Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a făcut un apel la donarea de sânge. Primarul anunţă, de asemenea, că va ajunge la Bucureşti Caravana mobilă a Campaniei Blood Network, iar cei care vor dona sânge în perioada 18 – 19 iunie vor primi bilete la Untold sau Neversea.
”Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor de Sânge (14 iunie), îndemn bucureştenii care pot s-o facă să doneze sânge, ajutând la însănătoşirea şi salvarea altor oameni! Tot cu acelaşi prilej, vă anunţ că în perioada 18-19 iunie, Caravana mobilă a Campaniei Blood Network ajunge în Bucureşti”, a mai transmis primarul.
Primăria Capitalei, Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti şi organizatorii Untold şi Neversea invită bucureştenii să doneze sânge la Centrul Mobil de Donare, care va fi amplasat în parcarea din str. Biserica Enei (zona Universitate, fântâna de la Facultatea de Arhitectură).
Centrul va fi deschis între orele 8:00 şi 15:00, iar cei care donează vor primi bilete la festivalurile Untold sau Neversea.
”Reamintesc faptul că Primăria Capitalei a semnat în urmă cu trei luni un protocol pentru doi ani de zile cu Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională, prin care se angajează să promoveze donarea de sânge şi componente sanguine în Bucureşti, inclusiv în instituţiile aflate în subordine”, a mai transmis primarul general.
Apelul MS
La rândul său, ministerul Sănătăţii a precizat că nevoia de sânge şi produse de sânge sigure pentru transfuzii este esenţială pentru salvarea de vieţi. Instituţia precizează că lucrează la eficientizarea activităţii sistemului naţional de transfuzie sanguină, alături de experţi europeni.
”Ziua Mondială a Donatorului de Sânge reprezintă prilejul de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge. Ministerul Sănătăţii face apel pentru donarea voluntară de sânge şi mulţumeşte tuturor celor care au înţeles importanţa actului donării, ajutând bolnavii să supravieţuiască prin gestul lor.
Necesitatea de a dispune de sânge şi produse de sânge sigure pentru transfuzii este esenţială pentru salvarea de vieţi”, a transmis Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.
Instituţia a precizat că urmăreşte eficientizarea activităţii sistemului naţional de transfuzie sanguină.
”Este nevoie de o permanentă dezvoltare şi reformare în acest domeniu, iar Ministerul Sănătăţii împreună cu specialiştii lucrează la un set de măsuri în acest sens.
În cadrul Programului de sprijin pentru reformele structurale (SRSS) privind reorganizarea sistemului de transfuzie realizat în colaborare cu Comisia Europeană, experţi români şi din alte state membre ale Uniunii Europene lucrează la identificarea unui nou model de creştere a capacităţii de asigurare a tratamentului transfuzional pentru pacienţii care au nevoie şi de îmbunătăţire a accesului populaţiei la donarea de sânge în cadrul unui program flexibil, adaptat”, a mai transmis ministerul.
Potrivit instituţiei, ”nevoia de sânge este universală şi obiectivul autorităţilor este acela de creştere a calităţii vieţii pacienţilor, însă fără ajutorul donatorilor echipele de medici nu pot atinge acest obiectiv”.