Donarea de sânge este gestul suprem pe care-l putem face, atât pentru cunoscuți, cât și pentru necunoscuți.
Un act simplu, nedureros, care nu durează mai mult de 10 minute, poate salva trei vieți deodată. Trei vieți. Pune pe o listă trei dintre persoanele cele mai dragi ție. Tu ce ai face pentru ele?
Astăzi am vorbit cu doi sportivi, care împărtășesc pasiunea alergatului și fac parte din comunitatea 321sport. Ei au fost printre primii care au donat în cadrul campaniei care se încheie pe 20 decembrie.
A pus două kilograme de mușchi într-o lună, ca să poată dona
Monica Dănică are 31 de ani și este sportivă de când se știe. A început de când eram mică cu judo, apoi alergare și, în prezent, este instructor de fitness - antrenor personal.
„De-a lungul timpului, am tot avut intenția de a dona, dar nu am avut greutatea minimă necesară pentru a putea dona. Acum câțiva ani am avut mai mulți prieteni cu accidente de mașină, motocicletă. Aveam cumva la limită, dar nu au închis ochii - nu aveam 55 de kilograme, nu sunt nici foarte înaltă, nici asta nu m-a ajutat”, povestește ea.
Atunci când unul dintre prietenii ei s-a aflat în stare critică, s-a simțit neputincioasă tare. ”Nu aveam cu ce să-l ajut decât cu sânge. Și am plecat destul de dezamăgită de acolo, țin minte. Și mi-am promis că, odată, la un moment dat în viață, poate o să reușesc”, spune ea.
Timpul a trecut, a uitat de promisiunea pe care și-a făcut-o și, recent, a văzut campania 321sport și și-a zis: ”mai am o lună și trebuie să mă îngraș minim două kilograme”.
”Ideea e că nu voiam să mănânc shaorma și dulciuri și mi-am făcut un challenge pentru mine, ca antrenor, să pun masă musculară de minim 2 kilograme. Ceea ce, într-o lună, e destul de mult. Dar am și reușit: 2,7, am fost foarte încântată”, povestește tânăra.
Practic, a eliminat rutina de antrenamente cardio, în special alergare, și a plusat pe antrenamente cu greutăți mai mari, care au ajutat-o să crească în masa musculară.
”Am câștigat pe mai multe planuri: profesional, că am văzut că eu pot, cu cunoștințele mele, să pun masă musculară într-un timp destul de scurt, dar n-aveam motivația necesară acum o lună să fac asta, pentru că nu e obiectivul meu să mă duc spre culturism. Sunt, totuși, genul de antrenor de fitness care-și menține feminitatea.
Pe lângă asta, am câștigat și sănătate și am reușit să și donez. Mi-am îndeplinit și promisiunea de atunci, că la un moment dat o să reușesc. Deși atunci nu mă gândeam cum aș putea s-o fac”, mai spune ea.
Prima donare
Deși a fost prima ei donare, nu i-a fost frică.
”Nu mi-a fost teamă, probabil și dorința de a dona a fost destul de mare și atunci mi-am eliminat frica. Dar, în general, nu am teamă de ace”, spune ea.
”Mi-au pus o serie de întrebări, apoi un test de sânge din deget și ambele asistente m-au tot întrebat, ești obosită în general? Ești anemică? Eram îmbrăcată înfofolit. Și erau destul de reticente. Probabil acesta este protocolul. După aceea au venit și ceilalți alergători și pe ei nu i-a întrebat despre asta.
Apoi, am ajuns în sala de recoltare, au ridicat mâneca, mi-au văzut venele, care, evident, făcând sport, sunt foarte pompate. Astea sunt vene bune!, au zis.
N-am avut nicio problemă. Mi-au zis ulterior să stau acolo, să văd cum mă simt. M-am simțit foarte bine, n-am avut nicio problemă. Nici a doua zi”, povestește Monica Dănică.
Ea recunoaște că a fost implicată în mod direct, având o persoană apropiată care a avut nevoie de sânge.
”Dar chiar dacă nu aș fi avut, acum sunt mândră că am făcut gestul acesta și o s-o fac în continuare, pentru că nu durează mult, nu doare și ai satisfacția că ai putut să faci ceva. Și te gândești că oricând ai putea fi tu sau cineva cunoscut în situația de a avea nevoie de sânge. Am înțeles că este și sănătos pentru cel care donează.
E interesant de văzut și de ce te duci să donezi sânge, te duci să salvezi pe cineva anume sau te duci pentru cine are nevoie? Eu acum m-am dus pentru cine are nevoie”, încheie tânăra antrenoare de fitness.
Oricine poate să doneze
Și Liviu Lazăr donează sânge de 5 ani, în mod recurent.
Prima dată a făcut-o ca să ajute pe cineva, după ce managerul echipei din care făcea parte era donator fidel și a mobilizat întreaga echipă.
”Așa am mers prima oară. După care, anunțurile de acolo motivaționale: sângele tău salvează trei vieți și alte mesaje pe mine m-au făcut să mă gândesc un pic de ce n-aș face asta mai des, având în vedere că o pot face, pur și simplu. Nu-ți trebuie nimic atât de special.
Nu este o categorie de oameni specială doar noi putem. Nu, cu anumite mențiuni, oricine poate să facă asta. Și mi se pare foarte tare să putem să facem”, spune Liviu Lazăr, alergător și proaspăt tătic.
