Alergătorii donează sânge: În câteva minute de stat relaxat pe un fotoliu, poți să oferi cuiva șansa de a-și petrece Crăciunul cu familia

Alergătorii donează sânge: În câteva minute de stat relaxat pe un fotoliu, poți să oferi cuiva șansa de a-și petrece Crăciunul cu familia

Ciprian Miclea este din Agnita, județul Sibiu, are 44 de ani și de trei ani donează sânge de 2-3 ori pe an. Ce l-a determinat să facă asta? O simplă campanie umanitară și gândul că poate oferi cuiva șansa de a-și petrece Crăciunul cu familia.

”Te gândești că poate cineva are nevoie și poate să fie de Crăciun și de Anul Nou cu familia. Iar tu te duci și donezi sânge”, spune el.

O formă de mulțumire

”Mă bucur că sunt în postura de donator și nu de a primi. Și, cumva, vreau să mulțumesc divinității pentru faptul că pot alerga, sunt sănătos și pot să donez sânge și nu sunt în postura de a primi. E un fel de mulțumire a mea pe care o am și vreau să o dau mai departe”, spune Ciprian Miclea, de profesie inginer în IT și membru al unei comunități de alergători din toată țara, 321sport.ro.

ADVERTISING

El a conștientizat că este foarte important să donezi sânge și că astfel poți să salvezi vieți.

”Chiar acum mă gândesc de ce nu am făcut asta mai din timp. Dar cred că nu este târziu niciodată, atâta timp cât conștientizezi chestia asta și o faci, cred că nu e târziu”, spune el.

”Mergeți în grup și donați”

Nu se teme de ace sau de sânge, dar e conștient că sunt oameni care au astfel de temeri. ”Soția, de exemplu, se teme de ac, de sânge, dar merge și donează. Cunosc persoane care se tem de ac, de sânge, să vadă sânge, să meargă la medic, dar, în schimb, merg și donează, fără problemă”, spune el.

”Tuturor le spun: Luați-vă familia, prietenii, colegii de muncă, cunoscuții… mergeți în grup și donați. Sau mergeți singuri. Contează foarte mult. Mai ales campania asta de la 321 mi se pare extraordinară.

ADVERTISING

Să te duci cu niște oameni cu care oricum te întâlnești. Oameni cu care tu relaționezi, ai aceleași pasiuni, cum e pasiunea pentru alergat, să te duci să te întâlnești și într-un astfel de loc mi se pare incredibil de frumos.

Ne-am întâlnit toți, am povestit, ne-am bucurat că am putut să ne întâlnim și să facem chestia asta. Și sper, în continuare, să meargă cât mai mulți.

Nu doare nimic, nu se întâmplă absolut nimic, durează câteva minute. Când știi că, în câteva minute de stat relaxat pe un fotoliu poți să salvezi pe cineva, e extraordinar, mai ales în luna cadourilor”, spune Ciprian Miclea.

El nu este doar inginer IT, ci este și alergător și face asta din pasiune, alături de alți oameni care-i împărtășesc acest hobby.

ADVERTISING

Iar decizia de a dona i-a adus ceva în plus: dincolo de mulțumirea personală că poate dona pentru a face bine, el a descoperit și o altă valență a acestei acțiuni.

”Faptul că tu donezi te ajută foarte mult și la alergat. Am înțeles și eu de la niște medici, practic, că sângele se reface în 3-4 săptămâni de la donare. Și ai putea ajunge la performanță maximă.

Nu sunt specialist, nu mă pricep, dar știu că face bine inclusiv pentru donator această donare de sânge”, spune Ciprian Miclea.

O donare de sânge salvează trei vieți

Alătură-te campaniei de donare de sânge MyBloodIsGold, organizată de comunitatea sportivă 321sport, în perioada 6-20 decembrie.

„De pe 6 până pe 20 decembrie ne vom uni forțele cu alte comunități de alergare din România, cu competiții de profil și cu lideri de opinie și vom transforma sângele în aur pentru că mulți oameni au mare nevoie de ajutorul nostru. O donare de sânge salvează trei vieți. Împreună reușim să fim mai buni și mai puternici și să îi ajutăm pe cei care au cu adevărat nevoie de noi”, spune Radu Restivan, fondatorul 321sport.

Primele 300 de persoane care vor face dovada donării vor primi Kitul Donatorului. Pentru a-l primi, trebuie să faci o poză stickerului aplicat pe carnetul de donator și să o urci în acest formular: https://bit.ly/KitulDonatorului.

Cum și unde poți să donezi sânge

Mergi chiar astăzi și donează sânge. Cineva așteaptă ca viața lui să fie salvată de tine!

Oricine poate dona sânge, dacă este major, are peste 50 de kg, este sănătos și se încadrează în condițiile impuse de centrele de donare.

În ce privește condițiile pentru cei vaccinați anti-COVID sau trecuți prin boală recent, dat fiind că trecem printr-o perioadă în care regulile se schimbă frecvent sau diferă de la județ la județ, cel mai bine ar fi să suni înainte la cel mai apropiat centru de donare. 

În România există cel puțin un centru în fiecare județ: https://www.donare-sange.ro/centre.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