălcat, Regulamentul zonei istorice a Bucureştiului”, a adăugat Nicuşor Dan.
Primarul susţine că şi Inspectoratul de Stat în Construcţii „apără interese private speculative”. El a prezentat un document din 14 decembrie 2022, prin care şeful ISC transmite prefectului adresă prin care apreciază că PUZ Zone protejate este nelegal. Nicuşor Dan întreabă cum poate ISC să facă apreciere asupra unui document asupra căruia nu a făcut verificări şi pe care l-a aplicat timp de 23 de ani.
În plus, Nicușor Dan susţine că documentul este preluat copy-paste dintr-un document al unei asociaţii „specializate să apere investiţii controversate din Bucureşti”.
Primarul mai spune că în 21 decembrie 2022, ministrul Dezvoltării Cseke Attila a convocat autorităţile din Capitală la o discuţie privind PUZ zone protejate şi a întrebat ce se poate face pentru a nu exista riscul ca PUZ zone protejate să fie anulat.
„Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii şi prefectul, care cu o săptămână înainte îşi trimiseseră această scrisoare în care spuneau cât e de nelegal PUZ zone protejate, nu au spus nici pâs la această întâlnire cu ministrul Dezvoltării care se preocupa în mod legitim ca nu cumva România să încalce tratate internaţionale de protecţia patrimoniului la care este parte”, a spus Nicuşor Dan.
Acesta a prezentat și o adresă din 26 ianuarie pe care a primit-o de la prefectul de Bucureşti, prin intermediul Poştei Militare, în data de 1 februarie prin care prefectul cere Primăriei toate documentele CGMB din decembrie 2000, şedinţă în care s-au aprobat PUG şi PUZ zone protejate şi despre care Nicuşor Dan spune că au un volum de „doi-trei metri cubi”.
O a doua scrisoare din partea prefectului, datată 1 februarie şi ajunsă tot pe 1 februarie, în aceeaşi zi cu adresa din 26 ianuarie, preciza că dacă până pe 6 februarie nu trimite toate documentele, conform cu originalul, atacă în instanţă PUZ Zone construite protejate, a explicat Nicuşor Dan.
„Şi care e motivaţia prefectului, oficială, în baza căreia vrea să atace PUZ zone construite protejate? Pentru că există suspiciuni existente în diverse medii, aceasta este motivaţia. Deci pentru că există suspiciuni în diverse medii, noi aruncăm totul în aer, inclusiv convenţii internaţionale la care România este parte. Sper ca în urma acestui avertisment public pe care eu îl lansez, instituţiile statului român să reacţioneze şi să împiedice acest act de iresponsabilitate”, a adăugat Nicuşor Dan.
Edilul aminteşte că în 1997 România a devenit semnatară a Convenţiei de la Granada privind patrimoniul cultural european, prin care se obligă să protejeze zonele istorice ale oraşelor prin reglementări care să limiteze posibilitatea de demolare şi de construire, în aşa fel încât noile construcţii să „respecte spiritul” locurilor respective.
Dan susţine că aşteptă, din partea prefectului, precizări legate de suspiciunile privind motivele de nelegalitate legate de acest PUZ, pentru ca Direcţia de Urbanism din cadrul Primăriei Capitalei să dea răspunsurile cuvenite.
Reacția prefectului Capitalei, Toni Greblă, la acuzațiile lui Nicușor Dan.