Și nici nu a simțit nimic.
”Cert este că nu am simțit nimic în minus, de fiecare dată când am donat. Nu mi-a fost rău niciodată, n-am leșinat niciodată, nu am avut nimic absolut în rău. În bine, cu siguranță intern se produce ceva.
Pentru că am respectat cerințele: să nu bei alcool cu 48 de ore înainte, să nu mănânci gras, să mănânci un mic dejun ușor dimineață, să te hidratezi - oricum asta o fac cu recurență - chiar nu (am pățit nimic - n.red.), absolut, totul bine”, spune el.
”Cineva, cândva, se va bucura de sângele pe care noi îl donăm”
El îi îndeamnă pe toți cititorii să meargă și să doneze sânge.
”Mergeți și donați. Nu vă costă absolut nimic, nu vă afectează în niciun fel sănătatea. Respectați cu strictețe îndrumările celor de la centrul de donare, sunt și pe site, sunt și pe 321sport, sunt oriunde pe Google. Duceți-vă și gândiți-vă că cineva, cândva, fără să știm noi, se va bucura de sângele pe care noi îl donăm.
N-ar trebui să fie un motiv de mândrie că putem să dăm din sângele nostru cuiva, dar cu siguranță pentru acea persoană va fi cândva un motiv de bucurie că a reușit să-l primească”, spune el.
Nu este ca la recoltarea pentru analize
Liviu ne-a mai vorbit și despre ce se întâmplă în ziua în care ți se ia sânge. ”Nu e ca la analize”, spune el.
”Înainte de a reuși să donezi, se face un minim set de analize. Ești consultat de un medic, ți se pun anumite întrebări privind sănătatea ta. Ți se ia glicemia, ți se ia hemoglobina și alte detalii. Nu înseamnă neapărat că, odată ce ai pășit în centrul de donare cu voia ta, poți dona. Dacă, în urma investigațiilor, medicii de acolo constată că nu ești apt, nu vor risca deloc și nu te vor lăsa să donezi.
Eu, făcând asta cu recurență, nu am avut probleme niciodată. De data aceasta, nu știu de ce, am avut tensiunea 9 cu 7. Probabil că nu am apucat să beau cafea de dimineață. Eu de obicei am tensiunea 12 cu 7. Este constantă. În momentul controlului, doamna doctor a scris următorul mesaj asistentului care îmi recolta mie sânge: Înainte de donare, te rog să-i administrezi un pahar de ceai cu un calciu efervescent. M-am pus pe scaunul de donat, am stat 5 minute să-și facă efectul, după care, am început, efectiv, donarea.
Adică oamenii de acolo sunt foarte pregătiți, nu trebuie să ai nicio temere. Cât despre donare, nu durează mai mult de 10 minute”, spune Liviu Lazăr.
În plus, sunt niște reguli pe care oamenii de acolo ni le spun: ține apăsat 5 minute, nu căra greutăți cu mâna respectivă în ziua aia și ”absolut totul este ca înainte”.
”Sunt oameni care cred că, dacă merg să doneze sânge, trebuie să meargă nemâncați, că așa mergeam la analize. Aici este total altceva! Când donăm sânge nu mergem să facem analize. Putem să mâncăm, putem să bem, este recomandat - ca să nu zic obligatoriu. Într-adevăr, trebuie să mâncăm ceva ușor, omletă, senvișuri, nu grăsimi... Avem voie să mâncăm ciocolată înainte și după. Cantități moderate, desigur.
Este recomandat ca de la momentul trezirii și până la momentul donării să bei doi litri de apă. Este o forțare, oarecum, pe care trebuie să o facem, dar este spre binele nostru și nu se întâmplă absolut nimic”, mai spune el.
O donare de sânge salvează trei vieți
Alătură-te campaniei de donare de sânge MyBloodIsGold, organizată de comunitatea sportivă 321sport, în perioada 6-20 decembrie.
„De pe 6 până pe 20 decembrie ne vom uni forțele cu alte comunități de alergare din România, cu competiții de profil și cu lideri de opinie și vom transforma sângele în aur pentru că mulți oameni au mare nevoie de ajutorul nostru. O donare de sânge salvează trei vieți. Împreună reușim să fim mai buni și mai puternici și să îi ajutăm pe cei care au cu adevărat nevoie de noi”, spune Radu Restivan, fondatorul 321sport.
Primele 300 de persoane care vor face dovada donării vor primi Kitul Donatorului. Pentru a-l primi, trebuie să faci o poză stickerului aplicat pe carnetul de donator și să o urci în acest formular: https://bit.ly/KitulDonatorului.
Cum și unde poți să donezi sânge
Mergi chiar astăzi și donează sânge. Cineva așteaptă ca viața lui să fie salvată de tine!
Oricine poate dona sânge, dacă este major, are peste 50 de kg, este sănătos și se încadrează în condițiile impuse de centrele de donare.
În ce privește condițiile pentru cei vaccinați anti-COVID sau trecuți prin boală recent, dat fiind că trecem printr-o perioadă în care regulile se schimbă frecvent sau diferă de la județ la județ, cel mai bine ar fi să suni înainte la cel mai apropiat centru de donare.
În România există cel puțin un centru în fiecare județ: https://www.donare-sange.ro/centre.